Problem z zasięgiem
Moderator: Moderatorzy
- maras_xhack
- Początkujący użytkownik forum
Problem z zasięgiem
Witajcie.
Mam pewien problem z zasięgiem w usłudze iPlus. Posiadam modem Novatel Merlin X950D express card. Cała kwestia dotyczy tego, że modem nie chce złapać zasięgu UMTS/3G...
Dla porównania pożyczyłem modem Huawei E220, podłączyłem pod tego samego notebooka (stojąćego w tym samym miejscu), po czym sygnał został złapany. Dioda świeci się błękitnym światłem.
Dodam jeszcze, że posiadam antenę dookólną 9dBi firmy Brick. Po podłączeniu jej nie odczuwam różnicy.
Zaskakującym dla mnie jest, że modem z anteną nie może wychwycić sygnału, a modem na usb bez anteny łapie go w mig.
Potrzebuję pomocy. Posiadam abonament 6GB i chciałbym móc go wykorzystać.
Pozdrawiam.
Mam pewien problem z zasięgiem w usłudze iPlus. Posiadam modem Novatel Merlin X950D express card. Cała kwestia dotyczy tego, że modem nie chce złapać zasięgu UMTS/3G...
Dla porównania pożyczyłem modem Huawei E220, podłączyłem pod tego samego notebooka (stojąćego w tym samym miejscu), po czym sygnał został złapany. Dioda świeci się błękitnym światłem.
Dodam jeszcze, że posiadam antenę dookólną 9dBi firmy Brick. Po podłączeniu jej nie odczuwam różnicy.
Zaskakującym dla mnie jest, że modem z anteną nie może wychwycić sygnału, a modem na usb bez anteny łapie go w mig.
Potrzebuję pomocy. Posiadam abonament 6GB i chciałbym móc go wykorzystać.
Pozdrawiam.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z zasięgiem
Ta "antena" to tłumi sygnał 2100MHz. Czasem nie masz modemu w trybie tylko 2g? Próbowałeś wyść z notebookiem na zewnątrz, czy wtedy złapie?maras_xhack pisze:Dodam jeszcze, że posiadam antenę dookólną 9dBi firmy Brick. Po podłączeniu jej nie odczuwam różnicy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- maras_xhack
Możesz mi wyjaśnić dlaczego tłumi? Na zewnątrz łąpie ale po pewnym odstępie czasu... Zaś modem Huawei E220 łapie sygnał wewnątrz! A po wyjściu na zewnątrz sygnał ma 3 kreski!krystianb pisze:Ta "antena" to tłumi sygnał 2100MHz. Czasem nie masz modemu w trybie tylko 2g? Próbowałeś wyść z notebookiem na zewnątrz, czy wtedy złapie?
Jak mogę sprawdzić czy modem pracuje w trybie 2G?
Pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-11-16, 22:16 ]
Prosiłbym o to byś nie cytował samego siebie

Ostatnio zmieniony 2009-11-16, 22:15 przez maras_xhack, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z doświadczeń wszystkich kolegów wynika, że po podłączeniu takiego badziewia sygnał się pogarsza.maras_xhack pisze:Możesz mi wyjaśnić dlaczego tłumi?
Po pierwsze zrobienie porządnej anteny "patykowej" na 2GHz jest bardzo trudne.
Po drugie tani badziewny kabel od tej anteny ma bardzo duże tłumienie na 2GHz, znacznie przewyższające zysk anteny.
Jeśli na zewnątrz loguje się do 3G znaczy, że pracuje w trybie 2g/3g. Można próbować przestawić go trybu "tylko 3g" może się zaloguje w domu. Prawdopodobnie antena w tym modemie jest słabsza niż w e220.maras_xhack pisze:Na zewnątrz łąpie ale po pewnym odstępie czasu...
- maras_xhack
Jak mogę go przestawić do trybu 3G?
@EDIT:
Już mi się udało ;-) ->>> Opcje aplikacji iPlus.
Pozdrawiam
@EDIT:
Już mi się udało ;-) ->>> Opcje aplikacji iPlus.
Pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
I jak efekty? Zalogował się, połączenie stabilne? Bo sam rozważam zakup tego modemu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Lub, pobierz >>TopNetInfo<<, zainstaluj i wejdź. Plik > Ustaweiania > GPRS/UMTS > i tam zaznacz "Wymuszaj" .... i jużmaras_xhack pisze:Już mi się udało ;-) ->>> Opcje aplikacji iPlus.

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie jest to takie pewne, że się uda, co prawda można wybrać merlina z listy, ale komendy były pisane pod stare modemy, nie wiadomo czy czegoś nie pozmieniali od tamtego czasu.Procio pisze:Lub, pobierz >>TopNetInfo<<, zainstaluj i wejdź. Plik > Ustaweiania > GPRS/UMTS > i tam zaznacz "Wymuszaj" .... i już
- maras_xhack
Dziękuję za odpowiedzi.
Próbowałem wystawiać antenę na dach, kombinować. Jedyne co udało mi się złapać to tylko jedna kreska zasięgu HSDPA. Przy tej jednej zielonej kreseczce moja prędkość na speedtescie wynosi 0.21 Mb/s i jest taka sama jak przy połączeniu z EDGE! Nawet pomiar pingów niewiele się różni. Gdy podłączę kartę pod modem Huawei E220 osiągam prędkość około 2Mb/s (speedtest) przy tej samej kresce zasięgu.
Przestawiłem tryb na wymuszanie 3G, próbuję różnych konfiguracji, na stronie plusa w moim obszarze jest zasięg HSDPA. Czy jest jakaś możliwość na "odblokowanie" ukrytej prędkości ?
Poza tym, co sądzicie o moim modemie, przypomnę: Novatel Merlin X950D.
Macie jakieś rady? Potzrebuję pomocy.
Pozdrawiam.
Próbowałem wystawiać antenę na dach, kombinować. Jedyne co udało mi się złapać to tylko jedna kreska zasięgu HSDPA. Przy tej jednej zielonej kreseczce moja prędkość na speedtescie wynosi 0.21 Mb/s i jest taka sama jak przy połączeniu z EDGE! Nawet pomiar pingów niewiele się różni. Gdy podłączę kartę pod modem Huawei E220 osiągam prędkość około 2Mb/s (speedtest) przy tej samej kresce zasięgu.
Przestawiłem tryb na wymuszanie 3G, próbuję różnych konfiguracji, na stronie plusa w moim obszarze jest zasięg HSDPA. Czy jest jakaś możliwość na "odblokowanie" ukrytej prędkości ?
Poza tym, co sądzicie o moim modemie, przypomnę: Novatel Merlin X950D.
Macie jakieś rady? Potzrebuję pomocy.
Pozdrawiam.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wygląda jak by modem był uszkodzony, bo nie chce mi się wierzyć, że na zdrowym modemie była by taka różnica.
PS, u nas mamy zasadę 1 pomógł dla 1 użytkownika w 1 wątku.
PS, u nas mamy zasadę 1 pomógł dla 1 użytkownika w 1 wątku.
- maras_xhack
Rozumiem ;-) Niedoczytałem. Poza tym, należy Ci się :-)
Modem jest nowy, prosto z salonu plusa. Wątpię, że był uszkodzony od nowości.
Jutro specjalnie jadę w miejsce gdzie znajduje się pewny bts (2100) Plusa. Wtedy przetestuję i dam znać.
Mam jeszcze dwa pytania.
1) Czy istnieje możliwość zwiększenia siły sygnału mojej anteny dookólnej? Jeśli tak - w jaki sposób?
2) Czy sygnał może być pobierany z BTS'a innego operatora?
Dziękuję i pozdrawiam.
Modem jest nowy, prosto z salonu plusa. Wątpię, że był uszkodzony od nowości.
Jutro specjalnie jadę w miejsce gdzie znajduje się pewny bts (2100) Plusa. Wtedy przetestuję i dam znać.
Mam jeszcze dwa pytania.
1) Czy istnieje możliwość zwiększenia siły sygnału mojej anteny dookólnej? Jeśli tak - w jaki sposób?
2) Czy sygnał może być pobierany z BTS'a innego operatora?
Dziękuję i pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ad. 1 Nie ma takiej możliwości
Ad. 2 Nie, sygnał musi być z BTS/NodeB operatora jeżeli chodzi o Plus, Orange, Era i częściowo Play w zależności od opcji abonamentu/prepaidu. Inni operatorzy są wirtualni albo mają bardzo mało własnych stacji bazowych i pracują w roamingu krajowym.
Ad. 2 Nie, sygnał musi być z BTS/NodeB operatora jeżeli chodzi o Plus, Orange, Era i częściowo Play w zależności od opcji abonamentu/prepaidu. Inni operatorzy są wirtualni albo mają bardzo mało własnych stacji bazowych i pracują w roamingu krajowym.
Nie pomagam na PW!
- maras_xhack
Dziękuję za odpowiedzi.
Mam kolejny problem. Otóż przeszedłem się z laptopem w stronę bts'a, mam zasięg 3/5 kresek lecz transfer jest wolniejsyz niż EDGE. Kompletnie nie mam pomysłu dlaczego... Urządzenie działa wewnątrz budynku.
Pozdrawiam.
Mam kolejny problem. Otóż przeszedłem się z laptopem w stronę bts'a, mam zasięg 3/5 kresek lecz transfer jest wolniejsyz niż EDGE. Kompletnie nie mam pomysłu dlaczego... Urządzenie działa wewnątrz budynku.
Pozdrawiam.
## Intel C2D T7300 - Aspire 5920G + Novatel Merlin X950D ##
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Przeciazona siec - moze ta stacja przenosi duzy ruch Internetowy albo bardzo duzo rozmow. Albo sa takie zaklocenia sygnalu po drodze... Sprobuj w nocy albo wczesnie rano 

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie