Router - Internet Radiowy - Ping
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router - Internet Radiowy - Ping
Witam! Mam wielki problem z pingiem.. ; s Mam radiowke i rozdzielone to jest tak. Internet z anteny idzie do switcha. Tam jest dzielony na Router Wifi(TP Link WR340GD) i starszy komputer do WWW/GG. Przez Router stojacy przy moim komputerze internet leci kablem do mojego kompa i przez Wifi do laptopa. No i tutaj pojawia sie problem. Internet normlanie jest itp, lecz mam problem z grami sieciowymi i innymi programami. Ping na Ventrilo siega czasami 15k(wtedy calkiem pada), ale glownie jest to 500-1000. Ping w Tibii siega rowniez 1000. Tak samo w CS - ping w porywach do 1000 lub brak polaczenia. No wlasnie, a gdy pinguje wp.pl mam taki ping
http://img26.imageshack.us/img26/6343/pingl.jpg
Moze nie jest wspanialy, ale nie powinno byc przy nim takich pingow w grach sieciowych. Tak wiec czekam na pomoc :c
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-24, 19:38 ]
Pingi wstawiamy w postaci opisanej tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
http://img26.imageshack.us/img26/6343/pingl.jpg
Moze nie jest wspanialy, ale nie powinno byc przy nim takich pingow w grach sieciowych. Tak wiec czekam na pomoc :c
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-24, 19:38 ]
Pingi wstawiamy w postaci opisanej tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Ostatnio zmieniony 2009-10-24, 18:38 przez albert02, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router - Internet Radiowy - Ping
Poczarowane to coś jest. Powinno z anteny iść do routera a potem na komputery i do gier muszą być porty przekierowane odpowiednio.albert02 pisze:Mam radiowke i rozdzielone to jest tak. Internet z anteny idzie do switcha. Tam jest dzielony na Router Wifi(TP Link WR340GD) i starszy komputer do WWW/GG
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie da rady podłączyć anteny do switcha
Ale można podłączyć antenę do routera a następnie switcha do routera o to może Ci chodziło ?

-
No wlasnie a ja tak mam. No i nie wiem. Na innym forum mi kazali sprawdzic czy gdzies sie sygnal gubi miedzy urzadzeniami, ale nie dali dokladnych wskazowek ; xx A teraz mamy pozna godzine i nie mam tego problemu. Tzn, ping na ventrilo dalej jest wysoki ~500, ale w Tibie idzie juz grac w CS rowniez. Wiec kolejna wskazowka czym to mzoe bys spowodowane ; s Siec przeciazona?
@edit
Moze zle mnie zrozumiales. Antena jako odbiornik radiowy. O to mi chodzilo.
@edit
Moze zle mnie zrozumiales. Antena jako odbiornik radiowy. O to mi chodzilo.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyli z anteny idzie kabel ethernet jeżeli dobrze zrozumiałem?albert02 pisze:Antena jako odbiornik radiowy.
Jeżeli tak, to dlaczego masz switch przed routerem? Masz kilka IP od dostawcy czy może w antenie jest już router a ten dołożony ma robić tylko za WiFi?
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jesteś mistrzemalbert02 pisze:No wlasnie a ja tak mam.

Pisząc "antena" co masz na myśli? czy jest to nanostation? Bo nie sądzę żeby antenę można było podłączyć do switcha. Zestaw po prostu na routerze połączenie PPPoE (jeśli w ten sposób łączysz się z siecią dostawcy) i wszystko będzie hulać. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś jeden komputer podłączył przez ethernet a drugi po wifi. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w FAQ na naszym forum.
-
No dobrze, ale zeszlismy z tematu troche. Internet na akzdym komputerze dziala, ale sa te ogromne pingi uniemozliwiajace gre ; xx
@edit
Opisze mzoe to najdokladniej jak to jest mozliwe. Na dachu jest odbiornik. Stamtad sygnal leci do mnie i od domu obok, ale internet mamy osobny(przynajmniej tak zapewnia). Kabel ethernet leci do switcha. Ze switcha na starszy komputer i do Routera Wifi. Przez wifi leci do laptopa, a przez kabel do mojego kompa.
@down
Tak, z odbiornika idzie kabel ethernet do switcha.
@edit
Opisze mzoe to najdokladniej jak to jest mozliwe. Na dachu jest odbiornik. Stamtad sygnal leci do mnie i od domu obok, ale internet mamy osobny(przynajmniej tak zapewnia). Kabel ethernet leci do switcha. Ze switcha na starszy komputer i do Routera Wifi. Przez wifi leci do laptopa, a przez kabel do mojego kompa.
@down
Tak, z odbiornika idzie kabel ethernet do switcha.
Ostatnio zmieniony 2009-10-25, 16:12 przez albert02, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale żeby diagnozować trzeba wiedzieć co i jak a skoro nie odpowiadasz to nie możemy Ci pomóc.albert02 pisze:ale zeszlismy z tematu troche. Internet na akzdym komputerze dziala,
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie dziw się, skoro tak nawydziwiałeś.albert02 pisze:Internet na akzdym komputerze dziala, ale sa te ogromne pingi uniemozliwiajace gre
Więc jest to zapewne nanostation. W takim wypadku podłącz kabel z owego "odbiornika" do portu WAN w routerze i skonfiguruj połączenie PPPoE. Pomocny w tym będzie ten dział FAQ: "Konfiguracja sieci radiowych, routerów, accesss pointów..."albert02 pisze:Tak, z odbiornika idzie kabel ethernet do switcha.
O switchu wówczas zapomnij i jeden komp podepnij do portu LAN w routerze, a drugi poprzez WiFi.
A tak poza tym co to za radiówka? WiFi, WiMax?
-
No wlasnie, z tym ze ja nic nie robilem. Wszystko ustawial admin i on tk to zrobil ; sBlido pisze:Nie dziw się, skoro tak nawydziwiałeś.
@edit
Na innym forum pewien forumowicz polecil mi zrobic ping do routera, ping do servera ventrilo i tracert do servera ventrilo. Daje rowniez tutaj screeny. Moze cos z tego wyczytacie ; x
Router
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45c ... 5b996.html
Ping vt
http://img62.imageshack.us/img62/496/pingn.jpg
Tracert vt
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ea ... d1ada.html
@down
Tylko to jest troche dziwne. Problem pojawil sie jakies 2-3 tygodnie temu. Wczesniej dzialalo jak taka typowa radiowka, zazwyczaj normalnie, czasami lagi itp. Wczoraj np. po polnocy ping byl w miare normalny, czasami skakal do 400-500.
Ostatnio zmieniony 2009-10-25, 19:03 przez albert02, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
To dzwoń do admina.albert02 pisze:z tym ze ja nic nie robilem. Wszystko ustawial admin i on tk to zrobil
Wcześniej sprawdź jak to działa bez routera albo z komputera podłączonego do switcha.
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A weź podepnij kompa bezpośrednio do switcha i zrób wtedy tracerta
Jeżeli do switcha podpięty jest Ubiquiti czy coś w tym stylu... a nie wiesz co to jest ta "antena" ?

-
Nie mam pojecia ; s jakis odbiornik radiowy. A co do switch - komputer to jest taka sprawa, ze trzeba wtedy IP poustawiac a niestety nie znam wszystkich wartosci. Tzn, przez router normalnie dziala, a jak podlacze odrazu do kompa to nie moze znalezc polaczenia.