Router - Internet Radiowy - Ping

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
albert02
Początkujący użytkownik forum

Router - Internet Radiowy - Ping

Post autor: albert02 »

Witam! Mam wielki problem z pingiem.. ; s Mam radiowke i rozdzielone to jest tak. Internet z anteny idzie do switcha. Tam jest dzielony na Router Wifi(TP Link WR340GD) i starszy komputer do WWW/GG. Przez Router stojacy przy moim komputerze internet leci kablem do mojego kompa i przez Wifi do laptopa. No i tutaj pojawia sie problem. Internet normlanie jest itp, lecz mam problem z grami sieciowymi i innymi programami. Ping na Ventrilo siega czasami 15k(wtedy calkiem pada), ale glownie jest to 500-1000. Ping w Tibii siega rowniez 1000. Tak samo w CS - ping w porywach do 1000 lub brak polaczenia. No wlasnie, a gdy pinguje wp.pl mam taki ping

http://img26.imageshack.us/img26/6343/pingl.jpg

Moze nie jest wspanialy, ale nie powinno byc przy nim takich pingow w grach sieciowych. Tak wiec czekam na pomoc :c

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-24, 19:38 ]
Pingi wstawiamy w postaci opisanej tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Ostatnio zmieniony 2009-10-24, 18:38 przez albert02, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router - Internet Radiowy - Ping

Post autor: wojteks »

albert02 pisze:Mam radiowke i rozdzielone to jest tak. Internet z anteny idzie do switcha. Tam jest dzielony na Router Wifi(TP Link WR340GD) i starszy komputer do WWW/GG
Poczarowane to coś jest. Powinno z anteny iść do routera a potem na komputery i do gier muszą być porty przekierowane odpowiednio.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Nie da rady podłączyć anteny do switcha ;) Ale można podłączyć antenę do routera a następnie switcha do routera o to może Ci chodziło ?
albert02

No wlasnie a ja tak mam. No i nie wiem. Na innym forum mi kazali sprawdzic czy gdzies sie sygnal gubi miedzy urzadzeniami, ale nie dali dokladnych wskazowek ; xx A teraz mamy pozna godzine i nie mam tego problemu. Tzn, ping na ventrilo dalej jest wysoki ~500, ale w Tibie idzie juz grac w CS rowniez. Wiec kolejna wskazowka czym to mzoe bys spowodowane ; s Siec przeciazona?

@edit

Moze zle mnie zrozumiales. Antena jako odbiornik radiowy. O to mi chodzilo.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

albert02 pisze:Antena jako odbiornik radiowy.
Czyli z anteny idzie kabel ethernet jeżeli dobrze zrozumiałem?

Jeżeli tak, to dlaczego masz switch przed routerem? Masz kilka IP od dostawcy czy może w antenie jest już router a ten dołożony ma robić tylko za WiFi?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

albert02 pisze:No wlasnie a ja tak mam.
Jesteś mistrzem :rotfl: Jeśli jeden z kompów ma być połączony kablowo, to dlaczego po prostu nie podłączyłeś go do routera przez ethernet?
Pisząc "antena" co masz na myśli? czy jest to nanostation? Bo nie sądzę żeby antenę można było podłączyć do switcha. Zestaw po prostu na routerze połączenie PPPoE (jeśli w ten sposób łączysz się z siecią dostawcy) i wszystko będzie hulać. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś jeden komputer podłączył przez ethernet a drugi po wifi. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w FAQ na naszym forum.
albert02

No dobrze, ale zeszlismy z tematu troche. Internet na akzdym komputerze dziala, ale sa te ogromne pingi uniemozliwiajace gre ; xx

@edit

Opisze mzoe to najdokladniej jak to jest mozliwe. Na dachu jest odbiornik. Stamtad sygnal leci do mnie i od domu obok, ale internet mamy osobny(przynajmniej tak zapewnia). Kabel ethernet leci do switcha. Ze switcha na starszy komputer i do Routera Wifi. Przez wifi leci do laptopa, a przez kabel do mojego kompa.

@down

Tak, z odbiornika idzie kabel ethernet do switcha.
Ostatnio zmieniony 2009-10-25, 16:12 przez albert02, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

albert02 pisze:ale zeszlismy z tematu troche. Internet na akzdym komputerze dziala,
Ale żeby diagnozować trzeba wiedzieć co i jak a skoro nie odpowiadasz to nie możemy Ci pomóc.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

albert02 pisze:Internet na akzdym komputerze dziala, ale sa te ogromne pingi uniemozliwiajace gre
Nie dziw się, skoro tak nawydziwiałeś.
albert02 pisze:Tak, z odbiornika idzie kabel ethernet do switcha.
Więc jest to zapewne nanostation. W takim wypadku podłącz kabel z owego "odbiornika" do portu WAN w routerze i skonfiguruj połączenie PPPoE. Pomocny w tym będzie ten dział FAQ: "Konfiguracja sieci radiowych, routerów, accesss pointów..."
O switchu wówczas zapomnij i jeden komp podepnij do portu LAN w routerze, a drugi poprzez WiFi.
A tak poza tym co to za radiówka? WiFi, WiMax?
albert02

Blido pisze:Nie dziw się, skoro tak nawydziwiałeś.
No wlasnie, z tym ze ja nic nie robilem. Wszystko ustawial admin i on tk to zrobil ; s

@edit

Na innym forum pewien forumowicz polecil mi zrobic ping do routera, ping do servera ventrilo i tracert do servera ventrilo. Daje rowniez tutaj screeny. Moze cos z tego wyczytacie ; x

Router
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45c ... 5b996.html

Ping vt
http://img62.imageshack.us/img62/496/pingn.jpg

Tracert vt
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ea ... d1ada.html

@down

Tylko to jest troche dziwne. Problem pojawil sie jakies 2-3 tygodnie temu. Wczesniej dzialalo jak taka typowa radiowka, zazwyczaj normalnie, czasami lagi itp. Wczoraj np. po polnocy ping byl w miare normalny, czasami skakal do 400-500.
Ostatnio zmieniony 2009-10-25, 19:03 przez albert02, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

albert02 pisze:z tym ze ja nic nie robilem. Wszystko ustawial admin i on tk to zrobil
To dzwoń do admina.

Wcześniej sprawdź jak to działa bez routera albo z komputera podłączonego do switcha.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

A weź podepnij kompa bezpośrednio do switcha i zrób wtedy tracerta ;) Jeżeli do switcha podpięty jest Ubiquiti czy coś w tym stylu... a nie wiesz co to jest ta "antena" ?
albert02

Nie mam pojecia ; s jakis odbiornik radiowy. A co do switch - komputer to jest taka sprawa, ze trzeba wtedy IP poustawiac a niestety nie znam wszystkich wartosci. Tzn, przez router normalnie dziala, a jak podlacze odrazu do kompa to nie moze znalezc polaczenia.
ODPOWIEDZ