Fujitsu i Intel o mobilności i technologiach przyszłości

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Fujitsu i Intel o mobilności i technologiach przyszłości

Post autor: Procio »

dobreprogramy.pl pisze:Przedstawiamy zapisy dwóch kolejnych sesji, jakie odbyły się podczas tegorocznego HotZlotu.

Pierwsza sesja, Mobilność według Fujitsu, to prezentacja poświęcona mobilnej platformie Fujitsu, czyli przede wszystkim notebookom - także w kontekście ich bezpieczeństwa czy obsługi. Jaki powinien być idealny notebook? O tym opowiada Adam Dyszkiewicz z Fujitsu.

Druga udostępniona dzisiaj sesja to Technologie procesorowe przyszłości oczami Intela. Warto posłuchać, co czeka nas w ciągu najbliższych lat na rynku procesorów. Sesję polecamy zwłaszcza tym, którzy chcieliby zobaczyć, jak wygląda 45nm wafel do produkcji procesorów, z którego można wykroić około 600 rdzeni i ile tak naprawdę może wytrzymać dysk SSD :-)

źródło:dobreprogramy.pl
Najbardziej mnie zaciekawiło 600 rdzeni, a Wy co o tym myślicie? ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Fujitsu i Intel o mobilności i technologiach przyszłości

Post autor: YaHooo »

Procio pisze:Najbardziej mnie zaciekawiło 600 rdzeni,
Czemu? Przecież procesory się produkuje tak, że bierze się kawał krzemu (tzw. wafel http://pl.wikipedia.org/wiki/Wafel_krzemowy ) o średnicy powiedzmy 50cm-1m i na nim się produkuje te 600 rdzeni. Potem się je tnie, pakuje w obudowy i mamy działający procesor :D
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Przecież procesory się produkuje tak, że bierze się kawał krzemu (tzw. wafel http://pl.wikipedia.org/wiki/Wafel_krzemowy ) o średnicy powiedzmy 50cm-1m i na nim się produkuje te 600 rdzeni. Potem się je tnie, pakuje w obudowy i mamy działający procesor :D
No cóż nie wiedziałem :P A zaciekawiło mnie to, że nawet jak się ma 4 rdzenie to i tak dobry procesor ;)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rozumiem, bo te 600 rdzeni, to nie tworzy 1 procesora, tylko 600 ewentualnie 300 (2 rdzenie na procesor) :)

Ale swoją drogą chętnie bym się wybrał na taki pokaz abym mógł obejrzeć taki wafel :D
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Ale swoją drogą chętnie bym się wybrał na taki pokaz abym mógł obejrzeć taki wafel :D
Pod tym linkiem masz Video z HotZlotu, nie wiem czy oglądałeś ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ano teraz już oglądałem ;)

Dzięki za linka :ok:
ODPOWIEDZ