HUAWEI Mobile Connect 3G, siec Vodafone...

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
>Miti<
Użytkownik forum

Re: HUAWEI Mobile Connect 3G, siec Vodafone...

Post autor: >Miti< »

witam

od niedawna mam internet za posrednictwem 3G, pokazuje wartosci rzedu 384kbps czyli prawidlowo, strony otwieraja sie na przyzwoicie. nie oczekuje wielkiej szybkosci, ale.
download mam na poziomie od 2 do 4kBps, czasami staje w miejscu. nie moge sciagnac absolutnie niczego.

poniewaz moge korzystac rowniez z WLAN przy downloadzie mam srednie wartosci rzedu 45kBps, niestety WLAN mam tylko w hotspocie :(

mam dobry zasieg (4kreski),siec Vodafone, najwieksza w anglii, nie wiem jaka odleglosc od btsa.

sprawdzalam predkosc polaczenia tutaj http://www.talkswitch.com/voip/voip_test.php i wyszla mi w pierwszym tescie download 50kB,upload 20
a w drugim- chwile pozniej- down-6,7, upload-0

czym spowodowana jest ta roznica? zadne wskazniki sie nie zmienily. a przede wszystkim- czy moge cokolwiek z tym zrobic?

nie wymagam wiele, 20kB/s calkowicie mnie zadowala..
bede wdzieczna za wszelkie wskazowki
NO MERCY
Awatar użytkownika
klisza
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: klisza »

Witaj >Miti<
>Miti< pisze:pokazuje wartosci rzedu 384kbps

Gdzie pokazuje? Pewnie przy dwóch ekranikach na pasku zadań? Jeśli tak, to nie ma to żadnego znaczenia.
>Miti< pisze:download mam na poziomie od 2 do 4kBps
Czyli wcale nie 3G tylko zwykły GPRS. W 3G miałabyś transfer rzędu 30-45 kB/s.
>Miti< pisze:sprawdzalam predkosc polaczenia tutaj http://www.talkswitch.com/voip/voip_test.php i wyszla mi w pierwszym tescie download 50kB,upload 20
a w drugim- chwile pozniej- down-6,7, upload-0
Nie można ufać takim testom, przeważnie podają blędne prędkości. Najlepiej ściągnąć jakiś program do pomiaru prędkości np. netmeter, albo poprostu pobrać jakiś plik z internetu i zobaczyć jaka prędkość będzie podana.

Zmierz więc prędkości jeszcze raz, najlepiej będąc w kilku miejscach, bo może się okazać, że urządzenie przełącza się między GPRSem a UMTSem. Podaj jeszcze model telefonu/modemu którym się łączysz, to może ktoś pomoże ci "wymusić" UMTS.
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
>Miti<
Użytkownik forum

Gdzie pokazuje? Pewnie przy dwóch ekranikach na pasku zadań? Jeśli tak, to nie ma to żadnego znaczenia.
strony otwieraja sie z predkoscia odpowiednia na ten transfer. nic rewelacyjnego, ale mialam wczesniej Neo 128kb/s, znam 256kb/s wiec mam porownanie.
Czyli wcale nie 3G tylko zwykły GPRS. W 3G miałabyś transfer rzędu 30-45 kB/s.
w tej chwili mam transfer GPRS i pokazuje mi ze jest tylko gprs. nawet nie probuje niczego sciagac, strony otwieraja sie wolno.kiedy mam 3G strony otwieraja sie szybko, transfer pada.

Nie można ufać takim testom, przeważnie podają blędne prędkości. Najlepiej ściągnąć jakiś program do pomiaru prędkości np. netmeter, albo poprostu pobrać jakiś plik z internetu i zobaczyć jaka prędkość będzie podana.
teraz jestem w pracy, sciagam winampa 2.94 z predkoscia 1,7kB/s uzywajac GPRS po kilku minitach pojawiaja sie znaki zapytania i przestaje sciagac
bedac w domu uzywajac 3G osiagam do 4kB/s,sprawdzalam nie przelacza sie miedzy jednym a drugim.albo jest GPRS albo 3G.
z internetu niestety niczego nie moge pobrac
udalo mie sie raz sciagnac kilka rzeczy w ciagu moze 20 minut rano z predkoscia 40-50kB/s czyli prawidlowa dla 3G, ale mam nieodparte wrazenie ze sie podlaczyl pod siec WLAN
Podaj jeszcze model telefonu/modemu którym się łączysz, to może ktoś pomoże ci "wymusić" UMTS.
przepraszam powinnam to zrobic na poczatku.
HUAWEI E 620 Mobile Connect 3G, siec Vodafone
Noteboook HP nx9420
Ostatnio zmieniony 2006-10-16, 01:45 przez >Miti<, łącznie zmieniany 1 raz.
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Hey,widzę ,że orientujesz się w temacie 3G.Nie jest to normalne działanie.
Najlepiej spytaj w Vodafone`ie czy wszystko ok z UMTS w Twojej okolicy ponieważ masz właśnie takie kłopoty (zaraz po zakupie netu w Orange też musiałem wykonać taki telefon w podobnej sprawie - 3G).
Jeśli chodzi o modem HUAWEI Mobile Connect 3G to w Polsce nie jest znany od praktycznej strony i ciężko coś o tym sprzęcie powiedzieć.Może z nim jest problem (made in china) choć słyszałem o tej firmie dużo dobrego i nawet ma w niedługim czasie zawitać i tu.Jedno tylko jest dziwne - rano downstream działa no ale później się "zatyka".Pożycz od kogoś phon 3G podłącz go do kompa (irda,bluetooth) i sprawdź czy nastąpiła jakas zmiana.Ale najpierw call to Vodafone.
Pozdrawiam bob :D
>Miti<
Użytkownik forum

bob pisze:Hey,widzę ,że orientujesz się w temacie 3G.Nie jest to normalne działanie.
wlasnie najpierw chcialam uslyszec ze to nie jest normalne, bo orientuje sie w temacie 3G tylko na podstawie tego co przeczytalam tutaj.
Najlepiej spytaj w Vodafone`ie czy wszystko ok z UMTS w Twojej okolicy ponieważ masz właśnie takie kłopoty (zaraz po zakupie netu w Orange też musiałem wykonać taki telefon w podobnej sprawie - 3G).
mam telefon 3G LG U8880, downloaduje ok 20MB muzyki miesiecznie, nie mam zadnych problemow z zasiegiem
Jedno tylko jest dziwne - rano downstream działa no ale później się "zatyka".
hm..dzialal..jakies 20 minut

dzieki za wskazowki :) napisze jutro jak dziala z telefonem:)

EDIT:

tak wyglada okno polaczenia:

Obrazek

a tak wygladaja moje transfery. te zakonczone probowalam sciagac wiele razy zanim sie wreszcie udalo, winamp np. nie dziala:
Obrazek
pozdrawiam
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Na razie wydzieliłem ten wątek jako nowy temat ponieważ jest niebanalny...
bob

------------------------------------------------------
Faktycznie jesteś zalogowana do 3G ,a transfer jest wolny.
Może masz limit po przekroczeniu ,którego operator przycina prędkość łącza ?
Zrób dla ciekawości jeszcze test na :
http://numion.com/YourSpeed3/index.html
Jest w miarę dobry dla szybszych łączy ( UMTS,HSDPA ).
Ja na UMTS miałem ok. 40-46kBps ,obecnie na HSDPA ok. 150 -160kBps.
W praktyce było podobnie przy ściąganiu plików (zip,exe).
Do pomiarów praktycznych zainstalowałem NetMeter:
http://download.chip.pl/download_109401.html
Pozdrawiam bob
>Miti<
Użytkownik forum

wyniki pomiaru predkosci na stronie:

http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... 51,500,160

http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... 51,500,277

Net Meter:
UL:0.1KB/s
DL:0.2KB/s
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Witam Cię >Miti<

To jest mój pomiar oczywiście na HSDPA Orange:
http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... 51,500,547

Dla UMTS powinno być dla przykładu:
..........................................................................................................
.................................bits per second...............(bytes per second)
Download speed:............383,878...........................(47,985)...........
Upload speed:..................60,434..............................(7,554)...........
..........................................................................................................
Jak już pisałem miałem podobny problem do Twojego.Kupiłem usługę netu w Orange i od początku było z prędkością jak u Ciebie.Zadzwoniłem wreszcie do Biura Obsługi Klienta i powiedziałem ,że mam prędkość jak dla GPRS (program do łączenia i modem na diodach wskazywał,że jestem zalogowany w UMTS).Facet powiedział ,że w mojej okolicy z nadajnikiem UMTS jest OK i sprawdzi co jest przyczyną.Minęło dwa tygodnie i nic.Zadzwoniłem tam trochę zdegustowany i inny powiedział ,że mam blokadę (nie wiedziałem o jaką blokadę chodzi bo przecież świeżo kupiona usługa) i ją ściągnie a za 10 min. mam zrestartować komputer.Tak zrobiłem i po tym wszystkim mogłem cieszyć się prędkością ok. 384kbps=48kBps
Pozdrawiam bob
>Miti<
Użytkownik forum

witaj

czy to moze chodzic o to?
Obrazek

chociaz ja mam nielimitowany dostep. probowalam sie dodzwonic do BOKu ale tylko dlugo postalam w kolejce. a dosc drogo sa licza za polaczenie, nawet za czas oczekiwania. wyslalam maila i czekam.

przepraszam nie sprawdzilam telefonu bo cos z Bluetootch nie moge dojsc do porozumienia.

Tutaj mozna zrezygnowac z uslugi w ciagu 14 dni od zakupu bez zadnnych kosztow. Dlatego jestem tak niecierpliwa. Zostal mi tylko tydzien :( jesli nic sie nie zmieni- zrezygnuje. To samo i taniej moge miec przez telefon :(

pozdrawiam
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Jeśli jest jakaś techniczna blokada to jest u nich na Twoim kącie a w Dashboard tego nie zobaczysz.Musisz się ich spytać o to (zakładamy ,że modem jest sprawny a Ty jesteś cały czas zalogowana do 3G).
Tutaj mozna zrezygnowac z uslugi w ciagu 14 dni od zakupu bez zadnnych kosztow.
Jeśli jesteś w Londynie to wrzuć ode mnie one p. do fontanny na Piccadilly Circuit.
Dobranoc bob
>Miti<
Użytkownik forum

bob pisze: Jeśli jesteś w Londynie to wrzuć ode mnie one p. do fontanny na Piccadilly Circuit.
wrzuce ;) to wcale nie jest nic wyjatkowego tu ze wszystkiego mozna zrezygnowac w ciagu 7 lub 14 dni. Musza dbac o klientow.

Nie pisze ale czytam i szukam innych opcji.

Czy ktos zna ogolna adres niezaleznej mapy pokrycia 3G w UE? Nie wiem czy wierzyc tym oficjalnym- np. vodafone ma u mnie najlepszy zasieg, a 3(Three) w ogole nie ma. Tymczasem ja mam telefon z `3`i zasieg mam bardzo dobry

Moja kolezanka ma internet z orange, musze sprawdzic jak u niej to dziala

pozdrawiam
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Faktycznie z tymi mapkami to jest problem.Nic tak nie odpowie na wątpliwości z 3G coverage jak praktyczne zbadanie sprawy.
W Polsce udało mi się zalogować do sieci 3G za pomocą prepaid`ów (choć wielu uważało ,że to niemożliwe) .Może to jest rozwiązanie ,żeby kupić tanie prepaid`y i sprawdzić ,która sieć najlepiej działa w 3G (jeśli dla takich kart w UK nie ma ograniczeń). Najlepiej zrobić test praktyczny to znaczy obserwować prędkość ściągania jakiegoś dużego pliku (zip,exe o wielkości ok. 100Mb) za pomocą NetMeter`a.
Ja posiadam modem OPTION GLOBETROTTER GT MAX (made in Irland) i uważam ,że w tej chwili to najlepszy sprzęt do kompa dla UMTS i HSDPA .
Najlepszą "komórkową" technologią jest właśnie HSDPA (warto się rozeznać w tym temacie) w tym roku prędkość do 1,8Mbps a w przyszłym do 3,6Mbps.Wspomniany modem ma ograniczenie do 1,8Mbps.Więcej o tym sprzęcie na www.option.com (GT MAX) (Nazwa u różnych operatorów może być inna np.w t-mobile to "web'n'walk card compact").
Wracając do map to faktycznie nie można im wierzyć i musisz sama sprawdzić jak pisałem wyżej lub niżej.
...to wcale nie jest nic wyjatkowego tu ze wszystkiego mozna zrezygnowac w ciagu 7 lub 14 dni.
Tak ,wiem i dlatego masz okazję wypróbowania najlepszej opcji dla siebie nawet w postpaid`zie.
Niestety era telefonów HSDPA (3,5G) rozpocznie się w przyszłym roku teraz są ciężko dostępne ale na modemiku nie ma problemu.
Pozdrawiam Cię. bob
>Miti<
Użytkownik forum

2 pytania: :(

1)jak skonfigurowac bluetooth, bo mimo tego ze laptop z telefonem sie widza nie chca wspoldzialac?

2).co ja powinnam miec zeby polaczyc sie przez kabelek?bo mam tylko ta plyta (phone manager,PCsync,Manualv1.2) innej nie posiadam, a tej nie chce zada innej

wiem chyba o co chodzi. sygnal zanika. zainstalowalam na nowo tym razem z opcja"tylko 3G" i lampka sygnalizacyjna po prostu czasem gasnie. i nie ma mnie w sieci.
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

>Miti< pisze:...wiem chyba o co chodzi. sygnal zanika. zainstalowalam na nowo tym razem z opcja"tylko 3G" i lampka sygnalizacyjna po prostu czasem gasnie. i nie ma mnie w sieci.
Pojętna ponad przeciętną... :D
Napisałem na priv.
>Miti<
Użytkownik forum

ale co ciekawe, w dashboard caly czas pokazuje mi ze uzywam 3G/HSDPA nawet teraz(pokazuje uzycie tylko w 3G), tymczasem swiatelko swieci sie na zielono- oznacza GPRS. ki diabel?
nawet w GPRS mam max 3kB/s z ogromnymi problemami z transferem(od wczoraj 2 mp3)
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Zielone światełko modemu jak rozumiem.
Najlepiej sprawdź usługę w pierwszych strefach LONDYNU ,jeśli nadal nie będzie transferów 3G to chyba pozostaje uszkodzony modem.
>Miti<
Użytkownik forum

wracajac dzisiaj z pracy rozejrzalam sie po okolicy i stwierdzilam dosc oczywista rzecz : ja mieszkam w gorach, a scislej w dolinie posrod wzgorz(notabene bardzo piekne miejsce), czy to przypadkiem nie ogranicza sygnalu?tzn. generalnie moze byc bardzo dobry ale akurat u mnie moze prawie w ogole go nie byc?

kupie sobie ten pre paid orange i zobacze co z tego wyniknie.
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Dolina pośród wzgórz to oczywiście niekorzystne warunki dla bez-kablowego netu ale jeżeli krajobraz taki ładny to wszystko traci znaczenie. :)
p.s.
Upewnij się czy nie masz simlock`a w modemie bo wtedy ten orange nie będzie działał.
Dobrym pomysłem z Twojej strony jest obserwacja sygnalizacji LED (diód) modemu, które powinny wskazywać UMTS/HSDPA bo ten dashboard coś oszukuje.
Czy używasz dodatkowej antenki zewnętrznej ?
Specyfikacja modemu HUAWEI:
Specyfikacja.
Zmieniono link. -> bob
Ostatnio zmieniony 2006-09-24, 17:55 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
>Miti<
Użytkownik forum

mam telefon bez simlocka z 3G chyba wystarczy? tylko musze sie dogadac z BT.

nie posiadam anteny zewnetrznej

a pisze o tych warunkach bo jak wczesniej sprawdzalam we wszystkich firmach swoj kod pocztowy to wyszlo im ze zasieg 3G bede miec bez problemu

mam HUAWEI E620
w Twoim linku niestety nic nie ma o DL, ani problemach z zasiegiem

btw. lampka swieci sie na niebiesko swiatlem ciaglym, predkosc DL=2,2kB/s
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Zmieniłem link ponieważ faktycznie był bez sensu.
Powinnaś w takim razie poratować się antenką zewnętrzną.
Zwłaszcza jeśli raz masz zieloną diodę a raz niebieską czyli wystarczyłoby trochę wzmocnić sygnał.Czy właśnie taka sytuacja ma miejsce u Ciebie ?.
>Miti<
Użytkownik forum

mysle ze w sumie to bez znaczenia bo bez wzgledu na to czy mam zielona czy niebieska transfery mam 2-4kB/s
ale zapytam w vodafone
dzieki :)

EDIT:
sprawdzilam wczoraj jak dziala internet z karta Orange i jest niestety tragicznie. zasieg jest gorszy niz vodafone np. ja mam 3 kreski na GPRSie a ona jedna. Transfery 3kB/s.

Jade jutro oddac te karte. Czy ktos wie ktory telefon najlepiej kupic jako modem? Sony Ericksonn? Dalo by sie kupic teraz pre paida z 3,5G?

Czy daloby sie sciagnac simlocka z tej karty? tak zeby lapalo wszystkie dostepne sieci? przede wszystkim chodzi i o THREE. nie moge jej sprawdzic bo nie radze sobie z konfiguracja LG
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Hey napisałem na priva.Może ktoś coś doradzić ?
>Miti<
Użytkownik forum

No to sama sobie odpowiem ;)
Moze komus kto sie wpakuje w Huawei u Vodafona to sie przyda.

Generalnie do wyboru maja dwie data karty: Huawei E620 i Option Globtroter, ale tej drugiej nie maja.

Generalnie posiadaja anteny zewnetrzne UMTS ale niekoniecznie w salonie.
Najlepiej przyjsc miesiac wczesniej i wszystko pozamawiac. Albo 2 miesiace.(sarkazm)

Mozna anulowac kontrakt po 14 dniach oczywiscie bez zadnych kosztow, ale zapomnij o podpisaniu jakiejkolwiek innej umowy z Vodafone w ciagu nastepnych 3 miesiecy.

Maja oczywiscie wszedzie zasieg 3G ale jak to dzis stwierdzili "z siecia sa ciagle jakies problemy i akurat w moim rejonie rozwniez. Ale w ciagu tgodni podobno naprawia. Podobno

Antene zamowilam w Polsce na allegro. Tutaj generalnie dosc ciezko ja dostac. Wszyscy sprzedawcy nie maja pojecia o co chodzi i proponuja anteny do wi-fi (nieodpowiedni zakres 2500mHz)
do data card potrzebna wylacznie 2100mHz, dwuzakresowa 900/1800.

To tyle, surfuje sobie po necie na gprsie z predkoscia 3kB/s i jestem bardzo happy.
Aha w normalnych warunkach (czytaj: miasto Portsmouth) wyciagnelam predkosc 130kB/s czyli hsdpa, calkiem niezle

pozdrawiam
wielkie dzieki za pomoc i rady bob
NO MERCY
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Podziękowania niepotrzebne >Miti<
Swoją drogą jak Ty nabyłaś tą całą wiedzę w tak krótkim czasie.
No niech ktoś powie ,że kobiety nie kumają spraw technicznych. :lol: (To tak off-topic).
>Miti<
Użytkownik forum

antena zewnetrzna do E620

witam

moich przygod z Vodafonem ciag dalszy

szukam anteny do Huawei i nie moge znalezc

Kupilam juz antene (najdrozsza jaka byla-za 60zl) ale okazalo sie ze konnektor (?) nie pasuje. wiec sprzedalam kolezance od Optiona, niech chociaz ona sie cieszy.

i teraz mam problem bo wszystkie antenty jakie znalazlam sa niesamowicie drogie, zaczynaja sie od 45 euro. czy ja zle szukam?
przekopalam cale google.
znalazlam :

wymagania:
SLP17 - The antenna
PG6FME - The pigtail connection for the card
SMA8FME - Cable

konektor do E618 (chyba bedzie pasowal?)
http://scm.asianproducts.com/clients/sh ... 15672.html

i tu inny ale niby tez dobry
http://www.thiecom.de/pigtails.htm PG6FME

nie mam juz pojecia co robic i jestem troche zmeczona moim netem :(

pozdrawiam
Miti
NO MERCY
Web_Master
Początkujący użytkownik forum

wszystko jasne.....

Post autor: Web_Master »

No patrzę tutaj już temat był wałkowany wpoprzek i na odwrót :).
Ale w ogóle mało cieszące. Mieć kartę, płacić słono i....... ech mieć tak fatalną usługe.

Jak poradzięłm na priw. można spróbować zamówić skręcenia anteny u studentów wykładu elektro-technicznego, lub poprostu lepszego elektronika. JA będę próbował sam, jak coś się przejaśni na ten temat obowiazkowo napiszę.

Moja karta od: "Designed in E.U. by Option", Model: GT 3G+EMEA
Transfery i usługa takie same jak koledzy wyżej opisują.
WEB :-)
>Miti<
Użytkownik forum

connector do E620

podbijam temat

szukam connectora do e620, huawei

pewnie nie byloby to takie trudne gdyby nie fakt ze nie mam pojecia o rodzajach koncowek :( wszystko co wiem to to to ze niektore to jakies jacki :(

to jest zdjecie tego modemu:
i do tego malutkiego otworka potrzebuje konektora
http://www.huawei.com/mobileweb/en/prod ... .do?id=145

jeszcze raz podaje strony :(
http://www.alternativewireless.com/cell ... pters.html

http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=00761

nie mam zielonego pojecia, a net chodzi fatalnie..

pozdrawiam serdecznie
NO MERCY
>Miti<
Użytkownik forum

konektory

do wyboru do koloru.. szkoda ze o pare miesiecy za pozno :(

http://www.allegro.pl/search.php?string=huawei
NO MERCY
ODPOWIEDZ