Czy z modemu hsdpa na USB można dzwonić ?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ibuto
Początkujący użytkownik forum

Czy z modemu hsdpa na USB można dzwonić ?

Post autor: ibuto »

Witam, jest to mój pierwszy post na Forum. Jeśli pytanie postawione w złym dziale to z góry przepraszam.
Jestem zainteresowany zakupem modemu gprs/umts/hsdpa Huawei E160 i wykorzystywaniem go wyłącznie w laptopie/komputerze stacj. do pakietów internetowych w mbank mobile.
Jak Wam wiadomo pakiety te uruchamia się za pomocą tzw. któtkich kodów.

I tu moje zasadnicze pytanie: Czy taki modem umożliwia obsługę krótkich kodów z poziomu komputera czy będę musiał za kazdym razem wyjmować kartę sim z modemu, wkładać do komórki i wybierać krótki kod i przycisk "zadzwoń" w celu uruchomienia kolejnych pakietów danych ?

Czy mogę z poziomu modemu wprowadzać również inne ktrótkie kody np. sprawdzanie pozostałego limitu danych, aktywacja/deaktywacja usług, sprawdanie pozostałych $ na koncie itp ?
Czy jest do tego potrzebny jakiś specjalny soft ?

Będę wdzieczny za odpowiedź .
adamosyra

Re: Czy z modemu hsdpa na USB można dzwonić ?

Post autor: adamosyra »

ibuto, jak najbardziej modemy obsługują kody USSD. Obsługa jest wbudowana w większość managerów połączeń, ja polecam Top NetInfo :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

adamosyra pisze:ja polecam Top NetInfo :)
A ww. program znajdziesz tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ibuto

Post autor: ibuto »

OK. dzięki wielkie. Chyba czegoś takiego mi potrzeba. Program na pierwszy rzut oka wydaje się byc skomplikowany, ale na pewno po bliższym poznaniu będzie OK.

I tak na marginesie jeszcze jedno pytanie. Czy wybrany przeze mnie modem będzie dobrze działał z mbank mobile i z tym programem. Może polecacie jakiś inny model ? Przewidziany budżet: do 200 zł. (Allegro)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

ibuto pisze:Czy wybrany przeze mnie modem będzie dobrze działał z mbank mobile i z tym programem.
Używałem tego modemu przez pewien czas i bez problemu współpracuje z TNI.
Co więcej, TNI jest prawdopodobnie jedynym programem, który zapewnia poprawną obsługę kodów USSD (tzw. "krótkich kodów") w tym modemie.
Co do karty mBank-mobile, to E160 zbędzie z nią współpracował tak samo, jak każdy inny modem. Ważne, żeby tylko nie miał simlocka.
Krzysztof
kastomat

Post autor: kastomat »

To ja mam pytanie czy jest jakiś program, który pozwoli z poziomu komputera wykonać połączenie głosowe (jak z komorki) wykorzystując modem USB z kartą sim. Mam na karcie sim od internetu mobilnego co miesiąc 30zł do wykorzystania na połączenia i chciałbym dzwonić sobie mając modem podłączony do USB + mikrofon w laptopie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Musi modem mieć możliwość wykonywania połączeń.
ODPOWIEDZ