Maszt i przeciwnicy w lesznie

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Maszt i przeciwnicy w lesznie

Post autor: krystianb »

Jojo pisze:stoi on z 50 metrów od domu gościa który zgodził się na postawienie go na swojej działce, nie zauważyłem jeszcze aby świecił w nocy.
Koleś w ogole nie ma jakiegokolwiek zasięgu z tego bts'a.
Jojo pisze:jak by dwa obrazy się nakładały
To są odbicia, zwykle nie związane z takimi budowlami, niech się kolega przyzna, że problemy były i przed postawieniem masztu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krystianb pisze:Koleś w ogole nie ma jakiegokolwiek zasięgu z tego bts'a.
Bez przesady.

[ Dodano: 2009-10-28, 14:05 ]
przemox.1 pisze:Czyli jak telefon ma moc wypromieniowania przy słabym zasięgu 1W to modem tez ?
Tak jak Yahooo napisał,zależnie od klasy mocy.
Z tym,że w GPRS/EDGE jeśli coś uploadujesz,to terminal zwykle przechodzi w tryb 3+2 (trzy timesloty down i dwa up),więc nadaje 2x częściej,niż podczas rozmowy głosowej.

[ Dodano: 2009-10-28, 14:08 ]
Jojo pisze:ale on ma problem z telewizorami, sam to widziałem to wygląda tak jak by dwa obrazy się nakładały,
Odbicia z winy masztu mogą powstać tylko wtedy,gdy stoi on dokładnie na linii antena-nadajnik :]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Jojo pisze:także BTS Ery stoi ze 200 metrów od domu kolegi, ale on ma problem z telewizorami, sam to widziałem to wygląda tak jak by dwa obrazy się nakładały
To nie są zakłócenia, tylko odbicia sygnału, więc maszt nie ma tu nic do rzeczy. Kolega zapewne używa anteny pokojowej?

EDIT: Sorry nie zauważyłem że jest jeszcze trzecia strona ;)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Blido pisze:Kolega zapewne używa anteny pokojowej?
Zewnętrzna antena. Nie wiem jak było zanim postawili u niego tego BTS'a ale on twierdzi że jest to od momentu gdy go uruchomili. Ja widziałem tylko efekt po. To jest obraz właściwy a ten drugi obraz jest przesunięty i szary. Jak widać kółko to kółko jest przesunięte i blade.
Elektroniczna rewolucja
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Rozmawiałem dziś i wczoraj ok 1.5-2 godz przez telefon "ciągiem" :wink:
Ładnych parę godzin boli mnie głowa (może nie do końca boli, ale takie dziwne uczucie) po stronie gdzie trzymałem telefon. Po jakimś czasie przechodzi.

Średnie najdłuższe rozmowy to 20-30min w odstępach czasowych. Wszystko jest w porządku, więc widzę że długie rozmowy przez telefon nie są obojętne dla zdrowia. Będę musiał przetestować 1,5 godz przez telefon bezprzewodowy DECT.

Jednak do długich rozmów telefon na kablu to podstawa.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Ładnych parę godzin boli mnie głowa
Przy słabym "zasięgu" rozmawiałeś ?
Mi się też zdarzają takie 2h rozmowy,i w domu przy 5500 m do stacji i widoczności optycznej z jej antenami (nie licząc ceglanej ściany domu) telefon wypromieniowuje max.200 mW,a zazwyczaj dużo mniej,nawet 20 mW.
Oczywiście na piętrze,bo na parterze już moc rośnie,a w piwnicy 2W równo (dobrze,ze w ogóle jest zasięg,bo Ery,Orange i Playa ani śladu ;) ).

A że stacjonarny na kablu jest najlepszy,to święta prawda,i już nie chodzi tylko o PEM,ale przede wszystkim o jakość głosu.
Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: KlonAdam »

Ja mieszkam pod BTS'em Pleya i jakoś dobrze się czuje ;P (Mam go na dachu)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

KlonAdam pisze:(Mam go na dachu)
A to nie wiesz, że anteny są tak ustawione, że nie sieją pod BTS'a? Tak więc jakbyś chciał zbadać z jakiego BTS'a Playa masz zasięg to by się okazało, że z tego dalej, a nie tego nad Tobą :]
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: KlonAdam »

YaHooo pisze:[....]
A to nie wiesz, że anteny są tak ustawione, że nie sieją pod BTS'a? Tak więc jakbyś chciał zbadać z jakiego BTS'a Playa masz zasięg to by się okazało, że z tego dalej, a nie tego nad Tobą :]
Dziwne... ;/ kumpel ma od anteny tylko sufit i jakieś 5-6 m od anteny - zasięg full

sam sprawdź:

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.78363 ... 79834/z/15

To te dwie anteny play i orange... obie mam kolo siebie...
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 22:58 przez KlonAdam, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Przy słabym "zasięgu" rozmawiałeś ?
Tego Ci nie powiem, bo nie wiem ile w -dBm
EGSM P4 Samsung
Patryk pisze:Mi się też zdarzają takie 2h rozmowy,i w domu przy 5500 m do stacji i widoczności optycznej z jej antenami (nie licząc ceglanej ściany domu) telefon wypromieniowuje max.200 mW,a zazwyczaj dużo mniej,nawet 20 mW.
Wcześniej nie miałem takiego problemu z 3G P4 Sony Ericsson. Tylko stosunkowo rzadko rozmawiam po np 2 godz. Do 30min nie ma znaczenia i problemu.

Jeszcze jedno mnie trapi, podłączyłem telefon kablowy Panasonica do bramki GSM 10 m kablem i idą po nim zakłócenia. Jak wybieram numer to słychać "pierdzenie" znane ze starych głośników i telefonu obok.

Przyznam, że chyba wrócę z internetem i telefonem do TP.
Na pewno jest drożej, ale technologicznie lepiej. "bez-kablowe" rozwiązania zostawię jako hobby w teren.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Jeszcze jedno mnie trapi, podłączyłem telefon kablowy Panasonica do bramki GSM 10 m kablem i idą po nim zakłócenia. Jak wybieram numer to słychać "pierdzenie" znane ze starych głośników i telefonu obok.
Jak na krótkim było ok, to może zamiast zwykłego dać skrętkę zarobiona RJ11.
marens
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Jak na krótkim było ok
Też był problem, tylko większy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

To może być wina telefonu, albo bramki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KlonAdam pisze:kumpel ma od anteny tylko sufit i jakieś 5-6 m od anteny - zasięg full
To nie wiem. Nie pisałbym takich rzeczy jakbym sam nie sprawdził (na bloku znajomego jest nodeB Oragne i telefon się loguje do innej stacji niż ta na bloku). Jednak jak się zmniejszy powiększenie to widać kilka innych nodeB Playa, więc to może z nich ma sygnał?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

YaHooo pisze:(na bloku znajomego jest nodeB Oragne i telefon się loguje do innej stacji niż ta na bloku)
Mam to praktycznie u siebie. Pomimo że nadajnik stoi rzut beretem to telefon na przemian loguje się do innych stacji jak i tej która stoi niedaleko mnie. Najlepiej sprawdzić to w Hiperterminalu komendą AT+GREG?
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Ja może dodam kilka informacji dot. szkodliwości komórek (i co za tym idzie modemów itp)

- W lutym 2008 opublikowany został raport jednego z najwybitniejszych neurochirurgów - Dr Vini G. Khurana, który w oparciu o 3 niezależne badania w tym jedno tzw. długofalowe (badania kilkuletnie) stwierdził jednoznacznie, że długotrwały kontakt z PEM jest szkodliwy dla naszego mózgu -szczegóły tutaj
- W październiku 2009 tureccy naukowcy z Uniwersytetu Sulejmana Demirela po przebadaniu 150 osób noszących włączone tel komórkowe na pasku spodni przez 15 godzin dziennie przez 6lat stwierdzili, że samo noszenie włączonego tel. spowodowało zmniejszenie gęstości i osłabienie komórek kostnych.
- Kilka tyg. temu WHO zapowiedziało publikację wyników 4-letnich badań na kilkunastu tysiącach osób, które jednoznacznie dowodzą, że intensywne użytkowanie telefonów zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka mózgu.
- Niedawno powstał też raport naukowców (nie pamiętam już skąd) o tym, że opracowany kilkanaście lat temu współczynnik absorpcji swoistej SAR nie nie spełnia swojego zadania i powinien zostać stworzony nowy standard do określania poziomu bezpieczeństwa urządzeń emitujących PEM.

Wg. mnie trzeba być zupełnym ignorantem, żeby twierdzić że PEM jest zupełnie nieszkodliwe. A to że ludzie protestują przed budową masztu nie jest dla mnie specjalnie dziwne, przecież oni nie muszą znać zasady działania takich armat, ani poziomu promieniowania jakie emitują itp. Być może gdyby przed budową ktoś zaprosił ich na jakąś prezentację co to jest z czym to się je, to pewnie nie było by takich problemów.

A inna sprawa jest taka, że te maszty teraz to się buduje chyba na odczep, byle jakoś działało. Kiedyś widziałem na jakimś forum jak ktoś miał BTS z sąsiedniego niższego budynku wycelowany prosto w okno mieszkania w bloku, to chyba coś jest nie tak..

Ja w każdym razie staram się nie narażać na zbędne promieniowanie, używam telefonu, modemu itp, ale modem mam zazwyczaj na kablu i oddalam go od siebie, przy okazji zyskuje lepszy zasięg. Gdybym korzystał z HSDPA na co dzień, to użyłbym anteny zewnętrznej.
Ale bez względu na wszystko lepiej niech ktoś szybko wynajdzie jakiś inny sposób bezprzewodowego przesyłania danych rodem z matrixa, bo zapotrzebowanie coraz większe :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:- W lutym 2008 opublikowany został raport jednego z najwybitniejszych neurochirurgów - Dr Vini G. Khurana, który w oparciu o 3 niezależne badania w tym jedno tzw. długofalowe (badania kilkuletnie) stwierdził jednoznacznie, że długotrwały kontakt z PEM jest szkodliwy dla naszego mózgu -szczegóły tutaj
- W październiku 2009 tureccy naukowcy z Uniwersytetu Sulejmana Demirela po przebadaniu 150 osób noszących włączone tel komórkowe na pasku spodni przez 15 godzin dziennie przez 6lat stwierdzili, że samo noszenie włączonego tel. spowodowało zmniejszenie gęstości i osłabienie komórek kostnych.
A gdzie grupa porównawcza :rotfl: ta przypadłość to się starość nazywa.

A tak bardziej na serio, oddziaływanie fal EM na pewno jakiś tam skutek na oraganizm ludzki ma, ale
Po pierwsze, komórka jest jednym z bardzo wielu urządzeń emitujący PEM, są o wiele gorsze urządzenia, choćby kineskopy CRT oj tutaj dopiero ciekawe rzeczy są wytwarzane, inny przykład duże transformatory niby 50Hz ale jaka moc potrafi wyciec, to samo kable energetyczne w ścianach, jedna gigantyczna antena wysyłająca w przestrzeń 50Hz, są wszędzie (nawet w sypialni koło łóźka) :cwaniak: dlaczego przed nimi nikt nie protestuje :szok:
Po drugie, im bliżej stacja bazowa, tym komórka emituje mniej promieniowania.
Po trzecie uważam, że o wiele wcześniej wykończą nas środki chemiczne dodawane do żywności, które wprowadza się bezpośrednio do organizmu, aniżeli to co oddziałuje z zewnątrz. Z resztą nawet większość substancji radioaktywnych jest w miarę bezpieczna tylko przy zachowaniu odpowiedniej odległości i czasu ekspozycji, natomiast nawet najmniejsza ilość która dostanie się do organizmu niszczy go nieodwracalnie.

Jednym słowem wystarczy zachować umiar w rozmowach przez komórkę a raczej nic poważnego nam nie będzie grozić.
adamos22

Jeśli chodzi o szkodliwość monitorów CRT, to została również wielokrotnie udowodniona, ale już nie jest nagłaśniana, bo przeszliśmy na LCD, a wkrótce być może zastąpi je laser lub OLED, one też wytwarzają promieniowanie, ale nie tak szkodliwe i w praktyce prędzej oślepniemy od ciągłego gapienia się na piksele.

Kable w ścianach - ponoć dobry kabel ma dobrą izolację i ekranowanie, ale w niektórych rozwiniętych krajach europy zachodniej popularne jest wyłączanie głównego zasilania na noc pozostawiając tylko niezbędny odcinek (np. ogrzewanie) ale jeszcze inna kwestia - dobrze zaprojektowana instalacja elektryczna ogranicza bliski kontakt z kablami do minimum. Ale już protesty przed masztami bardzo wys. napięcia nad domami i szkołami są bardzo częste, nie tylko u nas, ale nawet w USA.

Wiadomo, że trzeba mieć dystans i zachować umiar we wszystkim, ale warto mieć samą świadomość zagrożeń a wiadomo, że firmy które zarabiają na czymś, raczej niechętnie o tym informują i to chyba logiczne.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:Kable w ścianach - ponoć dobry kabel ma dobrą izolację i ekranowanie
Leżę :rotfl:

[ Dodano: 2009-11-09, 22:09 ]
adamos22 pisze:ale w niektórych rozwiniętych krajach europy zachodniej popularne jest wyłączanie głównego zasilania na noc pozostawiając tylko niezbędny odcinek (np. ogrzewanie)
To się stosuje z uwagi na manię bezpieczeństwa ppoż w tych niektórych (południowych) krajach (i gdzie tu ogrzewanie...),a nie z powodu emisji PE(M) z kabli w obwodach,w których praktycznie prąd nie płynie w nocy :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:Kable w ścianach - ponoć dobry kabel ma ... ekranowanie,
Ile czasu po sklepach elektrycznych chodzę to jeszcze takiego nie widziałem. A nawet jak takie są to żadna firma ich do budowy nie użyje. Chyba że sami sobie własny dom budujemy. Co do oddalania kabli od użytkowników to jest raczej na odwrót, kiedyś kable kładło się przy suficie i puszczało do gniazdek z góry, teraz jest odwrotnie, kable są przy podłodze.

A co do linii wysokiego napięcia to w stanach zasilanie do domów wiesz jakie jest? Do samego mieszkania dochodzi chyba 1KV jest licznik i dopiero za licznikiem prywatny transformator na 110V.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:dobrze zaprojektowana instalacja elektryczna ogranicza bliski kontakt z kablami do minimum.
Taak,najlepsza instalacja to taka,w której masz jeden punkt na pomieszczenie,bo inaczej się można rozchorować od pola :rotfl:
Na prawdę daj spokój,szczególnie w kwestiach związanych z 50 Hz,no chyba,że o nadajnikach ELF chcesz porozmawiać,bo te szkodzą (a raczej szkodziły) na prawdę.

[ Dodano: 2009-11-09, 22:14 ]
Ile czasu po sklepach elektrycznych chodzę to jeszcze takiego nie widziałem
Bo takowe nie istnieją.

[ Dodano: 2009-11-09, 22:21 ]
krystianb pisze:Do samego mieszkania dochodzi chyba 1KV jest licznik i dopiero za licznikiem prywatny transformator na 110V.
Różnie to bywa,w zależności od regionu (stanu) i wieku infrastruktury.
adamos22

kiedyś kable kładło się przy suficie i puszczało do gniazdek z góry, teraz jest odwrotnie, kable są przy podłodze.
Akurat to już mnie od pewnego czasu zastanawiało ale nie znalazłem logicznego wyjaśnienia.

Jeśli chodzi o kable - są różne rodzaje do różnego obciążenia i z różną izolacją, a ekranowanie magnetyczne istnieje, np. w przewodach używanych w zestawach audio i jest bardzo pożądane, choć może faktycznie nie związane z tematem.
To się stosuje z uwagi na manię bezpieczeństwa ppoż w tych niektórych (południowych) krajach (i gdzie tu ogrzewanie...),a nie z powodu emisji PE(M) z kabli w obwodach,w których praktycznie prąd nie płynie w nocy :rotfl: :rotfl: :rotfl:
No nie wiem, niedawno oglądałem reportaż na DW TV, w którym jakiś niemiecki inżynier miał inne zdanie..
Ale upierał się nie będę.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:Jeśli chodzi o kable - są różne rodzaje do różnego obciążenia i z różną izolacją, a ekranowanie magnetyczne istnieje, np. w przewodach używanych w zestawach audio i jest bardzo pożądane, choć może faktycznie nie związane z tematem.
Dobry ekran magnetyczny to nie taka łatwa sprawa (a przynajmniej jakby miała być cienka warstwa to by musiało być drogie). Ale w kablach energetyczntch stosuje się tylko metalową część przewodzącą i izolację. Nie ma tam mowy o ekranach.
adamos22 pisze:No nie wiem, niedawno oglądałem reportaż na DW TV, w którym jakiś niemiecki inżynier miał inne zdanie..
A możesz napisać co dokładniej miał na myśli? Może pole EM wytwarzane przez pracujące w trybie stand-by urządzenia jak TV.
ODPOWIEDZ