Modem huawei e230 nie osiąga pełni możliwości

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
meno8877
Początkujący użytkownik forum

Modem huawei e230 nie osiąga pełni możliwości

Post autor: meno8877 »

Przede wszystkim witam wszystkich to mój pierwszy post i temat na tym forum. :D Ale do rzeczy. Mam problem z modemem huawei e230 jest on używany przeze mnie w ofercie i-plusa. Może najpierw zacznę od sprzętu jaki posiadam a później przejdę do tematu:
-System Windows XP Media Center Edition service pack chyba drugi bo robiłem format systemu.
-Program antywirusowy Kaspersky
-Obecnie używana aplikacja do obslugi modemu i-plus manager 1.9
-Przeglądarka Firefox 3.5
*Podałem wydaje mi się najistotniejsze dla działania modemu wiadoości

Teraz problem niestety dość złożony....Pewien czas temu w ziołem abonament w plusie modem huawei e230 zainstalowali mi w salonie i niby wszystko miało grać. Wróciłem do domu włączam kompa wyświetlają się ikonki że znaleziono nowy sprzęt no i instaluje niestety wyświetla się ikonka twój nowy sprzęt nie został poprawnie zainstalowany może działać nie prawidłowo :szok: Nie jest to idealny cytat z tego komunikatu ale bardzo podobny.Po chwili załącza się i-plus manager 2.0 (zainstalowany w salonie plusa z modemu) Łącze się z internetem pewien czas działa normalnie po jakiejś chwili zawiesza się wyskakuje okienko po angielsku że wystąpił problem z aplikacją i-plus manager 2.0 na pewno wiecie o co chodzi z zapytaniem send don t send
Wtedy wiem że coś jest nie tak instaluje od nowa managera za którymś razem udaje sie i pisze że twój sprzęt jest gotowy do użycia.Odpalam internet bawie się 15 minut i w momencie minimalizacji okien w przeglądarce (chciałem dostać się do pulpitu) wyswietla sie mój pulpit niestety na aplikacji i-plus manager została część strony internetowej którą zminimalizowałem i ponownie zawias tego programu. Pojechałem do salonu plus ale te panie tam nie oszukujmy się wiedzą mniej od nas :/ .Instaluje kilkanaście razy tego i plusa i to samo albo się wiesza albo pisze że twój sprzęt może nie działać poprawnie. Pojawia się zarzut że ja coś popsułem bo jak podpisywałem umowę to rzekomo wszystko chodziło bzdura że szok połączyła się z internetem i tyle weszliśmy raz na Google i tyle go sprawdziłem.......Wreszcie pani wpada na motyw zainstalowania aplikacji i-plus manager 1.9 . Ku mojemu zaskoczeniu wszystko chodzi nic się nie wiesza .Jedna rzecz nie daje mi jednak spokoju bo instalując i-plus managera 1.9 trzeba zainstalować sterowniki do huawei e 220 a ja mam e 230 poza tym podczas instalacji ma problem ze sterownikiem 3g mobile czy coś takiego windows wyświetla komunikat że ta aplikacja nie jest podpisana cyfrowo że system może szwankować po jej zainstalowaniu.....Napiszcie co mam zrobić do nich już nie idę i nie dzwonię według plusa mam się cieszyć że mam internet ale czemu mam ja na tym tracić przecież ten modem ma hulać na managerze 2.0 a nie na 1.9 i sterownikach do e220
proszę o pomoc brakuje mi jakiegoś sterownika??
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Modem huawei e230 nie osiąga pełni możliwości

Post autor: artureal »

Zapewne włożyłeś modem do innego usb, niż ten, w którym był pierwotnie zainstalowany. Windoza zainstalowała w związku z tym kolejny komplet sterowników, które mogą się wzajemnie "żreć". A jeśli w czasie reinstalacji aktywny był antywirus, to mógł jeszcze więcej namieszać.
Wywal w diabły tego iPlus Managera, bo to badziew jest, a zainstaluj normalny program do łączenia z netem, np. Top NetInfo.

/Edit/: Byłbym zapomniał: zanim zainstalujesz TNI, zrób kopię rejestru i wyczyść go, np. przy pomocy CCleanera.
Ostatnio zmieniony 2009-11-05, 19:27 przez artureal, łącznie zmieniany 1 raz.
meno8877

Re:

Z tym USB to zapewne masz racje.czyli piszesz żeby wywalić i-plus manager może i skłonię się ku temu ale jak opłaty będą naliczane w tym nowym programie?bo nie chciałbym ponosić dodatkowych kosztów
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

meno8877 pisze:nie chciałbym ponosić dodatkowych kosztów
To tym bardziej wywal iPlus menagera, bo potrafi się po CSD połączyć.
Transmisja po CSD jest płatna za czas i bardzo wolna. Natomiast "w limicie" to po APN'ie
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

meno8877 pisze:i sterownikach do e220
To są jedne i te same sterowniki.
Awatar użytkownika
artureal

Nie ma żadnych dodatkowych kosztów, a w TNI wpisujesz po prostu przydzielony ci limit i okres rozliczeniowy, a program sam oblicza, ile ci zostało do wykorzystania. Poza tym ma tysiąc innych przydatnych funkcji, których iPlus Manager nie oferuje. Co do tego usb, to tylko była sugestia, przyczyn może być wiele, ale moim zdaniem soft iPlusa nie jest wart marnowania wielu godzin na reinstalacje i rekonfiguracje.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

meno8877 pisze:opłaty będą naliczane w tym nowym programie?
Nic Ci nie naliczą ;)
Możesz również spróbować <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i dać modemowi same stery, do tego jakiś program do zliczania danych <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
meno8877

artureal pisze: TNI wpisujesz po prostu przydzielony ci limit i okres rozliczeniowy, a program sam oblicza, ile ci zostało do wykorzystania

czyli jeśli mam przydział 1GB to po przekroczeniu nie będę mógł korzystać już z połączenia z internetem?w i-plusie spadnie transfer ale będzie możliwe nawiązanie połączania...Sorki panowie że zadaje może już dla was dziecinne pytania ale dla mnie są one istotne dzieki za wyrozumiałość a i jeszcze jedno ten Top NetInfo wykorzysta pełnię możliwości tego modemu czyli połączenia HSDPA,HSUPA3G,EDGE,GPRS,GSM czy na przykład preferuje jakiś konkretny rodzaj połączenia dla mnie bardzo ważne jest możliwość wykorzystywania różnych rodzai połączeń ze względu na to że często się przemieszczam i zasięg bywa rożny

Zapomniałem dodać że mam tego iPlusa w abonamencie
Awatar użytkownika
artureal

Tak, TNI umożliwia wybór preferowanych rodzajów połączeń i nawet przy standardowych ustawieniach w pełni wykorzysta możliwości modemu. Przyznany ci limit 1GB jest niezależny od programu, przy pomocy którego łączysz się z siecią. A kto pyta, nie błądzi :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

artureal pisze: /Edit/: Byłbym zapomniał: zanim zainstalujesz TNI, zrób kopię rejestru i wyczyść go, np. przy pomocy CCleanera.
Dlaczego takie srodki?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
meno8877

artureal pisze: / Edit/: Byłbym zapomniał: zanim zainstalujesz TNI, zrób kopię rejestru i wyczyść go, np. przy pomocy CCleanera.
No właśnie a ta operacja w jakim celu ma być przeprowadzona??
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

meno8877 pisze:
No właśnie a ta operacja w jakim celu ma być przeprowadzona??
Padła propozycja ingerencji w rejestrach dlatego warto wykonać kopię rejestru przed zastosowaniem CCleanera a w szczególności używając różnych opcji np: automatycznie,ręcznie itd. Za pomocą CCleaner-a można nieźle namieszać w rejestrach. Myślę że chyba dlatego.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Awatar użytkownika
artureal

No dajcie spokój, CCleaner akurat jest jednym z bezpieczniejszych "czyścicieli", kopia rejestru zajmuje mało miejsca, a z doświadczenia wiem, że może się przydać: nie wiadomo, co kolega meno8877 instalował w tzw. międzyczasie. A wyczyszczenie rejestru jest potrzebne dlatego, że deinstalator iPlusa nie usuwa wszystkich wpisów - te pozostawione są przydatne, kiedy instalujesz nową wersję iPlus Managera, ale potencjalnie szkodliwe, gdy masz zamiar korzystać z innego programu do łączenia z siecią. Przerabiałem ten temat parokrotnie, przy uruchamianiu każdej nowej konfiguracji, inaczej nie strzępiłbym ozora. Dlaczego tak jest? - nie wiem. W każdym razie problemy dziwnie ustępowały po usunięciu niepotrzebnych wpisów, a z chwilą zainstalowania TNI, komunikaty o najróżniejszych błędach w ogóle zniknęły. Żeby to to jeszcze działało pod Linuxem :/
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ok, dzieki za wyjasnienia. Teraz wszystko juz jest jasne.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
meno8877

Ściągnąłem dzisiaj Mobile Partner WIN v11.300.05.00.03 zobaczę jak się spiszę...Jeśli będzie kiepsko zainstaluje tak jak kolega artureal radził Top NetInfo i wyczyszczę rejestr. A wy osobiście który program uważacie za lepszy?Mnie akurat nie zależy tyle na prędkości co na stabilnym połączeniu gdyż tu gdzie mieszkam jest kiepski zasięg.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

meno8877 pisze:Mnie akurat nie zależy tyle na prędkości co na stabilnym połączeniu gdyż tu gdzie mieszkam jest kiepski zasięg.
To programem się tego nie osiągnie. Jedynie antena.
meno8877

ja.michal pisze: Jedynie antena
No właśnie a propos anteny jaką byś (byście) polecili do mojego modemu?? No może to zasługuje na inny temat ale nie ma sensu zakładać. Moje drugie pytanie:czy ta owa antena jest bezpieczna czy nie zwiększa w znaczącym stopniu promieniowania?? Widziałem na allegro ze wzmocnieniami 6 dBi i15 dBi jeśli coś przekręciłem przepraszam. Ta druga wydaje mi się że jest już totalnie do użytku na zewnątrz prawda??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Anteny kierunkowe montuje się na zewnątrz.
No i na jaką częstotliwość? Do 3G czy GSM ma być?
meno8877

ja.michal pisze: No i na jaką częstotliwość? Do 3G czy GSM ma być?
No to znowu zrobię z siebie bałwana i napisze że nie wiem :rotfl: Tu gdzie mieszkam mam jedną kreskę EDGE więc chodzi o GSM??

A wracając do wątku głównego działam teraz na tym Mobile Partner WIN v11.300.05.00.03 no i jestem w miejscu gdzie zasięg jest 5 kresek EDGE. Przez 2 godziny bardzo ładnie chodził aż nagle stracił transfer do zera a zasięg wyświetlał dalej idealny....No cóż zdarza się nie?? :) Dopiero po restarcie aplikacji wrócił do normy.

No teraz się cały czas tak dzieje czy jeśli przekroczyłem dostępny mi limit (nie wiem czy go przekroczyłem ) to plus będzie mnie wywalał z sieci w ten sposób??zasięg 5 kresek EDGE jest cały czas jestem połączony a transfer stoi w miejscu i żadnej strony nie mogę wyświetlić
Ostatnio zmieniony 2009-11-07, 16:41 przez meno8877, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

meno8877 pisze:Tu gdzie mieszkam mam jedną kreskę EDGE więc chodzi o GSM??
Zgadza się. GPRS/EDGE to GSM.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

meno8877 pisze:to plus będzie mnie wywalał z sieci w ten sposób
Nie po prostu ograniczy prędkość do 32kb/s
meno8877

Nie pozostaje nic innego jak zainwestować w antenę i zobaczyć rezultat...dzięki panowie za pomoc :zdrowko:
ODPOWIEDZ