Digitall pisze:Po 1 bardzo ubogi ten Internet szwagra, może jemu to wystarcza na tyle co umie i potrafi ale nie większości osobom.
Dla niego to nie tyle tansze rozwiazanie(przynajmniej nie jest to najwazniejsze) co lepsze bo moze korzystac z neta i w domu i w pracy - nie wiem co w tym dziwnego.
Digitall pisze:Po 2 CDMA miało w zamiarze eliminować wykluczenie cyfrowe w PL. W miastach jest kabel, wifi i hsdpa więc można zabronić sprzedaży tej usługi właśnie tam i tak powinno być. Przez takich właśnie ludzi sieć się korkuje (pazerność nie zna granic).
Racja w miastach nie powinno sie generalnie korzystac z tej technologii, ale jak chcesz wyeliminowac tych co mieszkaja w miastach?Przeciez ktos kupuje Orange Free Premium to ma prawo zarowno korzystac z cdma jak gsm.A siec sie korkuje przez tych co nadmiernie obciazaja siec - po calych dniach sciagaja czy wysylaja pliki - w tej technologii trzeba to wykluczyc.
Digitall pisze:Po 3 chce bez limitu (choćby tylko w nocy), klient nasz pan, zapamiętaj to sobie. Nawet z tym limitem teraz, w godzinach szczytu powinny się tworzyć korki, ale zwykle tam gdzie na jednego BTS (i znowu ta pazerność) przypada zbyt wielu użytkowników. Limitów może nie być wcale, ale tylko wtedy gdy sieć (również szkieletowa) będzie mieć dobry model adaptacyjny oraz odpowiednią liczbę użytkowników na przynane pasmo.
Z racji tego ze to internet mobilny nie da sie wyeliminowac takich korkow bo gdzies moze byc korek a gdzie indziej luz ale za kilka dni moze byc odwrotnie, inaczej jak przez limity nad tym nie zapanujesz.
Digitall pisze:Po 4 lepszy jest WiMAX i może wkrótce nie będę musiał brać niczego w CDMA czy EDGE żeby mieć w ogóle cokolwiek.. Chyba że jakimś cudem dojdzie do mnie kabel wcześniej. I w końcu nie będę musiał czytać takich.. Mobilny może zostać z limitami. Domowy powinien być bez limitów i koniec.
WiMAX to calkiem inna technologia i nie ma co porownywac - jestes przypisany do konkretnego sektora i mozna na biezaco wszystko miec pod kontrola. Domowy oczywiscie musi byc limitow i tutaj sie zgodze - jednak nie w technologii CDMA 450MHz to chyba logiczne.35GB to i tak juz bardzo duzo - jestem ciekawy jak sobie poradza z obciazeniem sieci, mam nadzieje ze beda stawiac nowe nodeB.Jedynym slusznym rozwiazaniem byloby naliczenie polowy czy 1/4 transferu w nocy,w wersje bez limitow w nocy raczej nie wierze.