Cerberus P6331-42 i Dialog

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ZDYB
Początkujący użytkownik forum

Próby połączenia...

Post autor: ZDYB »

Witam wszystkich.

Gorący temat (kolejny raz jak widze)- Nieudolna próba skonfigurowania routera Pentagram P6331-42.

Internet w domu mam dostarczany z Dialogu, razem z telewizją. Więc jest sobie w związku z tym modem Dialogowski dzielący sygnał na net i tv.

Chcę podłączyć do netu 3 komputery - jeden kablem, a pozostałe dwa bezprzewodowo.

No i kupiłem router z modemem ADSL Pentagram P6331-42 i walczę z konfiguracją. Żadnych efektów. Próbowałem skonfigurować połączenie LAN jak również WLAN. Pomocy ludzie.
Głową w mur...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Cerberus P6331-42 i Dialog

Post autor: Jo_gurt »

ZDYB, ale jak masz modem Dialogu, to raczej przydałby się router bez modemu. No i nie Pentagram.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jaki modem dał Ci Dialog? (typ, model itp.)

Wspomniany przez Ciebie router jak już napisał Jo_gurt się nie nadaje, to że połączysz się po WiFi czy kablem do niego wcale nie znaczy że będziesz miał podzielony internet.

Tu z tanich by się nadał np. Tp-Link WR340GD.
Nie pomagam na PW!
ZDYB

Problem z połączeniem.

Chłopaki nie załamujcie mnie do reszty.

Modem dialnetowski to chiński "ASMAX" AR804MP.

Co do pentagrama to miał śmigać jak złoto przy tym typie połączenia (NEO+).

Chyba się potnę suchą bułką. Tak to już jest gdy się nie ma o tym pojęcia i słucha eksperymentatorów. Jak zatem to ugryźć?

Ja chciałem ten sygnał telefoniczny podzielić na dekoder i na router z modemem. Po czym kablem podłączyć kompa stacjonarnego i przez WiFi kolejne dwa komputery.

Doradźcie chłopaki. Czy faktycznie nie ma szans na wykorzystanie Pentagramu?
Głową w mur...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ZDYB pisze:Co do pentagrama to miał śmigać jak złoto przy tym typie połączenia (NEO+).
Jeżeli jesteś pewien że masz kable TP SA i na nich internet z Dialogu to to powinien śmigać (ale nie jak złoto bo to jedno z gorszych urządzeń).

Masz po ręką umowę o internet? Jeżeli tak to tam jest login i hasło do usługi. Logujesz się do Pentagrama na stronę konfiguracyjną, w WAN wybierasz PPPoA, wpisujesz login/hasło, ustawiasz "Encapsulation" na LLC-Snap (a moze VC-MUX, musisz to sprawdzić) i modem powinien się połączyć (odłaczasz kabel tel od asmaxa i podłączasz do pentagrama.
Nie pomagam na PW!
ZDYB

Ok kolego "Moderator" - dzięki wielkie, że starasz się pomóc. Ciesze się również, że jednak coś się z tym pentagramem (jak rozumiem) da zrobić. Mam dość zawalony weekend ale postaram się krok po kroku wyłożyć co robiłem próbując uzyskać połączenie.

Pozdrawiam serdecznie
Głową w mur...
ODPOWIEDZ