Huawei e160 na macu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chmiel2k
Użytkownik forum

Huawei e160 na macu

Post autor: chmiel2k »

Cześć. Być może ktoś miał podobny problem i będzie mógł mi pomóc. Kupiłem na allegro modem Huawei e160 z sieci O2i wrzuciłem do macbooka. Pojawiła się ikona dysku, ale niestety program instalalacyjny wywalał błąd i nie udało mi się go zainstalować. Ze strony 3gdrivers ściągnąłem dashboard i firmware i zainstalowałem. Od tamtej pory po podłączeniu modemu do gniazda nie wykrywa go jako dysk ani modem. Używam Blueconnecta i wydaję mi się że powinienem wgrać firmware Ery ale nigdzie go nie mogę znaleźć. Dzięki.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Huawei e160 na macu

Post autor: SQ08 »

Sciagnij te dwa pliki z strony i je zanistaluj:

Kod: Zaznacz cały

http://www.huaweidevice.com/resource/mini/200910149695/testmobile1014/index.html
MobileConnectDriver(4.16.00.00).zip
HUAWEI_UMTS_Dashboard_MACB301D 11SP00C03(ISO).zip

Pozniej w programie Huawei Mobile Partner wpisz dane do laczenia sie od Ery i wszystko powinno dzialac na twoim Snow Leopad.

P.S: Radze Tobie zaktualizowac twojego Snow Leopard'a na 10.6.2 bo widze ze masz 10.6.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
chmiel2k
Użytkownik forum

Więc zrobiłem tak jak napisałeś i jest spory progres. Modem jest teraz widoczny jako dysk (pojawia się ikona "mobile connect" na pulpicie). Zainstalowany program mobile partner wykrywa tylko kartę sim Playonline. Karty Blueconnect, Simdata oraz Orange Free nie działają (mruga zielona dioda), natomiast Play działa beż zarzutu (niebieskie stałe światło). Czy możliwe jest że wgrywając wcześniej jakiś firmware czy dashboard (nie wiem jaka jest różnica) założyłem sobie simlocka? Dzięki.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

On wykrywa tylko Play bo w tej wersji ten Dashboard ma ustawienia dostepu do sieci dla Play.
Aby tez inne karty dzialaly musisz w opcjach ustawic nowy profil dla Era, Plusa i Orange.
Co do diody to zielony oznaczy ze modem lapie tylko GPRS/EDGE a niebieski to UMTS/HSPA.
Sprobuj w opcjach Mobile Partner wybrac tylko WCDMA.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
chmiel2k
Użytkownik forum

SQ08 pisze:On wykrywa tylko Play bo w tej wersji ten Dashboard ma ustawienia dostepu do sieci dla Play.
Aby tez inne karty dzialaly musisz w opcjach ustawic nowy profil dla Era, Plusa i Orange.
Co do diody to zielony oznaczy ze modem lapie tylko GPRS/EDGE a niebieski to UMTS/HSPA.
Sprobuj w opcjach Mobile Partner wybrac tylko WCDMA.
Ustawienie profilu nie ma przełożenia na kolor diody, a jestem w zasięgu sieci 3g wszystkich operatorów. Kolor zielony w moim przypadku oznacza brak rejestracji w sieci. Mam drugi taki sam modem kolegi z tym że z oryginalnie z ery i karty wszystkich operatorów teraz działają na moim macbooku (dioda świeci oczywiście na niebiesko na wszystkich kastach). Ta samo ma miejsce pod windowsem. Modem zachowuje się ewidentnie jakby miał simlocka na sieć Play. Dziwne...
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Wiec jedyne co mi na mysl przychodzi to tez Simlock na Play.

No ale wazne, ze udalo sie Tobie uruchomic ten modem na SL 10.6.

Steve Jobs.
chmiel2k
Użytkownik forum

SQ08 pisze:Wiec jedyne co mi na mysl przychodzi to tez Simlock na Play.

No ale wazne, ze udalo sie Tobie uruchomic ten modem na SL 10.6.
No tak, ale jeszcze wczoraj simlocka nie było :niepewny: Jest jakaś aplikacja, która jednoznacznie sprawdzi czy jest simlock?

P.S. System mam w wersji 10.6.2
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Zadnej takiej aplikacji nie znam, byc moze jest taka...

Sprobuj z tym modemem na Linux lub Windows ze wszystkimi kartami operatorow.

Steve Jobs.
chmiel2k
Użytkownik forum

SQ08 pisze:Zadnej takiej aplikacji nie znam, byc moze jest taka...

Sprobuj z tym modemem na Linux lub Windows ze wszystkimi kartami operatorow.
Próbowałem pod windowsem karty wszystkich operatorów, żadna poza Play się nie rejestruje.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Mowimy o E220? Sprobuj moze naprawde z simlock. W internecie sa darmowe poradniki, programy jak usunac simlocka z E220. Ale skoro jeszcze wczoraj go nie mial, to sam nie wiem, zawsze warto sprobowac.

Steve Jobs.
chmiel2k
Użytkownik forum

SQ08 pisze:Mowimy o E220? Sprobuj moze naprawde z simlock. W internecie sa darmowe poradniki, programy jak usunac simlocka z E220. Ale skoro jeszcze wczoraj go nie mial, to sam nie wiem, zawsze warto sprobowac.
:/ Mówimy o e160.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

SQ08 pisze:Zadnej takiej aplikacji nie znam, byc moze jest taka...
Jest, ale na Windows. Klient http://www.kulankendi.com/ potrafi to odczytać. Żeby odczytać te informacje nie potrzeba płacić :) Dopiero generowanie kodu kosztuje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
chmiel2k
Użytkownik forum

Pytanie podstawowe, czym różni się dashboard od firmware? Chciałbym żeby mój modem działał tak samo jak te kupowane w erze, jest to do zrobienia?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

chmiel2k pisze:Pytanie podstawowe, czym różni się dashboard od firmware?
Dashboard, to jest to co się instaluje z pamięci modemu do komputera, po włożeniu do nowego komputera. Czyli w przypadku modemów Huawei fabrycznie jest to Huawei Mobile Partner.

Firmware to oprogramowanie wewnętrzne modemu, coś jak BIOS w komputerze.
chmiel2k pisze:Chciałbym żeby mój modem działał tak samo jak te kupowane w erze, jest to do zrobienia?
Możesz dokładniej sprecyzować co masz na myśli?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
chmiel2k
Użytkownik forum

Problem rozwiązany. Zainstalowałem z rozpędu firmware australijskiej sieci Three ze strony 3gdrivers i stąd ten dziwny simlock. Po zaistalowaniu tego firmwaru Klik modem zaczął znów czytać wszystkie sieci. Do tego dashboard od Ery tutaj . Tak dla potomnych. Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

chmiel2k pisze:Tak dla potomnych.
Bardzo dobrze, że podałeś rozwiązanie ;)
ODPOWIEDZ