Na dniach kończy mi się umowa z orange i zamierzam w jego miejsce zakupić Play na karte w związku z tym mam kilka przemyśleń i pytań.
Pożyczałem od kolegi Huawei e156g z Play w celach testowych, prędkość w mojej lokalizacji w porywach ~60Kb/s realnego downloadu - czy to są maksymalne prędkości osiągalne w play czy zależy od zasięgu?
(Btw. byłem zaskoczony że tak dobrze zadziałał wyżej wmieniony sprzęt pod linuxem - 5 sekund po włożeniu do usb byłem juz połączony z internetem - duży plus)
W orange na karcie PCMCIA Globetrotter GT 3G+ EMEA (o ile nie przekroczyłem żenującego limitu) ~160/170 Kb/s osiągałem a więc już jakiś komfort użytkowania był.
Modem działa świetnie również pod linuxem, ale ma simlocka orange niestety.
Na stronie Play widziałem jest oferta modemu za 269, na allegro też w granicach 200 zł się wahają ceny, w zw. z tym pomyślałem że lepiej bedzie dołożyć te 200/300 zł i kupić jakiś telefon który działałby jako modem, tym bardziej że nokia której używam aktualnie jest na wykończeniu.
1)Zależy mi na tym żeby tel łączyć z komputerem przez usb
2)Cena w granicach 500 zł
3)Tel w formie klasycznej tzn nie slider, nie składany
4) Telefon będzie używany na również na codzień , nie tylko jako modem.
Generalnie skłaniam się ku nokii 6120 chwalonej na forum w wielu wątkach, na ceneo również widziałem dużo pozytywnych opinii z użytkowania sprzętu.
Czy ktoś z użytkowników może się wypowiedzieć na temat czasu pracy na baterii 6120 (przy normalnym użytkowaniu czyli sporadycznie rozmowy i sms)?
Czy są jakieś inne przyzwoite modele telefonów w określonym wyżej przedziale cenowym?
Jak wygląda sytuacja z jakością połączenia/zasięgiem - lepsze na modemie czy telefonie?
Pozdrawiam