Czy z modemu hsdpa na USB można dzwonić ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy z modemu hsdpa na USB można dzwonić ?
Witam, jest to mój pierwszy post na Forum. Jeśli pytanie postawione w złym dziale to z góry przepraszam.
Jestem zainteresowany zakupem modemu gprs/umts/hsdpa Huawei E160 i wykorzystywaniem go wyłącznie w laptopie/komputerze stacj. do pakietów internetowych w mbank mobile.
Jak Wam wiadomo pakiety te uruchamia się za pomocą tzw. któtkich kodów.
I tu moje zasadnicze pytanie: Czy taki modem umożliwia obsługę krótkich kodów z poziomu komputera czy będę musiał za kazdym razem wyjmować kartę sim z modemu, wkładać do komórki i wybierać krótki kod i przycisk "zadzwoń" w celu uruchomienia kolejnych pakietów danych ?
Czy mogę z poziomu modemu wprowadzać również inne ktrótkie kody np. sprawdzanie pozostałego limitu danych, aktywacja/deaktywacja usług, sprawdanie pozostałych $ na koncie itp ?
Czy jest do tego potrzebny jakiś specjalny soft ?
Będę wdzieczny za odpowiedź .
Jestem zainteresowany zakupem modemu gprs/umts/hsdpa Huawei E160 i wykorzystywaniem go wyłącznie w laptopie/komputerze stacj. do pakietów internetowych w mbank mobile.
Jak Wam wiadomo pakiety te uruchamia się za pomocą tzw. któtkich kodów.
I tu moje zasadnicze pytanie: Czy taki modem umożliwia obsługę krótkich kodów z poziomu komputera czy będę musiał za kazdym razem wyjmować kartę sim z modemu, wkładać do komórki i wybierać krótki kod i przycisk "zadzwoń" w celu uruchomienia kolejnych pakietów danych ?
Czy mogę z poziomu modemu wprowadzać również inne ktrótkie kody np. sprawdzanie pozostałego limitu danych, aktywacja/deaktywacja usług, sprawdanie pozostałych $ na koncie itp ?
Czy jest do tego potrzebny jakiś specjalny soft ?
Będę wdzieczny za odpowiedź .
-
Re: Czy z modemu hsdpa na USB można dzwonić ?
ibuto, jak najbardziej modemy obsługują kody USSD. Obsługa jest wbudowana w większość managerów połączeń, ja polecam Top NetInfo 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A ww. program znajdziesz tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>adamosyra pisze:ja polecam Top NetInfo
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
OK. dzięki wielkie. Chyba czegoś takiego mi potrzeba. Program na pierwszy rzut oka wydaje się byc skomplikowany, ale na pewno po bliższym poznaniu będzie OK.
I tak na marginesie jeszcze jedno pytanie. Czy wybrany przeze mnie modem będzie dobrze działał z mbank mobile i z tym programem. Może polecacie jakiś inny model ? Przewidziany budżet: do 200 zł. (Allegro)
I tak na marginesie jeszcze jedno pytanie. Czy wybrany przeze mnie modem będzie dobrze działał z mbank mobile i z tym programem. Może polecacie jakiś inny model ? Przewidziany budżet: do 200 zł. (Allegro)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Używałem tego modemu przez pewien czas i bez problemu współpracuje z TNI.ibuto pisze:Czy wybrany przeze mnie modem będzie dobrze działał z mbank mobile i z tym programem.
Co więcej, TNI jest prawdopodobnie jedynym programem, który zapewnia poprawną obsługę kodów USSD (tzw. "krótkich kodów") w tym modemie.
Co do karty mBank-mobile, to E160 zbędzie z nią współpracował tak samo, jak każdy inny modem. Ważne, żeby tylko nie miał simlocka.
Krzysztof
-
To ja mam pytanie czy jest jakiś program, który pozwoli z poziomu komputera wykonać połączenie głosowe (jak z komorki) wykorzystując modem USB z kartą sim. Mam na karcie sim od internetu mobilnego co miesiąc 30zł do wykorzystania na połączenia i chciałbym dzwonić sobie mając modem podłączony do USB + mikrofon w laptopie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Musi modem mieć możliwość wykonywania połączeń.