Problem z dhcp

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vinci
Początkujący użytkownik forum

Problem z dhcp

Post autor: vinci »

Witam wszystkich forumowiczów otóż mam taki problem jeśli podłączam kabelek od dostawcy do routera i od routera do dwóch komputerów mam Internet. I wszystko jest ok.
Problem występuje wtedy jeżeli podłączam bezpośrednio kabelek od dostawcy do komputera wówczas adres pobiera się i niestety nie może się pobrać co może być tego przyczyną?
Ostatnio zmieniony 2009-11-15, 23:13 przez vinci, łącznie zmieniany 1 raz.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z dhcp

Post autor: Szadzik »

vinci pisze:Witam wszystkich forumowiczów otóż mam taki problem jeśli podłączam kabelek o dostawcy i na routerze ustawiłem dhcp pobiera się ładnie i mam internet

a jeśli podłączam kabelek bezpośrednio do komputera niestety nie pojawia się ograniczenie łączności dlaczego tak może się dziać wcześniej próbowałem jeszcze podłączyć tak kabelek od dostawcy pod switcza do komputera i serwera po dhcp oczywiście dostawca jest osoba która dała mi net od swojego routera?
Kolego,

Przetłumacz teraz ten tekst na język polski używając znaków przestankowych i wielkich liter a może ktoś zrozumie o co chodzi i spróbuje pomóc.
Back to the Future ;)
mrbartecki
Stały użytkownik forum

Post autor: mrbartecki »

vinci pisze:niestety nie pojawia się ograniczenie łączności
vinci pisze:pod switcza
:gwiazdki:
B525s-23a, RBM5
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ja bym sprawdził na miejscu vinci, czy to nie jest wina filtrowania <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> może dostawca ma w bazie danych adres MAC interfejsu WAN routera i komputerów nie wpuszcza.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ