[NEWS] Nowe limity Orange Free - nawet 37 GB

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: [NEWS] Nowe limity Orange Free - nawet 37 GB

Post autor: Digitall »

W końcu mogę Orange pochwalić z jednej strony i skrytykować z drugiej.
Tak, dorzucili do pieca i to sporo - i bardzo dobrze. Konkurencja coraz ciekawiej walczy o klienta i zdaje się zauważać jego potrzeby oraz boi się o jego odejście.. Może wkrótce będą ekskluzywne wersje bezlimitowe dla tych co będą chcieli i zapłacą, w szczególności kiedy nadejdzie era Aero2 bądź LTE dla wszystkich..

1. OF i 35GB limitu to już jest coś, będę w to wchodził.. :ok: Tak czy inaczej pewnie dorzucę jeszcze router z limitowaniem dziennym transferu do max 1GB żeby domownicy mnie nie wyprowadzili z równowagi.

2. Moje OFP i 3 GB limitu to ściema. Nie można przejść do OF, nie można kupić wyższego pakietu.. Zapłacę karę umowną jak mi się zechce pod warunkiem że dostanę OF Platinium na 12 miesięcy bez modemu i pod warunkiem że mój Axesstel będzie działał z kartą OF na CDMA.. Ktoś wie czy to ruszy tak?

CDMA ma potencjał, ale niech nie będzie sprzedawane w miastach oraz tym co mogą mieć kabel bo to głupota całkowita!... Po prostu chyba Orange chce trzepać na tym kasę za wszelką cenę (satysfakcji klienta) co jest w sumie zrozumiałe mimo wszytko.

W końcu coś się dzieje.. :ok:

PS. Aha, czy jest jakaś generalna różnica pomiędzy OF a OFP o których warto wiedzieć?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Digitall pisze: CDMA ma potencjał, ale niech nie będzie sprzedawane w miastach oraz tym co mogą mieć kabel bo to głupota całkowita!... Po prostu chyba Orange chce trzepać na tym kasę za wszelką cenę (satysfakcji klienta) co jest w sumie zrozumiałe mimo wszytko.
Nie mozna zabronic zakupu tej oferty w miastach, bo kto moze mi zabronic korzystac z "radiowki" zamiast "kabla"?Od tego sa limity a wydaje mi sie ze im beda wieksze/internet mobilny bedzie tanszy tym wiecej ludzi bedzie z tego korzystalo zamiast kabla. Sam mam szwagra ktory ma do wyboru Play Online na karte za 30zl na miesiac i neostrade 1Mb/s za 120zl, rozsadnie korzysta z neta i te 2GB na miesiac spokojnie mu wystarcza a do tego ma internet i w domu i w pracy, a do tego ma taniej - wybor jest oczywisty:)A wierz mi spokojnie by mu wystarczylo placic za neostrade ale w tym wypadku to wyrzucanie pieniedzy na smietnik:)

[ Dodano: 2009-11-11, 23:32 ]
Digitall pisze:Tak, dorzucili do pieca i to sporo - i bardzo dobrze. Konkurencja coraz ciekawiej walczy o klienta i zdaje się zauważać jego potrzeby oraz boi się o jego odejście.. Może wkrótce będą ekskluzywne wersje bezlimitowe dla tych co będą chcieli i zapłacą, w szczególności kiedy nadejdzie era Aero2 bądź LTE dla wszystkich..
Wersje bezlimitowe to "gwozdz do trumny" i nigdy nie zostana wprowadzone przynajmniej nie w tej technologii, bo to niewykonalne za zadna cene. Juz ktos pisal o tym jak dziala CDMA w Czechach bez limitow - a wlasciwie z tego co "ktos" mowil to nie dziala wcale:/ I co zaplacilbys 150-200zl za neta z ktorego nie da sie korzystac?Watpie.Zawsze musi byc zachowany umiar i zdrowy rozsadek, juz to widze jakby sie zaczelo niepotrzebne uploadowanie duzych plikow i po co robic sobie takie problemy?
Awatar użytkownika
Digitall

Post autor: Digitall »

Po 1 bardzo ubogi ten Internet szwagra, może jemu to wystarcza na tyle co umie i potrafi ale nie większości osobom.

Po 2 CDMA miało w zamiarze eliminować wykluczenie cyfrowe w PL. W miastach jest kabel, wifi i hsdpa więc można zabronić sprzedaży tej usługi właśnie tam i tak powinno być. Przez takich właśnie ludzi sieć się korkuje (pazerność nie zna granic).

Po 3 chce bez limitu (choćby tylko w nocy), klient nasz pan, zapamiętaj to sobie. Nawet z tym limitem teraz, w godzinach szczytu powinny się tworzyć korki, ale zwykle tam gdzie na jednego BTS (i znowu ta pazerność) przypada zbyt wielu użytkowników. Limitów może nie być wcale, ale tylko wtedy gdy sieć (również szkieletowa) będzie mieć dobry model adaptacyjny oraz odpowiednią liczbę użytkowników na przynane pasmo.

Po 4 lepszy jest WiMAX i może wkrótce nie będę musiał brać niczego w CDMA czy EDGE żeby mieć w ogóle cokolwiek.. Chyba że jakimś cudem dojdzie do mnie kabel wcześniej. I w końcu nie będę musiał czytać takich.. Mobilny może zostać z limitami. Domowy powinien być bez limitów i koniec.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Digitall pisze:Po 1 bardzo ubogi ten Internet szwagra, może jemu to wystarcza na tyle co umie i potrafi ale nie większości osobom.
Dla niego to nie tyle tansze rozwiazanie(przynajmniej nie jest to najwazniejsze) co lepsze bo moze korzystac z neta i w domu i w pracy - nie wiem co w tym dziwnego.
Digitall pisze:Po 2 CDMA miało w zamiarze eliminować wykluczenie cyfrowe w PL. W miastach jest kabel, wifi i hsdpa więc można zabronić sprzedaży tej usługi właśnie tam i tak powinno być. Przez takich właśnie ludzi sieć się korkuje (pazerność nie zna granic).
Racja w miastach nie powinno sie generalnie korzystac z tej technologii, ale jak chcesz wyeliminowac tych co mieszkaja w miastach?Przeciez ktos kupuje Orange Free Premium to ma prawo zarowno korzystac z cdma jak gsm.A siec sie korkuje przez tych co nadmiernie obciazaja siec - po calych dniach sciagaja czy wysylaja pliki - w tej technologii trzeba to wykluczyc.
Digitall pisze:Po 3 chce bez limitu (choćby tylko w nocy), klient nasz pan, zapamiętaj to sobie. Nawet z tym limitem teraz, w godzinach szczytu powinny się tworzyć korki, ale zwykle tam gdzie na jednego BTS (i znowu ta pazerność) przypada zbyt wielu użytkowników. Limitów może nie być wcale, ale tylko wtedy gdy sieć (również szkieletowa) będzie mieć dobry model adaptacyjny oraz odpowiednią liczbę użytkowników na przynane pasmo.
Z racji tego ze to internet mobilny nie da sie wyeliminowac takich korkow bo gdzies moze byc korek a gdzie indziej luz ale za kilka dni moze byc odwrotnie, inaczej jak przez limity nad tym nie zapanujesz.
Digitall pisze:Po 4 lepszy jest WiMAX i może wkrótce nie będę musiał brać niczego w CDMA czy EDGE żeby mieć w ogóle cokolwiek.. Chyba że jakimś cudem dojdzie do mnie kabel wcześniej. I w końcu nie będę musiał czytać takich.. Mobilny może zostać z limitami. Domowy powinien być bez limitów i koniec.
WiMAX to calkiem inna technologia i nie ma co porownywac - jestes przypisany do konkretnego sektora i mozna na biezaco wszystko miec pod kontrola. Domowy oczywiscie musi byc limitow i tutaj sie zgodze - jednak nie w technologii CDMA 450MHz to chyba logiczne.35GB to i tak juz bardzo duzo - jestem ciekawy jak sobie poradza z obciazeniem sieci, mam nadzieje ze beda stawiac nowe nodeB.Jedynym slusznym rozwiazaniem byloby naliczenie polowy czy 1/4 transferu w nocy,w wersje bez limitow w nocy raczej nie wierze.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

adixm pisze:jestem ciekawy jak sobie poradza z obciazeniem sieci,
Nie bój się vpn'a przeżyli to i to po im nie zaszkodzi na pewno masa chętnych na 35Gb się nie znajdzie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krystianb pisze:Nie bój się vpn'a przeżyli
O bugu vpn'owym to w sumie mało kto wiedział :)
Ale i tak IMHO bez problemów się obędzie,przynajmniej w HSPA,bo z EVDO może być gdzieniegdzie krucho z powodu niedoboru pasma i olbrzymiego zapotrzebowania "na net".

Co do UMTS - praktycznie skończyłem monitoring Orange w Bielsku-Białej (miasto niecałe 180k mieszkańców):

-19 stacji 900/1800/UMTS
-2 sztuki 900/UMTS
-2 sztuki 900/1800
Z tego 16 sztuk na pewno bez radiolinii.
Na wszystkich dwie nośne - jedna "ogólna",druga tylko pod HSPA.

-1 na pewno nieistniejąca
-2 niezlokalizowane jeszcze

Obiekty:
-2 maszty własne stałe
-1 maszt tymczasowy na przyczepce
-2 maszty Tepsy
-1 komin
-2 szkoły
-1 biblioteka
-3 biurowce
-2 kamienice
-4 budynki przemysłowe
-1 opuszczony szpital
-1 pylon reklamowy marketu

Myślę,że Orange da radę w tym mieście,jak teraz 5 mega to norma :ok:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Patryk pisze:19 stacji... Z tego 16 sztuk na pewno bez radiolinii.
:szok: To się nazywa porządna infrastruktura...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:To się nazywa porządna infrastruktura...
Tu widać potęgę Tepsy.
Nawet w takiej Suchej Beskidzkiej,która nie ma nawet 10k mieszkańców,Orange podpina stacje po szkle: http://www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/ ... SZENIE.htm (na chwilę obecną co prawda stoi tylko goły maszt :rotfl:,ale to już drugi,a nawet licząc sąsiednią Stryszawę mającą potężny zasięg,trzeci nodeB w tym mieście)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Patryk pisze:Tu widać potęgę Tepsy.
Nawet w takiej Suchej Beskidzkiej,która nie ma nawet 10k mieszkańców,Orange podpina stacje po szkle
Dla tego HSPA Orange osiąga u mnie pełną wydajność niezależnie od pory dnia i nocy, pogody itp. Zresztą patrząc się na "mapę linii radiowych" widać to.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Zresztą patrząc się na "mapę linii radiowych" widać to.
Do tego trzeba powiedzieć,że sporo radiolinii z tego wykazu istnieje już tylko na papierze.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

To mowicie generalnie Orange ma lepsza infrastrukture od Plusa?
marens
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:To mowicie generalnie Orange ma lepsza infrastrukture od Plusa?
Ale to w 3G, bo 2G potrafi być tragicznie (jeśli chodzi o data).
Co do voice to jest dobrze bo jest bardzo dużo 1800. 900 ma bardzo mało kanałów.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:bo 2G potrafi być tragicznie (jeśli chodzi o data).
Widać pewną poprawę,gdyż na wioskach ludzie przesiadają się na CDMA...ale tak czy tak to edge Orange jest...mocno takie sobie.
kemot
Stały użytkownik forum

Post autor: kemot »

Ja mam takie pytanie - nowe limity zaczęły już obowiązywać od 10 listopada, czy dopiero od nowego okresu rozliczeniowego?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

kemot, od nowego okresu rozliczeniowego.
Oczywiscie pod warunkiem,ze aktywowałeś promocję "Wyższe limity w OF/BE" w BOK.
kemot
Stały użytkownik forum

Post autor: kemot »

Nie wiem czy mam taką możliwość Patryk - mam Orange Free włączone jako usługa bez żadnych umów, poza tym zastanawiam się, czy nie przejść na Play Online.

Edit: jednak widzę, że zwiększyli mi limit nawet nie pytając mnie o zdanie, bo obcięli mi transfer dopiero po ściągnięciu prawie 5 GB danych, a wcześniej obcinali mi po przekroczeniu zwykle 1.2 GB :cwaniak:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Zadzwoniłem na *600 - rozmowa trwała może 30 sekund - limit zwiększony z 6 na 20 GB.
Oczywiście nadal za 60,39 zł (przedłużeniowy rabat 50%) :ok:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:Zadzwoniłem na *600 - rozmowa trwała może 30 sekund - limit zwiększony z 6 na 20 GB.
Oczywiście nadal za 60,39 zł (przedłużeniowy rabat 50%) :ok:
Widac bardzo zalezy im zarowno na utrzymaniu dotychczasowych klientow jak i pozyskaniu nowych - wie ktos mniej wiecej w liczbach ile operatorzy maja klientow mobilnego internetu?cos mi sie kojarzy ze Era ma jakos 900k klientow a Orange niecale 400k a pozostali?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:Widac bardzo zalezy im zarowno na utrzymaniu dotychczasowych klientow jak i pozyskaniu nowych
Co jest zupełnie niepodobne do Orange i całej grupy Tepsy :hyhy:

Ostateczny test odbędzie się jutro - wybieram się do salonu firmowego celem wymiany karty SIM,bo już zajechana jest trochę i czasami nie kontaktuje - wyrzuca błąd.
Oczywiście będę chciał kartę dualną SIM/RUIM - zobaczymy,czy dadzą ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze: Co jest zupełnie niepodobne do Orange i całej grupy Tepsy :hyhy:
Aby zdobyć AnyDatę można zrobić całkiem niezły numer:

=> Orange Free Premium 12 miesięcy
=> AnyData 429zł
=> 4mies * 1zł
=> 8mies * 120zł

średnio 116zł/mies

Następnie sobie ładnie przedłużyć umowę po roku -50%
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:AnyData 429zł
To akurat żadna rewelacja,mniej więcej za tyle chodzą na Allegro.
Ale jak ktoś nie ma już aktywacji,to istotnie dobra oferta :ok:

Ja żałuję,że nie wziąłem za 250 od allegrowicza bez komentarzy,za to mieszkającego niedaleko mnie i zgadzającego się na odbiór osobisty :roll:

[ Dodano: 2009-11-19, 12:22 ]
marens pisze:Następnie sobie ładnie przedłużyć umowę po roku -50%
Pytanie,czy po roku dadzą -50% (Plus daje).
Awatar użytkownika
raven18

Post autor: raven18 »

Mi nie chcieli, nawet jak zerwałem umowę nie zadzwonili (a mają na 100% mój drugi numer komórkowy i stacjonarny).
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:Co jest zupełnie niepodobne do Orange i całej grupy Tepsy :hyhy:
Dokladnie jestem kompletnie zaskoczony postawa Orange, szybciej tego spodziewalbym sie po Plusie a nie po Orange, do tego widze w internecie szeroka kampania reklamowa internetu mobilnego Orange....Ostro sie wzieli za zdobywanie klientow...

[ Dodano: 2009-11-19, 18:30 ]
Wie ktos czemu Orange Free Platinium mozna wziac tylko na 24m-ce na stronie Orange?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

No i kiszka - dostałem tylko zwykłą kartę USIM,bo bez zmiany taryfy na "Premium Pro" nie ma możliwości wymiany na dualną,a zmiana taryfy = przepadek rabatu 50%.
Trzeba czekać 6 miesięcy do końca umowy,wtedy przedłużenie na Pro z rabatem nie stanowi żadnego problemu.
bamboocha
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bamboocha »

A jak ja mam Orange Free Premium to z tego co wiem powinni mi bez problemu wymienić na dualna? Abo płacę 89zł zamiast 120 bo brałem razem z laptopem to mam upust przez całą umowę.

A z tym zwiększaniem limitów to wystarczy tel do BOK? *800?? Czy jaki tam jest nr?
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Patryk pisze:dostałem tylko zwykłą kartę USIM,bo bez zmiany taryfy na "Premium Pro" nie ma możliwości wymiany na dualną,
Kurczę, megadziwne... jak poszedłem swojego SIMa bez powodu wymienić ("bo chcę nowego") to sami dualną proponowali, i to bezpłatnie "bo my teraz właściwie z automatu wszystkim wymieniamy na dualne karty"...
Pozdro,
GutEQ
Nikelajer

Post autor: Nikelajer »

Nie no rewelka ;) Dobrze ze zacząłem tv oglądać bo bym nawet nie zobaczył ze można mieć limity większe :P (a na forum też dawno nie wchodziłem... mój błąd) W poniedziałek dzwonie do BOK i mam 20gb, kompresje wyłączam i w to mi graj..

Edit:

Dzwoniłem dzisiaj do BOK. Babka mi powiedziała ze juz mam wyższy limit takze chyba z automatu niektorym przydzielaja. Pytalem sie o VPN ale mi powiedziala ze na chwile obecna nie moze nic zrobic, mam dzwonic pozniej.. 20gb to i obrazki chcem miec ladne :D
ODPOWIEDZ