[Problem] Połączenie HSDPA

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior

[Problem] Połączenie HSDPA

Post autor: KlonAdam »

Posiadam modem Huawei E800 z brakiem możliwości połączenia się do sieci HSDPA na terenie miasta Olsztyn.

Opis problemu:

Zasięg
EDGE 4/5 kresek, połączenie - bez zarzutu
HSDPA 2/5 kresek, połączenie brak,(wcześniej 9-10m-cy temu połączenie takie było dostępne i to przy zasięgu 0/5 kresek osiągał 1Mbps) powód:
[color=red]i[/color][color=green]Plus[/color] Manager 2.1 pisze:Połączenie z Internetem nie powiodło się. Komputer zdalny nie odpowiada. spróbuj ponownie
lub coś w tym stylu.

Moje działania:
  • Aktualizacja sterowników (brak reakcji),
  • Wgranie nowego software (brak reakcji),
  • Format komputera (system Windows XP), (brak reakcji),
  • Wymuszenie HSDPA (brak reakcji),
  • Zmiana oprogramowania iPlus Manager na Top Net Info i Mobile Partner (brak reakcji),
  • Dial-up (brak reakcji, łączy się automatycznie z EDGE),
  • Próba połączenia się za pomocą innego laptopa przy wykorzystaniu w/w opcji (Windows Vista) (brak reakcji),
  • Zmiana miejsca lokalizacji połączenia (BTS),
    • próba pierwsza - centrum (brak reakcji),
    • próba druga - drugi koniec miasta na bank inny BTS (brak reakcji).
I ostateczna próba:
  • Serwis:
    [color=green]Re[/color]genersis (WARSAW) Sp. z o.o. // Pracownik o nazwie: PRKA pisze:Szanowny kliencie
    urządzenie testowano na prawidłowo skonfigurowanym komputerze z zainstalowanym najnowszym oprogramowaniem. Przeprowadzono test łącza EDGE/GPRS oraz UMTS/HSDPA.
    Zgłaszanej usterki nie stwierdzono.
    Modem działa prawidłowo.
    (…)
    UWAGA:
    Urządzenie dostarczone do serwisu zostało poddane pełnej weryfikacji pod kątem występowania zgłaszanej usterki. Należy pamiętać iż serwis weryfikuje uszkodzenia typu elektrycznego/mechanicznego(hardware), natomiast pełna funkcjonalności urządzenia dostępna jest jedynie w przypadku poprawnej instalacji oprogramowania sterującego dostarczonego przez producenta.
    (…)
    W karcie gwarancyjnej wpisano zmianę software.
Na dowód że z moim komputerem i kartą SIM jest wszystko w porządku:
Test na modemie Huawei E220 w tym samym miejscu (2/5 kresek HSDPA) na mojej karcie SIM, na moim komputerze - połączenie działa.

Czy też uważacie że mam coś nie tak z modemem?
Dodatkowo chciałbym zaznaczyć, że moja batalia trwa tak jak napisałem wyżej 10 m-cy.
Ma ktoś jakieś pomysły ?
przemox.1
### BAN ###

Re: [Problem] Połączenie HSDPA

Post autor: przemox.1 »

Awatar użytkownika
KlonAdam

antenę mam zamiar i tak kupić. Ale nie do niesprawnego modemu (tak jak go określam) A próby za 120 zł to trochę nie na miejscu takie eksperymentowanie
Awatar użytkownika
KlonAdam

Czy nikt w tym wypadku nie jest wstanie mi udzielić informacji ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

KlonAdam a masz możliwość sprawdzenia jak działa modem w innej lokalizacji/ na innym komputerze tak gdzie jest dobry zasięg HSDPA?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KlonAdam

KlonAdam pisze:próba pierwsza - centrum (brak reakcji),
Mailem tam 3/5 kresek więc raczej było dobrze. No i przekonuje mnie że na innym modemie to śmiało śmiga. No i dodatkowo pan z BOKu (po 20 minutach rozmowy) stwierdził iż na 100% jest to wina modemu. Ale znów na 3 tyg rozstawać się z netem... ;/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

To niestety moim zdaniem nie da się nic innego zrobić niż oddać modem na gwarancję/naprawę.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ