szyba a brak szyby
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
szyba a brak szyby
Witam.
Są dwie sieci radiowe. Nadajniki są mniej więcej w tym samym miejscu (nie mam informacji tn. innych ustawień). Przy otwartym oknie - sieć1 - 55%, sieć2 - 53%. Przy zamkniętym oknie: sieć1 - całkowity brak sygnału, sieć2 - 53%.
Okna plastikowe. Testowane z antenką panelową przy różnej polaryzacji oraz z antenką dookólną.
Dlaczego tak jest?
Są dwie sieci radiowe. Nadajniki są mniej więcej w tym samym miejscu (nie mam informacji tn. innych ustawień). Przy otwartym oknie - sieć1 - 55%, sieć2 - 53%. Przy zamkniętym oknie: sieć1 - całkowity brak sygnału, sieć2 - 53%.
Okna plastikowe. Testowane z antenką panelową przy różnej polaryzacji oraz z antenką dookólną.
Dlaczego tak jest?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: szyba a brak szyby
Szyby tłumią/odbijają częstotliwość WiFi (są powlekane albo z dodatkami metali)kmir pisze:Przy zamkniętym oknie:
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Chodziło mi raczej o to, dlaczego jedna sieć jest tłumiona a druga nie...wojteks pisze:Szyby tłumią/odbijają częstotliwość WiFi (są powlekane albo z dodatkami metali)
Ostatnio zmieniony 2009-10-27, 17:24 przez kmir, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To tylko takie gdybanie, ale może 1 sieć jest w 5GHz, druga na 2.4?kmir pisze:Chodziło mi raczej o to, dlaczego jedna sieć jest tłumiona a druga nie...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Mam zwykłą kartę 2.4 (nie żaden dual), więc nie mogę chyba widzieć sieci 5GHz?YaHooo pisze:To tylko takie gdybanie, ale może 1 sieć jest w 5GHz, druga na 2.4?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie, nie możesz. Ale w takim razie nie mam innego pomysłu na wytłumaczenie tego zjawiska. Chyba, że te % są mocno oszukane. Najlepiej by było abyś przeskanował eter np. programem NetStrumbler i podał wartości w dBm.kmir pisze:Mam zwykłą kartę 2.4 (nie żaden dual), więc nie mogę chyba widzieć sieci 5GHz?
Pozdrawiam YaHooo 

- wojteks
- *** Administrator ***
Może kąt padania na szybę jest różny i akurat tę jedną tłumi (odbija) mocno.Chodziło mi raczej o to, dlaczego jedna sieć jest tłumiona a druga nie...
Nie pomagam na PW!