Play na karte, telefon jako modem, kilka pytań.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stawek
Początkujący użytkownik forum

Play na karte, telefon jako modem, kilka pytań.

Post autor: stawek »

Witam,
Na dniach kończy mi się umowa z orange i zamierzam w jego miejsce zakupić Play na karte w związku z tym mam kilka przemyśleń i pytań.

Pożyczałem od kolegi Huawei e156g z Play w celach testowych, prędkość w mojej lokalizacji w porywach ~60Kb/s realnego downloadu - czy to są maksymalne prędkości osiągalne w play czy zależy od zasięgu?
(Btw. byłem zaskoczony że tak dobrze zadziałał wyżej wmieniony sprzęt pod linuxem - 5 sekund po włożeniu do usb byłem juz połączony z internetem - duży plus)

W orange na karcie PCMCIA Globetrotter GT 3G+ EMEA (o ile nie przekroczyłem żenującego limitu) ~160/170 Kb/s osiągałem a więc już jakiś komfort użytkowania był.
Modem działa świetnie również pod linuxem, ale ma simlocka orange niestety.

Na stronie Play widziałem jest oferta modemu za 269, na allegro też w granicach 200 zł się wahają ceny, w zw. z tym pomyślałem że lepiej bedzie dołożyć te 200/300 zł i kupić jakiś telefon który działałby jako modem, tym bardziej że nokia której używam aktualnie jest na wykończeniu.

1)Zależy mi na tym żeby tel łączyć z komputerem przez usb
2)Cena w granicach 500 zł
3)Tel w formie klasycznej tzn nie slider, nie składany
4) Telefon będzie używany na również na codzień , nie tylko jako modem.

Generalnie skłaniam się ku nokii 6120 chwalonej na forum w wielu wątkach, na ceneo również widziałem dużo pozytywnych opinii z użytkowania sprzętu.

Czy ktoś z użytkowników może się wypowiedzieć na temat czasu pracy na baterii 6120 (przy normalnym użytkowaniu czyli sporadycznie rozmowy i sms)?
Czy są jakieś inne przyzwoite modele telefonów w określonym wyżej przedziale cenowym?
Jak wygląda sytuacja z jakością połączenia/zasięgiem - lepsze na modemie czy telefonie?

Pozdrawiam ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Play na karte, telefon jako modem, kilka pytań.

Post autor: marens »

stawek pisze:~60Kb/s
stawek pisze:~160/170 Kb/s
Rozumiem, że masz na myśli kB/s?
stawek pisze:Modem działa świetnie również pod linuxem, ale ma simlocka orange niestety
Orange nie ściąga sim-locków po zakończonej umowie?
stawek pisze:Na stronie Play widziałem jest oferta modemu za 269, na allegro też w granicach 200 zł się wahają ceny
Zapomnij o ZTE, lepiej dopłacić i kupić chociażby Huawei.
stawek pisze:pomyślałem że lepiej bedzie dołożyć te 200/300 zł i kupić jakiś telefon który działałby jako modem
Lepiej kupić osobno modem i telefon.
Zabawa w przekładanie kart itp., sam to przerabiałem.
Jak wygląda sytuacja z jakością połączenia/zasięgiem - lepsze na modemie czy telefonie?
Telefon jest bardziej czuły, ale myślę że nie ma to większego znaczenia.

[ Dodano: 2009-09-24, 08:36 ]
Co do modemu to ja proponuję Huawei E160, można spokojnie kupić do 200zł .
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

stawek pisze:W orange na karcie PCMCIA Globetrotter GT 3G+ EMEA (o ile nie przekroczyłem żenującego limitu) ~160/170 Kb/s osiągałem a więc już jakiś komfort użytkowania był.
Modem działa świetnie również pod linuxem, ale ma simlocka orange niestety.
To jest świetny modem, najlepiej było by się pozbyć simlocka (niestety orange brak kultury i nie zamierza się kulturalnie z klientem żegnać za free ściągając sim'a) i nie bawić się w huawei'je. Wytrzymałe jest bydlę że nie wiem, 2.5 GB w 6h bez zająknięcia w playu ostatnio przez mój ponad 3 letni przeleciało.
marens pisze:Telefon jest bardziej czuły, ale myślę że nie ma to większego znaczenia.
Akurat mam ciekawe spostrzeżenia dotyczące właśnie 3G+ parametry ma identyczne jak SE K610i w tym samym miejscu, jednym słowem dobry modem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Option nie ma porównania z Huawei'em, tylko trzeba pozbyć się jakoś kulturalnie smoka.
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Lepiej zdjąć simloka, koszt to 30zł. Nokia 6120 - bateria max 2 dni, przy używaniu jako modem - 1 dzień.
stawek

krystianb pisze:niestety orange brak kultury i nie zamierza się kulturalnie z klientem żegnać za free ściągając sim'a
Dzisiaj byłem w salonie sprzedaży tp/orange w białogardzie, facet powiedział mi że simlocki pod koniec umowy zdejmują ale muszę jechać do salonu firmowego w Koszalinie więc nie wiem jak to jest, żądają opłaty za zdjęcie?

@rio bravo - tylko 2 dni? a przy jakim użytkowaniu?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

stawek pisze: żądają opłaty za zdjęcie?
Do tej pory było tak, że klient indywidualny mógł zdjąć simlocka w każdej chwili za 75zł, niezależnie czy skończyła mu się umowa czy nie. Być może coś się zmieniło.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
stawek

krystianb pisze:Być może coś się zmieniło.
W salonie orange w Koszalinie powiedziano mi iż koszt takiej usługi to 150 zł i muszę jechać do Szczecina albo Gdańska bo w tamtych salonach mają taki sprzęt. :]

Ostatecznie simlock został zdjęty w serwisie gsm, modem działa bezproblemowo.
huawei 169

Post autor: huawei 169 »

Witam.

Na forum trafilem przypadkiem, szukajac tanich modemow, bo moj najprawdopodobniej sie skonczyl. Tzn. po pierwsze, po podlaczeniu do usb trzeba cos pod niego podlozyc tak zeby kat pomiedzy osia pionowa slota a osia modemu nie byl prosty a ostry/rozwarty (samo w sobie nie jest szczegolnym problemem).
Po drugie po jakims czasie, raz krotszym raz dluzszym- z czasem coraz krotszym maja miejsce dziwne disconecty. Modem niby jest, sygnal tez, ale komputer nie pobiera pakietow- zera przy zielonej strzalce, przy czerwonej jakies inne cyferki czasami mignal.
Po zresetowaniu polacznia- wyjecie i wlozenie sticka do usb- przez krotki czas jest ok.

Modem rozkrecilem, ale poza tym ze wtyczka jest bardzo poluzowana zobaczylem niewiele. Zreszta to kwestia drugorzedna z urzadzonkiem tym juz sie pozegnalem, bo niewiele chyba mozna z nim zrobic- myslelem jeszcze zeby przykleic jakims klejem wtyczke do plytki pod dobrym katem, ale to chyba glupota ;). Przejdzmy do meritum.

Zanim, kupie nowy modem i zanim on do mnie dotrze- najlepsze ceny sa chyba na allegro, a w Wawie osobiscie nigdzie nie odbiore- chcialbym sprobowac skorzystac z telefonu tym bardziej ze moj stary SE k550i lezy i sie kurzy. W zwiazku z tym pytania:

1. Czy Sony Ericsson k550i moze sluzyc za modem? Jezeli tak to:

a) W jaki sposob najlepiej podlaczyc go do lapa? W gre wchodza chyba irda (ta jest chyba za wolna) kabel usb i bluetooth (wydaje mi sie ze najlepsze bedzie to ostatnie). Bateria nie jest istotna telefon moze byc non-stop podlaczony do ladowarki i sluzyl bedzie tylko jako modem.

b) W jaki sposob skonfigurowac internet na laptopie (znalezienie, podlaczenie itd.) Domyslam sie ze oprogramowanie playa samo go nie wykryje.

c) Czy bedzie jakas wieksza roznica miedzy modem z ktorego korzystalem (w nicku) a wspomnianym telefonem. Czy szybkosc bedzie duzo mniejsza?

Jezeli nie to jaki telefon (z jaka funkcja) moze sluzyc za modem?

Z gory dzieki za wszelka pomoc- takze za wskazowki/sprostowania dotyczace piwrwszej czesci wypowiedzi. Postaram sie teraz sam cos pokombinowac, jednak znalazlem odpowiednie forum to pytam specjalistow.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

huawei 169 pisze: 1. Czy Sony Ericsson k550i moze sluzyc za modem?
Oczywiście, że może tylko SE K550i ma EDGE ale jest jedno ALE w jakiej sieci ma on działać ? Jeżeli w PLAY tak jak napisałeś to lipa bo potrzeba by wtedy telefonu z UMTS'em, u pozostałych operatorów będzie działać OK.
huawei 169 pisze:) W jaki sposob najlepiej podlaczyc go do lapa? W gre wchodza chyba irda (ta jest chyba za wolna) kabel usb i bluetooth (wydaje mi sie ze najlepsze bedzie to ostatnie). Bateria nie jest istotna telefon moze byc non-stop podlaczony do ladowarki i sluzyl bedzie tylko jako modem.
Najlepiej podłączyć przez kabel lub bluetooth w przypadku K550i różnica nie będzie zauważalna ;)
huawei 169 pisze:b) W jaki sposob skonfigurowac internet na laptopie (znalezienie, podlaczenie itd.) Domyslam sie ze oprogramowanie playa samo go nie wykryje.
Najlepiej będzie połączyć się np. przy pomocy Sony Ericsson PC Suite lub też naszym forumowym programem Top NetInfo, bardziej polecam ten drugi program
huawei 169 pisze: c) Czy bedzie jakas wieksza roznica miedzy modem z ktorego korzystalem (w nicku) a wspomnianym telefonem. Czy szybkosc bedzie duzo mniejsza?
Tak jak już wcześniej pisałem w PLAY ten telefon się nie połączy z internetem, a różnice między K550i a Huawei E169 są duże gdyż Sony Ericsson ma tylko EDGE'a a Huawei 3G a więc był lepszy,
huawei 169 pisze:Jezeli nie to jaki telefon (z jaka funkcja) moze sluzyc za modem?
Nie polecam kupować telefonu aby służył on jako modem, lepiej będzie sprawowało się urządzenie w pełni przystosowane do tego celu czyli modem np. Huawei E176 by był bardzo dobry.
huawei 169

Post autor: huawei 169 »

No to pozamiatane. Mial dzialac w playu.

Dzieki za odpowiedz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Nie pozostaje Ci nic innego jak naprawić dotychczas używany przez Ciebie modem lub zakup nowego ;)
ODPOWIEDZ