co lepsze Orange FP,Nordisk czy Era wimax-pomocy

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
barluki
Początkujący użytkownik forum

co lepsze Orange FP,Nordisk czy Era wimax-pomocy

Post autor: barluki »

Szanowni Forumowicze,
Od pewnego czasu zastanawiam się w zainwestowanie w Internet po sieci CDMA lub wimax. Z uwagi ,że po linii TP nie mam możliwości założenia Internetu pozostaje takie rozwiązanie.W mojej okolicy tj: Kutno ,Łęczyca (Łódzkie) działają w CDMA Orange Freedom Pro ( bts w Witoni 4km od mojego domu),Nordisk (bts Kutno 13 km odległości) oraz ERA Wimax (konsultant powiedział że jestem w zasięgu i to całkiem dobrym).
Chciałbym abyście mi doradzili co najlepiej by działało,jak to działa u Was w szczególności jeśli jest ktoś z tych okolic.Internet ma mi służyć do przeglądania stron,pobierania zdjęć i od czasu do czasu do słuchania muzyki, filmików (You Tube) lub ściągania flmów i plików do max 700mb raz na miesiąc(P2P). Co do ceny to wiem ,że całkiem tani jest Nordisk (pakiet oszczędny 46zł szybkość 2mb/s 3Giga do ściągnięcia.).Najgorszy się wydaje Orange FP (większość w moim terenie z niego korzysta i są problemy z szybkościa i działaniem –zapchany net.)
Proszę więc o poradę ,ewentualne fotki zestawów do Nordiska czy ERY Wimax na mój e-mail lub na tym forum. Podobno z Erą są problemy z zamówieniem i instalacją.
Z góry Wam dziękuję za pomoc.
Radek [email protected]
:ok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: co lepsze Orange FP,Nordisk czy Era wimax-pomocy

Post autor: wojteks »

barluki pisze:oraz ERA Wimax
W zasadzie wyboru nie ma, tylko WiMax nie ma limitów.
Nie pomagam na PW!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

wojteks pisze:W zasadzie wyboru nie ma, tylko WiMax nie ma limitów.
Przedmówca ma racje, tylko WiMax zapewni stabilny transfer, bez limitow i komfortowe korzystanie z internetu, jesli ma to byc internet do uzytku domowego to jesli nie ma mozliwosci podlaczenia internetu "po kablu" to WiMax jest najlepszym wyjsciem:)
barluki

W ere Wimax trochę mnie odstrasz cena i problemy zamówieniowo instalacyjne oraz że nie ma tej usługi w punktach Ery tylko Kurier.Podobno cały sprzęt i tak trzeba im oddać jak się skończy umowa mimo że każą sobie co miesiąć za niego płacić.Zaleta to faktycznie brak limitów i podpbno taka prędkość jaką deklarują.
A jeszcze wchodzi w gre Orange Free Optium 75zł za 8gb transferu po CDMA iGSM pierwsze 4 miechy za 1zł ;)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

barluki pisze:W ere Wimax trochę mnie odstrasz cena i problemy zamówieniowo instalacyjne oraz że nie ma tej usługi w punktach Ery tylko Kurier.Podobno cały sprzęt i tak trzeba im oddać jak się skończy umowa mimo że każą sobie co miesiąć za niego płacić.Zaleta to faktycznie brak limitów i podpbno taka prędkość jaką deklarują.
A jeszcze wchodzi w gre Orange Free Optium 75zł za 8gb transferu po CDMA iGSM pierwsze 4 miechy za 1zł ;)
8GB faktycznie moze wystarczyc, ale chcesz sie z tym meczyc skoro tak duzo osob korzysta z tej uslugi?Ja osobiscie wolalbym doplacic i wziac tego WiMaxa.A ile miesiecznie w ogole ten Wimax wychodzi?
barluki

68zł przez 36 miechów predkośc 1mb/s.jutro jeszcze zadzwonie do ery więcej się dowiedzieć .Dziś jeszcze wpadne do Punktu Ery może coś powiedzą konkretniej.<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> dzięki :zdrowko:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

To jaki jest sens brac Orange Free Optimum z limitem 8GB za 75zl - nie rozumiem :/ CDMA to juz jest raczej ostatecznosc, a juz na pewno nie do uzytku domowego.
Ostatnio zmieniony 2009-11-15, 17:59 przez adixm, łącznie zmieniany 1 raz.
barluki

Wczoraj byłem w punkcie Ery i facio był troszkę zaskoczony pytaniem o Wimax,ale pogrzebał w kompie i znalazł.Pokazał mi dokładną mapkę i na moim terenie zero białych dziur.Powiedział że musi działać nawet gdzie kolwiek ustawie antene.Jak co ze zdaniem wadliwego sprzętu to salon ich umywa ręce.
Ale szczerze powiem chyba faktycznie Wimax bedzie najlepszym rozwiązaniem.Dzięki za pomoc. :hurra:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

barluki pisze:Powiedział że musi działać nawet gdzie kolwiek ustawie antene.Jak co ze zdaniem wadliwego sprzętu to salon ich umywa ręce.
Cóż, czyżby zapomniał co jest napisane pod mapką(że operator za tą mapkę odpowiedzialności nie bierze)? Jak nie będzie widoczności z ze stacją WIMAX'a (np po drodze wzniesienie) to nie ma co liczyć na zasięg. Ale jak chcesz mieć normalny internet to tylko wimax. Reszta to kiepskiej jakości protezy internetu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ