Router dla iPlusa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hasiu
Początkujący użytkownik forum

Router dla iPlusa

Post autor: hasiu »

Witam!

Przeszukałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na zagadnienie mnie interesujące.
Chcę zestawić iPlus’a (tylko to ma sensowny transfer) ze „stałą” siecią domową. Generalnie potrzebuje router z gniazdem RJ45 (nie musi być switch) będący jednocześnie modemem HSDPA lub umożliwiającym podłączenie osobnego modemu. WiFi nie jest niezbędne – modem będzie na poddaszu (najlepszy zasięg) a mam gęsto zazbrojony strop, który w istotny sposób tłumi zasięg WiFi.
Z uwagi na trudne warunki dla sieci GSM chciałbym by modem/router miał możliwość podpięcia zewnętrznej anteny GSM.
Zastanawiałem się początkowo nad routerem HUAWEI B970 ale nie jest już w Plusie dostępny a na wolnym rynku zakup jest mało opłacalny.
Jako alternatywę wybrałem LINKSYS WRT54G3GV2 oraz Huawei E800 albo Merlin x950D (oba to Express Card oraz mają złącza na zewnętrzne anteny). Który zestaw lepszy – jakiś inny zestaw proponujecie?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Michał
Marriu
Użytkownik forum

Re: Router dla iPlusa

Post autor: Marriu »

Witam,

Polecam router Huawei D100.
Ma wyjście USB i Ethernet. Obsługuje większość modemów Huawei.
Ja rozpraszam internet przez wifi a Ethernet jest do dysku twardego bezprzewodowego w tym wypadku dla całej sieci. Dysk z kolei ma wyjscie wejście Ethernet (do routera) i USB, do którego podłączona jest drukarka sieciowa - w sumie w tym wypadku bezprzewodowa.
Router stabilny. obsługuje DHCP i wszelkie inne bajery sieciowe, można sobie zakodować ustawienia operatora a nawet kilku. Modem po podłączeniu do rutera łączy się w trybie "on demand", czyli na żądanie. Trzeba tylko wybrać odpowiedniego operatora jako domyślnego.
W sklepie germanos jest dostepny za ponad 200 zl i kurier przywozi nastepnego dnia (UPS).
Slyszalem o fajnych Edimaxach (ciut tańsze) do modemów UMTS i HSDPA (na USB) ale nie mam zaufania do tej firmy bo inne produkty mają kiepską jakość.
Ma firewall, filtrację MAC i inne bajery.
Internet to nie tylko śmieci, to także duży pozytek dla ludzkości...
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Huaw. D100 jest teraz na topie .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Huawei D100 jest super, jestem bardzo zadowolony :ok: z tym, że piszesz o modemach ExpressCard, a on jest tylko na modemy USB i na dodatek wyłącznie wyprodukowane przez Huawei'a - zwróć na to uwagę, bo w Plusie z modemów Huawei z zewnętrzną anteną jest tylko E156G = max. transfer 3.6 Mbps (E1820 nie jest jeszcze obsługiwany przez D100 ale w/g info z BOA Ery po Świętach ma wyjść aktualizacja firmware D100 która będzie dodawać obsługę E1820 do routerów D100 sprzedanych przez Erę).

W Linksysa się nie pchaj, ma ograniczoną listę kompatybilnych modemów i z tego co widzę po różnych wątkach na forum, to koledzy mieli z nim różne problemy - a to firmware trzeba wrzucać z innych modeli, a to awaria po flashowaniu, a to znów nie wspiera jakichś kart...

Może warto spróbować Edimax'a, jest tani i wspiera znacznie więcej różnych modemów (w tym Sierrę :super: )
Pozdro,
GutEQ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

guteq pisze:(E1820 nie jest jeszcze obsługiwany przez D100 ale w/g info z BOA Ery po Świętach ma wyjść aktualizacja firmware D100 która będzie dodawać obsługę E1820 do routerów D100 sprzedanych przez Erę)
guteq, jakbyś dorwał ten firmware to będę wdzięczny jak go podrzucić, albo chociaż info gdzie pobrać. ;)
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

ja.michal pisze:guteq, jakbyś dorwał ten firmware to będę wdzięczny jak go podrzucić, albo chociaż info gdzie pobrać.
Gość z BOA Ery napisał mi w SMSie, że będzie do pobrania na stronach Ery (więc pewnie gdzieś w opisie D100 będzie link) - jak zobaczę że się pojawił, to dam znać :)
Pozdro,
GutEQ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Aha. Dobra, fajnie. Dzięki za info. :ok:
ODPOWIEDZ