Rozłączanie się modemu OFP

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Rozłączanie się modemu OFP

Post autor: darx667 »

Luna pisze:U mnie też ok, wreszcie :) Marzą mi się chociaż przeprosiny za źle działąjącą usługę i za brak informacji w BOKu...
U mnie też od kilku godzin jedno IP jest. ;)
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
volvo132
Początkujący użytkownik forum

Post autor: volvo132 »

potwierdzam, dissconnecty ustapily:)
ss79
Użytkownik forum

Post autor: ss79 »

Luna pisze:U mnie też ok, wreszcie :) Marzą mi się chociaż przeprosiny za źle działąjącą usługę i za brak informacji w BOKu...
A mi się marzy, żeby tak do końca umowy wszystko już było OK ;)

Póki co jest dobrze, byle nie zapeszyć. Ciekawe co odpowiedzą na reklamację, jakby mi tak połowę abonamentu podarowali to nie byłbym zły :cfaniak:
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

Zawinił niestety chiński dostawca i fakt że technologia CDMA EvDO Rev.A jest jeszcze nowa i co jakiś czas pojawiają się błędy. I tak szybko napisali poprawkę bo niecały miesiąc im to zajęło. Niemniej dzięki Wam udało się zidentyfikowac problem.
Jak cos jeszcze się pojawi to piszcie

Pozdrowienia
setbet

Post autor: setbet »

Mam OFP zaledwie kilka dni i niestety zrywa mi połączenie kilka (naście) razy na dobę. Zrywa mi najcześciej nie wtedy gdy surfuję po necie ale gdy odejdę od kompa na > 10 min. Dzwoniłem do techników Orange i otrzymałem odpowiedź że z powodu słabej jakości sygnału w mojej lokalizacji modem nie działa prawidłowo. W Axessmanager pokazuje mi jednak siłę sygnału -88 dBm co wg załączonej instrukcji routera oznacza sygnał średnio-wysoki na granicy z maksymalnym .Trudno mi się zgodzić z technikami, odnoszę wrażenie że pracują w akordzie i jak najszybciej spławiają marudnego klienta.
Czy znacie jakieś sposoby innej/właściwszej konfiguracji routera aby nie zrywało połączeń ? Podejrzewam że może mieć to związek ze stanem uśpionym modemu ale nie wiem jak ewentualnie wyłączyć opcję sleep lub jak innym sposobem niż reset go wzbudzić .
Wiem że najprościej byłoby oddać sprzęt do serwisu ale tam z kompetencją bywa bardzo różnie.
Sebek
Użytkownik forum

Post autor: Sebek »

bogi123 pisze:Mój router powędrował do serwisu ale w salonie powiedziano mi że nie wiadomo kiedy będzie zrobiony gdyż serwis zerwał umowę z orange,i czekają na przetarg i kazało się że tylko jeden serwis na całą polskę robił tę usługę-taka duża firma i tylko jeden serwis śmieszne!!!!!!WSZYSTKO KULEJE.
Serwis zerwał umowę z Orange?? Przecież serwisy mają umowy z producentami którzy dają im autoryzację i płacą za naprawy ich sprzętu a nie operatorzy...
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

setbet pisze:Dzwoniłem do techników Orange i otrzymałem odpowiedź że z powodu słabej jakości sygnału w mojej lokalizacji modem nie działa prawidłowo. W Axessmanager pokazuje mi jednak siłę sygnału -88 dBm co wg załączonej instrukcji routera oznacza sygnał średnio-wysoki na granicy z maksymalnym .
Wg. instrukcji -88dBm to niby silny sygnał, ale jest to bardzo optymistyczne podejście. Przeważnie gdy sygnał jest słabszy niż -80 dBm zaczynają się problemy. Doświadczyłem tego na własnej skórze. Przy ok. -85 dBm miałem bardzo niestabilne połączenie, późno w nocy i przed południem internetu dało się jeszcze używać, ale w godzinach szczytu rozłączenia były częste. Po zastosowaniu anteny zewnętrznej sygnał poprawił się do -72 dBm i problem rozłączeń całkowicie zniknął.

Co do przechodzenia w stan uśpienia, niestety tej funkcji nie da się wyłączyć, jedynym sposobem jest zainstalowanie programu, który podtrzymuje ruch w internecie co jakiś czas wysyłając niewielkie ilości danych, w ten sposób router "nie ma czasu" przejść w stan uśpienia.

Radziłbym ci spróbować w jakiś sposób poprawić sygnał cdma, np umieszczając modem przy oknie od strony bts-a. Oczywiście najlepszym na to sposobem byłaby antena zewnętrzna. Można też przetestować modem u kogoś, kto ma blisko do bts-a orange i sprawdzić jak będzie pracował przy silnym sygnale.
setbet

Dzięki Kerr za cenne info, dam znać czy poprawa jakości sygnału dała zamierzony efekt.
Tesshu
Stały użytkownik forum

Post autor: Tesshu »

Także potwierdzam od wczoraj 0 disconnectów ^^
setbet

kerr pisze: Radziłbym ci spróbować w jakiś sposób poprawić sygnał cdma
Dziś zainstalowałem na maszcie antenę kierunkową 450-470 MHz i sygnał poprawił mi się z -88 do -72 mdB . Mimo to problemy ze zrywaniem połączenia po uśpieniu modemu dalej występują. Najwyraźniej trafiłem na felerny egzemplarz - pozostaje serwis :-(
Tesshu
Stały użytkownik forum

Post autor: Tesshu »

Setbet próbowałeś czyścić / wymienić karte ruim ??? wczesniej miałem w jednym z moich routerów podobny problem (zrywało połączenie np przy ściąganiu) , pierw Pani w salonie firmowym wyczyściła mi karte (stwierdziła , że na 60 możliwych było 56 błedów) jednak to nic nie dało więc dostałem ( gratis oczywiście) nową karte i od tego czasu router działa poprawnie ( pomijając ostatnie 3 tygodnie i disconnecty co godzine, które były spowodowane przez operatora :P )
Zawsze lepiej spróbować najpierw wymiany karty ponieważ to dostajesz od ręki ,a na router będziesz musiał czekać
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Post autor: KoD997 »

Nie wiem jak u was, ale u mnie disconnecty są chyba codziennie. Mam już ich dość. Mam iść z modemem do salonu Orange? I jakie rzeczy będą tam niezbędne?
A i jeszcze ile bym czekał na wymianę modemu? Od razu, czy najpierw by coś tam sprawdzali?
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

setbet pisze:Dziś zainstalowałem na maszcie antenę kierunkową 450-470 MHz i sygnał poprawił mi się z -88 do -72 mdB . Mimo to problemy ze zrywaniem połączenia po uśpieniu modemu dalej występują. Najwyraźniej trafiłem na felerny egzemplarz - pozostaje serwis :-(
Widocznie ze sprzętem rzeczywiście coś nie tak, może najpierw spróbuj pójść do salonu z kartą ruim jak radzi Tesshu niech ją sprawdzą, przy okazji wypytasz się ile będzie trwała ewentualna naprawa / wymiana routera.
A antena zewnętrzna gdy router będzie już sprawny, na pewno poprawi osiągi, ustabilizuje połączenie.
Sebek
Użytkownik forum

kerr pisze:ile będzie trwała ewentualna naprawa / wymiana routera.
Aktualnie powinni wymienić "od ręki" (o ile router nie będzie uszkodzony mechanicznie)
rewersik

Post autor: rewersik »

Mi na rozlaczanie pomogla wymiana karty sim. Ta stara miala pod numerem sim napis CDMA 1 a nowa ma CDMA 2 wiecie moze czym sie one roznia?
Caliver
Użytkownik forum

Post autor: Caliver »

A wiec dzisiaj juz znowu jest to samo... Przez pare dni ciagnelem bez limitu i wszystko ladnie chodzilo nic sie nie cielo , pingi normalne po 20 KB/s sciaganie. A dzisiaj koszmar... predkosc 7 KB/s na CSie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sie zacina :/ pare dni dobry net i znowu ten sam ****:/
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Post autor: bogi123 »

Witam wszystkich;;; Po trzy tygodniowej przerwie w końcu odebrałem router z salonu który miał być naprawiony , ale jak się okazoło nie zrobili go,otrzymalem nowy router .Dowiedziałem się o tym że teraz nie naprawiają routerów tylko po oględzinach wzrokowych wymieniają na nowy.Dlaczego tak go długo trzymali nie wim,poprostu jest wielki bałagan,i kręcą .Na jeno to dobrze że teraz ma być tak że gdy zauważam awarje to od ręki jest wymiana---ale cz tak będzieto nie wiem ważne i odpukać od godziny nie rozlączył się internet.......
Ostatnio zmieniony 2009-11-18, 23:16 przez bogi123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lcud
Użytkownik forum

Post autor: lcud »

U mnie braciak nie wytrzymał tego ciągłego resetowania modemu i zaniósł modem do salonu. Babsko powiedziało że firma od tych modemów Axesstel zbankrutowała i odesłała go z modemem z powrotem, mówiąc że jak coś będzie wiadomo to zadzwoni... (czyli wiadomo, nie zadzwoni)
Ostatnio zmieniony 2009-12-21, 14:13 przez lcud, łącznie zmieniany 1 raz.
Orange Freedom Pro :-)
PS2, Dreamcast, XBOX 360 Premium + Panasonic Viera 32"
Sebek
Użytkownik forum

lcud pisze:firma od tych modemów Axesstel zbankrutowała i odesłała go z modemem z powrotem, mówiąc że jak coś będzie wiadomo to zadzwoni... (czyli wiadomo, nie zadzwoni)
Powinna od ręki po wymienić na nowy jeśli stary nie ma uszkodzeń mechanicznych. Taka jest obecnie procedura ze względu na to że jedyny serwis urządzeń axesstela na Polskę zbankrutował i na chwilę obecną jeszcze nie ma następcy.
burli
Stały użytkownik forum

Post autor: burli »

To, co dzieje się u mnie od piątku, to makabra. Co chwilę rozłącza. Czy to wystarczający powód do zaniesienia modemu Axesstel do salonu? Dioda Signal stale zielona.
krzychup

Post autor: krzychup »

Podzielę się moimi problemami z tym modemem. Od początku miałem problemy z rozłączaniem się. Pierwszy kontakt z Biurem Obsługi Klienta doprowadził do zakupu anteny zewnętrznej DIPOL (z czego jestem bardzo zadowolony) bowiem według techników Orange miałem zbyt słaby sygnał i przez to te problemy (sygnał był średni ale transfery miałem kapitalne o dziwo). Po dołożeniu anteny wieszanie się modemu nie poprawiło się a z czasem nawet częstotliwość rozłączania się zwiększyła (kilka razy dziennie). Jedynie moc sygnału się polepszyła i mam teraz cały czas kolorek zielony na modemie i poziom sygnału ok. 75dB. Transfery mam cały czas super ale zdarzają się momenty wolniejsze co pewnei jest spowodowane obciążeniem sieci.
Oddałem w końcu modem do salonu. Po 2 tygodniach dano mi nowy modem i powiedziano, że polityka producenta modemu jest taka że nie naprawiają i nie testują reklamowanych modemów ale dają nowy i czekają na odzew. Jeśli klient dalej będzie reklamował to stwierdzą problem z zasięgiem (lub inne bzdury). Jeśli nie to wina modemu.

Ja mam nowy modem już jakiś miesiąc i ani razu mi się nie rozłączył. Wizualnie różnicę w stosunku do starego stwierdzam taką, że ma mniejszy zasilacz. Możliwe że jest z nowszej partii i może ma nowszy soft.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

krzychup pisze:Po 2 tygodniach dano mi nowy modem i powiedziano, że polityka producenta modemu jest taka że nie naprawiają i nie testują reklamowanych modemów ale dają nowy i czekają na odzew. Jeśli klient dalej będzie reklamował to stwierdzą problem z zasięgiem (lub inne bzdury). Jeśli nie to wina modemu.
Dziwne wytłumaczenie, po pierwsze zawsze może się nowy wadliwy trafić, a po drugie tak na prawdę to mają problem z serwisem... zbankrutował :rotfl: dlatego jest taki rozdawnictwo.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Xelidrus
Stały użytkownik forum

Post autor: Xelidrus »

Witam mam do was pytanie.

Otóż mam internet z OFP i gdy miałem go na próbę, nic się nie rozłączało wszystko chodziło doskonale. Minął okres prób i zaczęły się problemy, internet czasami rozłącza się. (Pokazuje ze jest podłączony ale sygnał spada do ZERA), muszę wtedy Modem zresetować i chodzi dalej doskonale, jednak takie disconnecty strasznie denerwują zwłaszcza jak sie gra w Gry typu (Wow, Metin, TIbia) macie jakies sposoby na unikniecie Rozłączanie?

Oraz zmniejszenie Pingu który u mnie wynosi 100 +-

Co daje dokupienie anteny ?? (mam sygnał 86dBm) Czy antena cos da?
ODPOWIEDZ