PROSZE O RADĘ - rozdzielic sygnal na dwa komputery
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
PROSZE O RADĘ - rozdzielic sygnal na dwa komputery
WITAM mam podłączony internet radiowy chcialbym rozdzielic sygnal na dwa komputery wiem ze jest to mozliwe nie wiem jednak jak to zrobic czy ktos mi pomoze ??? najlepiej gdyby mozna by bylo przesylac sygnal bezprzewodowo z pietra domu na parter ( wiec dosc blisko ) dzieki za pomoc pozdrawiam
---
EDIT:
Modyfikacja tematu który nic nie mówił o problemie ->bob
END EDIT.
---
EDIT:
Modyfikacja tematu który nic nie mówił o problemie ->bob
END EDIT.
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: PROSZE O RADĘ - rozdzielic sygnal na dwa komputery
Na prosbe kol. bob'a
Zeby rozdzielic internet dostarczony radiem na siec:
1. kablowa - wystarczy ci np TAKIE cuś.
2. radiowa - potrzeba 2 urzadzen, mianowicie: ap posiadajacy tryb ap klient który bedzie "pobierał" internet z anteny (np dwl-900ap+) i wysyłał po kabelku do drugiego urzadzenia (ap/routera np DI-524) ktore to bedzie "wysyłało" interneto po wifi np. po domu.
Zanim zdecydujesz sie na jedno z tych rozwiazan to najpierw dowiedz sie jak admin zabezpieczył siec (filtr MAC, szyfrowanie, TTL) potem bedziesz dobierał odpowiednie urzadzenia. Jesli masz pytania wal smiało, pomozemy
Zeby rozdzielic internet dostarczony radiem na siec:
1. kablowa - wystarczy ci np TAKIE cuś.
2. radiowa - potrzeba 2 urzadzen, mianowicie: ap posiadajacy tryb ap klient który bedzie "pobierał" internet z anteny (np dwl-900ap+) i wysyłał po kabelku do drugiego urzadzenia (ap/routera np DI-524) ktore to bedzie "wysyłało" interneto po wifi np. po domu.
Zanim zdecydujesz sie na jedno z tych rozwiazan to najpierw dowiedz sie jak admin zabezpieczył siec (filtr MAC, szyfrowanie, TTL) potem bedziesz dobierał odpowiednie urzadzenia. Jesli masz pytania wal smiało, pomozemy

-
Dzieki za miłe słowa Bob
!!! moze sprecyzuje moje pytanko gdyz juz co nie co wiem mianowicie : mam kompa w pokoju na pietrze mam dosc mocny net w nim ( 20 Mb/s ) i chcialbym go podzielic na 2 kompy , z mojego kompa na komp ktory stoi pietro niżej , tyle tylko ze nie moge zejść sygnalem po kablu ( tak by bylo najlatwiej ) tylko musze <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> cos bez przewodzików
i wlasnie o to sie pytam : co bedzie mi potrzebne ? czy jest to realne i czy ma sens ? niestety nie znam sie kompletnie na routach i innych urzadzeniach stąd wlasnie me pytanie . pozdrawiam

i wlasnie o to sie pytam : co bedzie mi potrzebne ? czy jest to realne i czy ma sens ? niestety nie znam sie kompletnie na routach i innych urzadzeniach stąd wlasnie me pytanie . pozdrawiam
- etranger
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Napisz jeszcze w jaki sposob masz fizycznie net w kompie - jakis modem usb, karta sieciowa (W)LAN.
Najprostszym rozwiazaniem wydaje sie byc zakup dwoch kart sieciowych bezprzewodowych i stworzenie na nich sieci, w ktorej Twoj komputer pelnilby role zarowno serwera jak i stacji roboczej.
Troche drozszym rozwiazaniem bylby zakup routerka do ktorego Ty bylbys podlaczony np. kabelkiem a komp pietro nizej bezprzewodowo.
Opcji jest calkiem sporo - konkrety mozna podac dopiero, gdy dowiemy sie jak to wyglada fizycznie i jakie bylyby Twoje oczekiwania (chociazby np czy Twoj komp jest zawsze wlaczony czy tez net na dolnym kompie ma byc niezaleznie od komputera glownego).
A swoja droga to kto jest Twoim dostawca internetu ze az tak niewiarygodnie szybkie lacze masz?
Najprostszym rozwiazaniem wydaje sie byc zakup dwoch kart sieciowych bezprzewodowych i stworzenie na nich sieci, w ktorej Twoj komputer pelnilby role zarowno serwera jak i stacji roboczej.
Troche drozszym rozwiazaniem bylby zakup routerka do ktorego Ty bylbys podlaczony np. kabelkiem a komp pietro nizej bezprzewodowo.
Opcji jest calkiem sporo - konkrety mozna podac dopiero, gdy dowiemy sie jak to wyglada fizycznie i jakie bylyby Twoje oczekiwania (chociazby np czy Twoj komp jest zawsze wlaczony czy tez net na dolnym kompie ma byc niezaleznie od komputera glownego).
A swoja droga to kto jest Twoim dostawca internetu ze az tak niewiarygodnie szybkie lacze masz?
Regards - etranger®
-
mam kartę sieciową , co do netu : jest to radiowy net sygnal przesylany jest z osiedla obok mojego domu , jest nas tylko 4 odbiorcow wiec na razie predkosc jest taka jak podalem
- docelowo moze dojdzie jeszcze kilka mieszkan 3 do 4 wiec sygnal bedzie ciut slabszy ale teraz jest super

- etranger
Hmm czy te 20Mb/s to stan z paska zadan czy predkosc zmierzona?
Nie daje mi to troche spokoju
Mozesz zakupic dwie sieciowki bezprzewodowe badz tez jedna sieciowke i router bez-kabli.
Proponuje zajrzec tutaj.
Nie daje mi to troche spokoju

Mozesz zakupic dwie sieciowki bezprzewodowe badz tez jedna sieciowke i router bez-kabli.
Proponuje zajrzec tutaj.
Regards - etranger®
-
oto stronka na której sprawdziłem szybkość łącza
http://twojeip.wp.pl/.?ticaid=12668
dzieki za pomoc pozdrawiam
http://twojeip.wp.pl/.?ticaid=12668
dzieki za pomoc pozdrawiam
- etranger
Bardzo malo wiarygodny test - raz tylko otrzymalem prawidlowa informacje a tak mam skoki od 200kb/s do nawet 2,34Mb/s 
Sprawdz kilka razy

Sprawdz kilka razy
Kod: Zaznacz cały
www.dsl.cz/rychlost
Regards - etranger®
-
sprawdziłem kilka razy , wacha sie między 17 a 20 mb/s
czy to szybkie łącze ?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Mi tutaj pokazuje 192kbps podczas gdy lacze mam 1Mb. W emule jak pozwole mu na pelna predkosc to ciagnie 100KBps a stronki mozna jeszcze przegladac. Zastanawiam sie, czy w ogole istnieje test mierzacy realna predkoosc lacza, czy one wszystkie maja takie wahania.etranger pisze:Bardzo malo wiarygodny test - raz tylko otrzymalem prawidlowa informacje a tak mam skoki od 200kb/s do nawet 2,34Mb/s
Sprawdz kilka razyKod: Zaznacz cały
www.dsl.cz/rychlost
Back to the Future 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ten test u mnie na hsdpa podbija upload dwa razy (mam 64Kbps a pokazuje 128Kbps).
Co myślicie o www.numion.com używałem go setki razy i zawsze jest w miarę wierny (przynajmniej dla mojego łącza).
Co myślicie o www.numion.com używałem go setki razy i zawsze jest w miarę wierny (przynajmniej dla mojego łącza).