Bez przewodów ;]

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior

Bez przewodów ;]

Post autor: KlonAdam »

Chciałbym poruszyć dlaczego forum nazywa się bez-kabli ;]

Różnica między kablem a przewodem:
  • Kabel a przewód różnią się konstrukcją.
  • Kable puszcza się w ziemi (z odpowiednim osprzętem)
  • Kablem nazywamy również przyłącze wychodzące do obiektu (tylko do centrali) - kilka metrów
  • Przewód są to wszystkie pozostałe "druty" tj. napowietrzne, instalacja domowa, telekomunikacyjna.
Skoro nawet WiFi nazywa się internetem bezprzewodowym to czy kabel użyty w nazwie forum nie jest błędem logicznym ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Bez przewodów ;]

Post autor: Patryk »

KlonAdam pisze:Przewód są to wszystkie pozostałe "druty" tj. napowietrzne, instalacja domowa, telekomunikacyjna.
Proponuję odświeżyć swój stan wiedzy,bo co,co piszesz to nomenklatura z czasów powojennej powszechnej elektryfikacji wsi :]

[ Dodano: 2009-11-10, 10:14 ]
KlonAdam pisze:Skoro nawet WiFi nazywa się internetem bezprzewodowym to czy kabel użyty w nazwie forum nie jest błędem logicznym ?
Zastanów się,jakie media transmisyjne zastępuje wifi czy GSM,i czy są to kable,czy przewody :rotfl:

[ Dodano: 2009-11-10, 10:16 ]
KlonAdam pisze:Kable puszcza się w ziemi (z odpowiednim osprzętem)
50 lat temu istotnie zazwyczaj nie prowadziło się kabli po słupach.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

@Patryk - Ale nauczyciele i wykładowcy obecnie wciąż rozróżniają kable od przewodów, w literaturze też ogólnie używa się pojęcia kabel głównie w stosunku do energetyki i przewodów mocowanych permanentnie, choć wiadomo, że w zasadzie można tych pojęć używać zamiennie. W najnowszym słowniku PWN definicje kabla i przewodu jednak się różnią.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

KlonAdam pisze:Chciałbym poruszyć dlaczego forum nazywa się bez-kabli ;]
Bo tu się nie kabluje :rotfl:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:choć wiadomo, że w zasadzie można tych pojęć używać zamiennie.
Nie może.
Kabel to medium transmisyjne zespolone z przewodów we wspólnej oponie zewnętrznej,niezależnie,czy jest to tor 15 kV,czy linia telefoniczna z jedną parą przewodów 0,5mm^2.czy koncentryczny fider antenowy.
Ale już płaski 300-omowy przewód TV (kto to jeszcze pamięta... :] ) trudno nazwać kablem.

Kiedyś funkcjonowało (a raczej funkcjonuje nadal,za sprawą elektryków starej daty) pojęcie linii kablowej określające kabel prowadzony pod ziemią - było to w czasach,gdy po słupach prowadziło się prawie wyłącznie nieizolowane przewody,zarówno w energetyce,jak i telekomunikacji (w Polsce wschodniej można jeszcze spotkać wieloparowe telefoniczne linie napowietrzne,po 20-40 gołych drutów równolegle na słupach,tzw.drut kolczasty ;) ).
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

A ja dodajac swoje 3 grosze powiem, ze nazwa forum to bez-kabli poniewaz bez-kabli brzmi o niebo lepiej niz bez-przewodow.

Nie patrzmy tutaj na nazwe jako wynik tego czego w szczegolnosci ona dotyczy. Rozpatrujmy te nazwe w kategoriach jezykowo-internetowych.

To tak jak z pisaniem wierszy i tworzeniem reklam; nie zawsze sa one w 100% merytorycznie poprawne, tylko dlatego ze merytoryka w takich sprawach przegrywa z powodami jezykowymi.

Takie moje zdanie. zapraszam do dyskusji, bo temat wydaje sie byc bardzo ciekawy.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Szadzik popieram "bez-kabli" jest to nazwa własna i nie ma co jej rozdrabniać na kawałki.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
viktor

Post autor: viktor »

krystianb pisze:Szadzik popieram "bez-kabli" jest to nazwa własna i nie ma co jej rozdrabniać na kawałki.
Popieram nazwę "bez-kabli" bo jest adekwatna i daje do myślenia osobom poszukującym w zasobach internetu. Dlatego nie neguje ani nie rozdrabniam na kawałki. Przyznam się że już bardzo dawno temu zastanawiałem się dlaczego i skąd wzięła się ta mylność pojęć. Bo np: przewód telefoniczny do instalacji w pomieszczeniach jest przewodem ale do ułożenia w ziemi do np: domofonu jest kablem i występuje jako kabel co charakteryzują go stosowne oznaczenia. (oraz technologia wykonania) Myślę że jest to kolejne słowo przetransformowane, zapożyczone z języka angielskiego gdzie np: "A USB cable is necessary to connect the printer with your computer" dlatego wszystko powoli staje się kablami.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Ja tylko powiem - pamiętajmy i stosujmy oznaczenia wg DIN albo ISO/IEC,a nie stosowne polskie,których nikt poza naszym krajem nie rozumie.
Tylko w Polsce kabel=medium prowadzone w ziemi,a słowo "przewód" (wire) tak samo funkcjonuje w języku angielskim.
Jak dla mnie to EOT,nie ma sensu dalej ciągnąc tej dyskusji.

Co do nazwy forum - oczywiście niech zostanie tak,jak jest :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk pisze:Tylko w Polsce kabel=medium prowadzone w ziemi,a słowo "przewód" (wire) tak samo funkcjonuje w języku angielskim.
No i właśnie można powiedzieć, że kabel to kilka przewodów we wspólnej izolacji. Nie ma się nad czym zbytnio rozdrabniać :]
Patryk pisze:Co do nazwy forum - oczywiście niech zostanie tak,jak jest
Poza tym zgodnie z moją powyższą definicją jest poprawna. Przecież internetu nie można mieć za pomocą 1 żyły. Tylko muszą być 2 przewody, czyli kabel :hyhy:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Ten temat to wdł. mnie nawiązuje do pytania : Dlaczego w modemach Huawei jest przed cyframi literka E ??
Też by szło wymieniać kilka powodów .

To jest moje zdanie na takie SPAM-erskie pytania .

KlonAdam napisał/-a :

Kod: Zaznacz cały

Kable puszcza się w ziemi (z odpowiednim osprzętem)
Nie zawsze w ziemi na wsiach i nawet w miastach idą nad ziemią a po za tym kabli sie nie puszcza tylko układa w ziemi lub zawiesza nad ziemią .

Kiedyś jak byłem pomagać przy kładzeniu linii telefonicznej to powiedziałem ze się puszcza kable a kierownik mi powiedział że :'' puszcza to się bąki z nudów ''
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

szmitz to jest po prostu dyskusja czysto akademicka i dlatego siedzi w HP :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KlonAdam

Post autor: KlonAdam »

szmitz pisze:KlonAdam napisał/-a :

Kod: Zaznacz cały

Kable puszcza się w ziemi (z odpowiednim osprzętem)
Nie zawsze w ziemi na wsiach i nawet w miastach idą nad ziemią a po za tym kabli sie nie puszcza tylko układa w ziemi lub zawiesza nad ziemią .
Cytuj dokladniej:
KlonAdam pisze:Kablem nazywamy również przyłącze wychodzące do obiektu (tylko do centrali) - kilka metrów
Patryk pisze:Ja tylko powiem - pamiętajmy i stosujmy oznaczenia wg DIN albo ISO/IEC,a nie stosowne polskie,których nikt poza naszym krajem nie rozumie.
Tu się nie zgodzę, PN-E jak i EN-E są stosowane w Polsce ale i są zrozumiałe dla innych (mówię oczywiście o najnowszych PN-E, a nie starych sprzed lat '90)
ODPOWIEDZ