Router dla iPlusa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router dla iPlusa
Witam!
Przeszukałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na zagadnienie mnie interesujące.
Chcę zestawić iPlus’a (tylko to ma sensowny transfer) ze „stałą” siecią domową. Generalnie potrzebuje router z gniazdem RJ45 (nie musi być switch) będący jednocześnie modemem HSDPA lub umożliwiającym podłączenie osobnego modemu. WiFi nie jest niezbędne – modem będzie na poddaszu (najlepszy zasięg) a mam gęsto zazbrojony strop, który w istotny sposób tłumi zasięg WiFi.
Z uwagi na trudne warunki dla sieci GSM chciałbym by modem/router miał możliwość podpięcia zewnętrznej anteny GSM.
Zastanawiałem się początkowo nad routerem HUAWEI B970 ale nie jest już w Plusie dostępny a na wolnym rynku zakup jest mało opłacalny.
Jako alternatywę wybrałem LINKSYS WRT54G3GV2 oraz Huawei E800 albo Merlin x950D (oba to Express Card oraz mają złącza na zewnętrzne anteny). Który zestaw lepszy – jakiś inny zestaw proponujecie?
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Michał
Przeszukałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na zagadnienie mnie interesujące.
Chcę zestawić iPlus’a (tylko to ma sensowny transfer) ze „stałą” siecią domową. Generalnie potrzebuje router z gniazdem RJ45 (nie musi być switch) będący jednocześnie modemem HSDPA lub umożliwiającym podłączenie osobnego modemu. WiFi nie jest niezbędne – modem będzie na poddaszu (najlepszy zasięg) a mam gęsto zazbrojony strop, który w istotny sposób tłumi zasięg WiFi.
Z uwagi na trudne warunki dla sieci GSM chciałbym by modem/router miał możliwość podpięcia zewnętrznej anteny GSM.
Zastanawiałem się początkowo nad routerem HUAWEI B970 ale nie jest już w Plusie dostępny a na wolnym rynku zakup jest mało opłacalny.
Jako alternatywę wybrałem LINKSYS WRT54G3GV2 oraz Huawei E800 albo Merlin x950D (oba to Express Card oraz mają złącza na zewnętrzne anteny). Który zestaw lepszy – jakiś inny zestaw proponujecie?
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Michał
-
- Użytkownik forum
Re: Router dla iPlusa
Witam,
Polecam router Huawei D100.
Ma wyjście USB i Ethernet. Obsługuje większość modemów Huawei.
Ja rozpraszam internet przez wifi a Ethernet jest do dysku twardego bezprzewodowego w tym wypadku dla całej sieci. Dysk z kolei ma wyjscie wejście Ethernet (do routera) i USB, do którego podłączona jest drukarka sieciowa - w sumie w tym wypadku bezprzewodowa.
Router stabilny. obsługuje DHCP i wszelkie inne bajery sieciowe, można sobie zakodować ustawienia operatora a nawet kilku. Modem po podłączeniu do rutera łączy się w trybie "on demand", czyli na żądanie. Trzeba tylko wybrać odpowiedniego operatora jako domyślnego.
W sklepie germanos jest dostepny za ponad 200 zl i kurier przywozi nastepnego dnia (UPS).
Slyszalem o fajnych Edimaxach (ciut tańsze) do modemów UMTS i HSDPA (na USB) ale nie mam zaufania do tej firmy bo inne produkty mają kiepską jakość.
Ma firewall, filtrację MAC i inne bajery.
Polecam router Huawei D100.
Ma wyjście USB i Ethernet. Obsługuje większość modemów Huawei.
Ja rozpraszam internet przez wifi a Ethernet jest do dysku twardego bezprzewodowego w tym wypadku dla całej sieci. Dysk z kolei ma wyjscie wejście Ethernet (do routera) i USB, do którego podłączona jest drukarka sieciowa - w sumie w tym wypadku bezprzewodowa.
Router stabilny. obsługuje DHCP i wszelkie inne bajery sieciowe, można sobie zakodować ustawienia operatora a nawet kilku. Modem po podłączeniu do rutera łączy się w trybie "on demand", czyli na żądanie. Trzeba tylko wybrać odpowiedniego operatora jako domyślnego.
W sklepie germanos jest dostepny za ponad 200 zl i kurier przywozi nastepnego dnia (UPS).
Slyszalem o fajnych Edimaxach (ciut tańsze) do modemów UMTS i HSDPA (na USB) ale nie mam zaufania do tej firmy bo inne produkty mają kiepską jakość.
Ma firewall, filtrację MAC i inne bajery.
Internet to nie tylko śmieci, to także duży pozytek dla ludzkości...
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Huaw. D100 jest teraz na topie .
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Huawei D100 jest super, jestem bardzo zadowolony
z tym, że piszesz o modemach ExpressCard, a on jest tylko na modemy USB i na dodatek wyłącznie wyprodukowane przez Huawei'a - zwróć na to uwagę, bo w Plusie z modemów Huawei z zewnętrzną anteną jest tylko E156G = max. transfer 3.6 Mbps (E1820 nie jest jeszcze obsługiwany przez D100 ale w/g info z BOA Ery po Świętach ma wyjść aktualizacja firmware D100 która będzie dodawać obsługę E1820 do routerów D100 sprzedanych przez Erę).
W Linksysa się nie pchaj, ma ograniczoną listę kompatybilnych modemów i z tego co widzę po różnych wątkach na forum, to koledzy mieli z nim różne problemy - a to firmware trzeba wrzucać z innych modeli, a to awaria po flashowaniu, a to znów nie wspiera jakichś kart...
Może warto spróbować Edimax'a, jest tani i wspiera znacznie więcej różnych modemów (w tym Sierrę
)

W Linksysa się nie pchaj, ma ograniczoną listę kompatybilnych modemów i z tego co widzę po różnych wątkach na forum, to koledzy mieli z nim różne problemy - a to firmware trzeba wrzucać z innych modeli, a to awaria po flashowaniu, a to znów nie wspiera jakichś kart...
Może warto spróbować Edimax'a, jest tani i wspiera znacznie więcej różnych modemów (w tym Sierrę

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
guteq, jakbyś dorwał ten firmware to będę wdzięczny jak go podrzucić, albo chociaż info gdzie pobrać.guteq pisze:(E1820 nie jest jeszcze obsługiwany przez D100 ale w/g info z BOA Ery po Świętach ma wyjść aktualizacja firmware D100 która będzie dodawać obsługę E1820 do routerów D100 sprzedanych przez Erę)

- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Gość z BOA Ery napisał mi w SMSie, że będzie do pobrania na stronach Ery (więc pewnie gdzieś w opisie D100 będzie link) - jak zobaczę że się pojawił, to dam znaćja.michal pisze:guteq, jakbyś dorwał ten firmware to będę wdzięczny jak go podrzucić, albo chociaż info gdzie pobrać.

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Aha. Dobra, fajnie. Dzięki za info.