Antena, zasieg pingi .. itp...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Lukaas
Początkujący użytkownik forum

Antena, zasieg pingi .. itp...

Post autor: Lukaas »

Witam,
Od razu zaznaczam ze jestem laikiem w tej dziedzinie... Moim poprzednim providerem byla TPSA i jej neostrada.... z przyczyn losowych musielismy z niej zrezygnowac i od konca wakacji nalezymy do sieci bez przewodowej.... JAk dostalismy zapewnienie od dostawcy posiadamy lacze 512 kb/s z gwarantowanym pasmem 1/2 max lacza oraz upload 1/2 lacza.... i tu pojawwia sie moje pytanie ... Moj syn czesto gral w Counter Strikea i inne gry online (mmorpg itp) w sumie mie tez to wciagnelo .... Jak na neostradzie nie bylo problemow z pingami max 150 .... to tutaj jest koszmar... bowiem z samego rana okolo godziny 8 pingi sa w granicach 120-200 a pod wieczor to juz tragedia od 400 - 1500 i grac sie nie da .... Sila i jakosc sygnalu oscyluje w granicach 76-79% . Antena widzi sie z AP i jest to odleglosc okolo 350 metrow .. brak jakichs bardziej widocznych przeszkod ... Moja antena to babuyagi 14di. Gdybym zmienil antene na parabolica okolo 22dbi czy poprawilo to by sytuacje z pingami ?? czy jest moze jakies rozwiazanie aby dosc dobrze to wszystko funkcjonowalo ?//? Kabel od anteny do kompa ma okolo 10m, admin ustawil filtrowanie macow,, a p2p sa ograniczane do polowy pasma .. downloadu i uploadu. Ma to jakies znaczenie ?/ dzieki za odp.. Moim dostawca jest cpu-net w szczecninie pozdrawiam ..
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Antena, zasieg pingi .. itp...

Post autor: MaxFM »

Najpierw to sobie zbadaj jakie faktycznie masz łacze, w tym celu wejdz np. na www.dsl.cz i kliknij na zegarek. Zmiana anteny nic nie da, na taka odległosc to nie ma najmniejszego sensu ładowac paraboli. Co do pingów to najwyrazniej przeładowanie AP w godzinach wieczornych jak siedzi najwiecej ludzi. Na bazie jest pewnie jakis badziewiasty ap i po prostu nie wyrabia. Pogadaj o tym z adminem, w koncu za cos płacisz.
Lukaas

Ehhh z teg co widze to juz n a kilkus tronach sprawdzalem to jestem stro przeycinanny ... i transfer wacha sie od 150 do 220 kbps ;/;/ Napisalem <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> meila ale od ich strony brak odpowidzei chyba najwyzszyczas sie tam do nich przejsc.... Najgorsze jest to ze raczej nie moge zmienic dostawcy bo nic innego u mnie nie ma;/;/
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

W szczecinie nie ma innego isp ??? :| przeskanuj sobie eter netstumblerem i wtedy zobaczysz, czesto isp podaja jako SSID swoja naze, strone www, lub nr tel.
Lukaas

ss

W szczecninie znajdzie sie moze ISP .... ale nie moja okolica to sa bardziej obrzeza szczecina ... sa jakies tam widac sieci prywatne ....ale co mi po nich
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Jesli sa i sygnał jest sensowny to moze pogadaj z ludzmi, moze ktos cos wie na ich temat i moze ktos Ci odsprzeda troche łacza :D
adaqus

Post autor: adaqus »

Lukaas pisze: Moim dostawca jest cpu-net w szczecninie pozdrawiam ..
hej. mieszkam na osiedlu bukowo i chciałbym się podłączyć do internetu. czy ten CPU-NET rzeczywiście jest tak tragiczny? Czy połączenie z internetem działa Ci wolno tylko w przypadku gier, czy także stron? Ile musiałeś czekać na instalację u siebie w domu? z góry dzieki za odpowiedz, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ