Win2k a sieć radiowa
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Win2k a sieć radiowa
Witam, dzisiaj miałem problem z internetem. Zainstalowali mi radiówkę. Jednak nie mogli mi kompa skonfigurować i powiedzieli, że na Win2k nie będzie taki interent działał i trzeba Me lub XP.
Cz ktoś może te brednie potwierdzić?
Czy naprawdę muszę instalować XP żeby korzystać z połączenia radiowego?
Sprawa baaardzo pilna.
Cz ktoś może te brednie potwierdzić?
Czy naprawdę muszę instalować XP żeby korzystać z połączenia radiowego?
Sprawa baaardzo pilna.
Back to the Future 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Win2k a sieć radiowa
Chodzi o szyfrowanie danych WPA ,które jest dopiero na sp2 w xp.
Co do Millennium to nie wiem.
Napisałem wcześniej WEP ale poprawiłem - pomyłka.
http://www.ifelix.co.uk/tech/1020.html
Pozdrawiam bob
Co do Millennium to nie wiem.
Napisałem wcześniej WEP ale poprawiłem - pomyłka.
http://www.ifelix.co.uk/tech/1020.html
Pozdrawiam bob
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli jesli zainstaluje sp2 to na 100% bedzie chodzilo. Super
Wczoraj mi zainstalowali radiowke i siedzialem caly dzien nie mogac skonfigurowac.
Dobrze ze jest forum i dostalem od razu prosta i jasna odpowiedz.
Dzieki bob.
Wczoraj mi zainstalowali radiowke i siedzialem caly dzien nie mogac skonfigurowac.
Dobrze ze jest forum i dostalem od razu prosta i jasna odpowiedz.
Dzieki bob.
Back to the Future 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Chodzi oczywiście o sp2 dla XP karta sieciowa też musi obsługiwać ten standard.Nie jestem niestety "radiowcem" i są w tym dziale prawdziwe mózgi jak widziałem.Mniej więcej chodzi o to co jest zawarte w tym artykule:
http://www.tomshardware.pl/network/2003 ... pa-07.html
Jeżeli to w ogóle chodzi o WPA ale pewnie provider to miał na myśli.
p.s.
Mam nadzieję ,że uaktywnisz net`a i będziesz znów widoczny.
Pozdrawiam serdecznie bob.
http://www.tomshardware.pl/network/2003 ... pa-07.html
Jeżeli to w ogóle chodzi o WPA ale pewnie provider to miał na myśli.
p.s.
Mam nadzieję ,że uaktywnisz net`a i będziesz znów widoczny.
Pozdrawiam serdecznie bob.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Niestety po zainstalowaniu xp ze wszystkimi dodatkami onternet nadal nie dziala. Bylem u znajomego i karta sieciowa dziala, ale tylko polowicznie. Wysyla i odbiera pingi z drugiego kompa, ale z internetem juz sie nie widzi. Jutro jesli uda mi sie w pracy wziac wolne to moze uda mi sie kupic karte na usb i wtedy moze cos z tego bedzie. Jak nie to dopiero w przyszlym tygodniu kupie na necie karte albo router i sie zobaczy.
A moze jeszcze mi ktos cos podpowie zanim wydam 30 funtow na karte?[/list]
A moze jeszcze mi ktos cos podpowie zanim wydam 30 funtow na karte?[/list]
Back to the Future 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A Ty Szadzik gdzie teraz jesteś, ze w funtach płaciszSzadzik pisze:A moze jeszcze mi ktos cos podpowie zanim wydam 30 funtow na karte?

A co do problemu, jaki parametry dostałeś od swojego ISP?
Czy masz tam też adres serwera DNS itd? Może w tym jest problem? Bo skoro się pinguje...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Mistrz bezprzewodowy
BliSki pisze:A Ty Szadzik gdzie teraz jesteś, ze w funtach płaciszSzadzik pisze:A moze jeszcze mi ktos cos podpowie zanim wydam 30 funtow na karte?
A co do problemu, jaki parametry dostałeś od swojego ISP?
Czy masz tam też adres serwera DNS itd? Może w tym jest problem? Bo skoro się pinguje...
Se jestem w Irlandii Północnej...
Dostałem wszystkie ustawienia i internet w koncu DZIAŁA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Po raz kolejny sformatowłem windę i zainstalowałem Win2k, nie instalowałem nawet karty graficznej tylko od razu przeszedłem do zainstalowania karty sieciowej (dziś kupiłem za 10 funtów taką na PCMCIA) i DZIAŁA!!!!!!!!
Panowie. Zmartwychwstałem!!!!!!
Back to the Future 

- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dziękuję.
Nie wiem co było ni tak. Kupiłem dziś kartę sieciową. Zainstalowałem i nie działała. Identyczna stuacja jak przedtem.
Sformatowałem jeszcze raz system, zainstalowałem od nowa Win2k i zaczęłodziałać. Tak samo z siebie. Nie wiem co to był o i mnie to nie interesuje. Cieszę się niezmiernie, ze z Wami znowu jestem.
Nie wiem co było ni tak. Kupiłem dziś kartę sieciową. Zainstalowałem i nie działała. Identyczna stuacja jak przedtem.
Sformatowałem jeszcze raz system, zainstalowałem od nowa Win2k i zaczęłodziałać. Tak samo z siebie. Nie wiem co to był o i mnie to nie interesuje. Cieszę się niezmiernie, ze z Wami znowu jestem.
Back to the Future 

-
- Stały użytkownik forum
Jeśli ktoś ma z was taki problem to prawdopodobnie nie było zainstalowanego protokołu AEGIS w systemie, lub był on źle zainstalowany. Taka sytuacja zdarza się , czasami sam nie wiem czemu, ale win98 oraz win2k tak niestety mają że wkładasz kartę w standardzie G, z wszystkimi możliwymi bajerami a tutaj tylko szyfrowanie WEP.
Na przykładzie kart na ralinku podaję rozwiązanie:
Wchodzisz do katalogu z plikami sterowników karty w c:\program files\Ralink (lub cos takiego) następnie folder installer, potem folder twojego systemu operacyjnego i klikasz na aegis.exe. Następnie restart komputera.
Powinno rozwiązać problem
Wchodzisz do katalogu z plikami sterowników karty w c:\program files\Ralink (lub cos takiego) następnie folder installer, potem folder twojego systemu operacyjnego i klikasz na aegis.exe. Następnie restart komputera.
www.doladowania.kraczkowa.pl - Bezpieczne i szybkie do?adowanie Twojego telefonu
-
- Mistrz bezprzewodowy
Hmmm, piszesz, że Win2 i 98 mają taki problem. Ale ja na XP SP2 też próbowałem i też nic nie pomagało.wolfek pisze:Jeśli ktoś ma z was taki problem to prawdopodobnie nie było zainstalowanego protokołu AEGIS w systemie, lub był on źle zainstalowany. Taka sytuacja zdarza się , czasami sam nie wiem czemu, ale win98 oraz win2k tak niestety mają że wkładasz kartę w standardzie G, z wszystkimi możliwymi bajerami a tutaj tylko szyfrowanie WEP.
Back to the Future