najtańszy internet w Polsce?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
atanor
Stały użytkownik forum

Re: najtańszy internet w Polsce?

Post autor: atanor »

... ta liczy się jeszcze transfer :D

temat jest trochę nietrafiony, bo najtańszy mobilny internet chodzi po 39zł/2GB :D

ale w kwestii cena-transfer multimo wcale nie deklasuje konkurentów (wyłączając playa z jego miejskim zasięgiem) depcze mu po pietach... orange z nową taryfą Premium 21GB
na pierwszy rzut oka mamy 120zł/mc, ale przy umowie na 12 miesiecy płacimy za pierwsze cztery złotówkę, wiec cała umowa kosztuje nas 8*120=960zł.
po szybkiej kalkulacji wychodzi 960/12=80zł/mc za 21GB na okres 12 miesięcy bez modemu.
jako wisienka jest dodatkowo pakiet złotówek.

szkoda, ze nie ma 12-miesiecznej 39GB opcji :hyhy:

modemy zarówno HSDPA jak i CDMA można kupić za 20 funtów (np na ebay.co.uk).

właśnie skończyła mi się umowa z playa online i nie za bardzo chcę sobie robić powtórkę z przerywki.... ehm... rozrywki. ogólnie zastanawiam sie czy czy jeszcze poczekać na jakiś odzew ze strony pozostałych operatorów, choć cdma kusi.
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

atanor, Z tego co widzęto nie ma 39GB tylko 37Gb I każdąopcje można wziąć na 12cm :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

atanor pisze:modemy zarówno HSDPA jak i CDMA można kupić za 20 funtów (np na ebay.co.uk).
Wiesz jakoś nie wiedzę na eBayu modemów CDMA 450 revA. ;)
A sam szukam takiego cały czas. :]
atanor
Stały użytkownik forum

się czepiacie szczegółów :D
no właśnie sie zastanawiałem czy cdma 2000 i cdma sa kompatybilne. dopiero to rozkminiam tę technologię.

edit:
w sumie to nawet na 12 mies można mieć globtrotera za 1zł.
i rzeczywiście na stronie orange wisi oferta 37GB na 12mc, ale nie ma takiej opcji w zamówieniu (kliknij wybieram).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

atanor pisze:się czepiacie szczegółów :D
Na szczegółach człowiek żyje. ;) Jeden niedopatrzony szczegół rośnie czasem do duuużych rozmiarów.
atanor pisze:no właśnie sie zastanawiałem czy cdma 2000 i cdma sa kompatybilne
CDMA, CDMA2000.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Ruszyło się cos w kwestii kompresji danych??

A jak by zadzonić z tel orange że niby net z orange (wielkie podobnieństwo) to może oni wyłączą
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Teoretycznie tak, kolega pokazywał mi e-maila że działa CDMA i mogą zgłosić do Orange wyłączenie kompresji. Założę się, że o CDMA dowiedzieli się z naszego forum.
atanor
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:[...]
Wiesz jakoś nie wiedzę na eBayu modemów CDMA 450 revA. ;)
A sam szukam takiego cały czas. :]
co prawda nie jest to 20Ł, ale chyba ten modem by się nadawał do naszego CDMA i zarazem obsługuje HSDPA / HSUPA Zoom 3G
Ostatnio zmieniony 2009-11-15, 17:58 przez atanor, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

atanor, nie nadał by się. ;)
http://www.zoom.com/documentation/mobil ... 9_spec.pdf

Coś gość popaprał w opisie. Ten model nie ma CDMA.
Conan
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Conan »

MKwiatusz3K pisze:Ruszyło się cos w kwestii kompresji danych??

A jak by zadzonić z tel orange że niby net z orange (wielkie podobnieństwo) to może oni wyłączą
Po kilku mailach, telefonach i tygodniu czekania dostałem maila od Multimo że kompresja wyłączona.

Trzeba tylko zrobić sobie profil vpn (było to gdzieś opisane na forum) i hula bez kompresji - oczywiście wiem to tylko i wyłącznie z forum, BOK Multimo, jak pisałem, jest najgorszy na świecie i nie wie niczego o produkcie, który sprzedają.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Conan pisze:dostałem maila od Multimo że kompresja wyłączona
Tylko dla Ciebie czy w ogóle wyłączono kompresję?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Tylko dla Ciebie czy w ogóle wyłączono kompresję?
Czytaj dalej:
Conan pisze:Trzeba tylko zrobić sobie profil vpn (było to gdzieś opisane na forum) i hula bez kompresji
Aktywowali mu VPN (zapewne przez bok orange) i tyle. Każdy się będzie musiał prosić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb, właśnie niejednoznacznienie napisane.
Conan
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Conan »

ja.michal pisze:Tylko dla Ciebie czy w ogóle wyłączono kompresję?
Tego nie jestem niestety w stanie sprawdzić...
Raczej wątpię żeby zrobili tak dobrze wszystkim - może liczą na to że większość nie zauważy.

W każdym razie da się to zrobić.

A z innej beczki: testował już ktoś CDMA? Naprawdę działa?
Ostatnio zmieniony 2009-11-17, 19:02 przez Conan, łącznie zmieniany 1 raz.
John82
Stały użytkownik forum

Conan pisze:
A z innej beczki: testował już ktoś CDMA? Naprawdę działa?
Ja testowałem i działa bardzo dobrze .
I tak jak ktoś napisał wyżej ,że pewnie dowiedzieli się z tego forum ( i teraz mówią oficjalnie ,że działa ) .Bo na początku to nawet nie wiedzieli ,że coś takiego jest jak CDMA . Nawet na umowie nie ma nic ,że jest CDMA a to przecież atut jak dla nich - nie ? Po prostu sprzedają i nie wiedzą co . Nie wiedzą jakie jest transfer po przekroczeniu limitu (raz mówią "6 kilo" potem 64Kb/s a innym razem "Obniżenie transferu może być ale nie musi " :D wiele innych rzeczy .
Już mam dośc tego BOK'u . Po tym jak pani na infolini nie wiedziała co to jest kompresja danych i wzięła ode mnie numer by oddzwonić z odpowiedzią . Już 3 raz z rzędu tak było i ani razu nie oddzwoniła :nienie: Śmiechu warte . Sama proponuje a potem nie oddzwania . Żenada :dobani:
A poza tym nie mogę się nawet doprosić faktury :rotfl: . Już miesiąc korzystam z neta i nie mam faktury . Nie wiem czy w ogóle zauważyli ,że podpisali ze mną umowę ? (wcale bym się nie zdziwił) Raz mówili że dostanę fakturę 01-11-2009 potem ,że 15-11-2009 a już mamy 22-11-2009(mija miesiąc od podpisania umowy ) i faktury jak nie miałem tak nie mam . A potem może przyślą mi za dwa miesiące z góry ? To od razu przenoszę się do Orange . Już mam dość . Najprawdopodobniej jeszcze napiszę skargę na ten BOK do jakiegoś zarządu tej formy "krzak" ? Ehhh krew człowieka zalewa ...
Ogolnie sam net chodzi nieźle . Ale cała reszta do bani :dobani:
krystianb pisze:Aktywowali mu VPN (zapewne przez bok orange) i tyle. Każdy się będzie musiał prosić.
Może lepiej jak by kazali odrazu dzwonić do Orange było by szybciej . Bo znając ich wiedze i zaangażowanie to może to długo potrwać . Oczywiście jak na infolini Multimo ktoś zechce łaskawie odebrać telefon :rotfl:

Zastanawiam się jeszcze , czy jeżeli nie będą chcieli udostępnić VPN'a to można zerwać umowe na czas nie określony bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów ? . Z powodu, iż nie pisali o tym w umowie i uzytkownicy mogą czuć się oszukani , gdyż sprzedają niepełnowartościową uslugę o której nie poinformowali ? A w regulaminie też nie widziałem o tym zapisku .
Trzeba będzie chyba zadzwonić do Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów i zapytać jaka jest szansa. Co wy na to ?
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

John82 pisze: A poza tym nie mogę się nawet doprosić faktury :rotfl: . Już miesiąc korzystam z neta i nie mam faktury . Nie wiem czy w ogóle zauważyli ,że podpisali ze mną umowę ? (wcale bym się nie zdziwił) Raz mówili że dostanę fakturę 01-11-2009 potem ,że 15-11-2009 a już mamy 22-11-2009(mija miesiąc od podpisania umowy ) i faktury jak nie miałem tak nie mam
O ile masz na myśli fakturę przesyłaną listownie, to akurat nie musi być wina operatora, tylko tzw. Poczty Polskiej SA, która ostatnio szuka oszczędności kosztem klientów. Gorzej, jeśli chodzi o fakturę elektroniczną, to rzeczywiście nie najlepiej świadczyłoby o firmie :nienie:
John82
Stały użytkownik forum

artureal pisze: O ile masz na myśli fakturę przesyłaną listownie, to akurat nie musi być wina operatora, firmie :nienie:
Chodzi mi o fakture via email . Dzisiaj się dowiedziałem ,że pierwsze fakury za internet mobilny będzą na początku Grudnia :zly: Czyli do zapłaty mam za dwa miesiące z góry . Trudno, trzeba będzie zapłacić :mur:
Dowiedziałem się też ,że włączenie VPN'a jest dostepne . Należy tylko dzadzwonić do nich i zglosić , w końcu coś sie ruszyło :ok:
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 08:41 przez John82, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Wg. mnie po wprowadzeniu nowej oferty przez Orange bez sensu jest branie Multimo.
Przegięcie z tymi fakturami jest okropne wg. mnie. Źle świadczy o tej firmie, my tu narzekamy na PLAY'a który jest daleko w przodzie jeśli chodzi o te kwestie.
John82
Stały użytkownik forum

marens pisze:Wg. mnie po wprowadzeniu nowej oferty przez Orange bez sensu jest branie Multimo.
Przegięcie z tymi fakturami jest okropne wg. mnie. Źle świadczy o tej firmie, my tu narzekamy na PLAY'a który jest daleko w przodzie jeśli chodzi o te kwestie.
Dokładnie tez tak myślę . Cena wychodzi dokładnie taka sama za te 8GB. A jak dołoży się kolejne 30 zł do abonamentu co miesiąc przy umowie na 12mc w Orange mamy juz 21GB a to już jest coś .Jeszcze żeby były umowy bezterminowe w Orange to bym odrazu się przeniósł .
atanor
Stały użytkownik forum

jakie 30zł?
mamy 54zł/mc, ale do tego dochodzi jeszcze opłata aktywacyjna 25zł przy 12mc, czyli nieco ponad 20zł mniej od orange.
jeżeli chcemy bezterminową to po przykładowo 6 miesiacach do abo 55zl/mc dochodzi nam podział 120zł opłat, a to juz jest 75zł/mc
do tego nie dostajemy modemu za 1zł w multimo, a w orange mamy ich kilka do wyboru.

może mnie zatrudnią w boku orange :rotfl:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

John82 pisze:Jeszcze żeby były umowy bezterminowe w Orange to bym odrazu się przeniósł .
Te 12 miesieczne umowy nie sa zle, mysle ze mozna je od biedy wziac w koncu 12 miesiecy to nie jest tak dlugo, sam sobie pluje w brode ze na Orange Freedom podpisalem az 36 miesieczna, roznica w cenie to bylo tylko kilka zlotych a teraz do Orange Freedom za 9zl dokladaja Orange Free 39,5:/
John82
Stały użytkownik forum

atanor pisze:jakie 30zł?
mamy 54zł/mc, ale do tego dochodzi jeszcze opłata aktywacyjna 25zł przy 12mc, czyli nieco ponad 20zł mniej od orange.
jeżeli chcemy bezterminową to po przykładowo 6 miesiacach do abo 55zl/mc dochodzi nam podział 120zł opłat, a to juz jest 75zł/mc
do tego nie dostajemy modemu za 1zł w multimo, a w orange mamy ich kilka do wyboru.

może mnie zatrudnią w boku orange :rotfl:
Czytaj ze zrozumieniem bo cię nie zatrudnią ;) . Piszę, że do limitu w Orange 8GB i 21GB które kosztują następująco :
80zł mc*12=960zł- 324zł(4mc za 1zł)= 636/12= 53zł mc 8GB
120zł mc*12=1440zł-480(4mc za 1zł)=964/12 = 80zł mc 21 GB
jakie 30zł?
I tu masz właśnie te 30 zl różnicy w abonamecie między ofertą 8 GB Orange oraz Multimo w cenie około 50 zł a 21GB ofertą Orange . Jak widzisz , dokładasz jeszcze 30zł do abonamentu co miesiąc względem Multimo i masz 21GB limitu w Orange .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
raven18
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raven18 »

Tak, ale po przekroczeniu limitu w multimo mamy 64kb a w orange nadal 24 (przy abo 75)
Co do oferty orange 120zł/4mc za 1zł to jak chciałem przedłużyć po 2 latach na te 120zł to mi tylko dawali pierwsze 3mc z rabatem 25%, skoro swoich starych klientów mają gdzieś to ja tak samo mam ich ofertę. W ogóle się nie różnią od multimo, coś załatwić to katorga.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

raven18 pisze:jak chciałem przedłużyć po 2 latach na te 120zł to mi tylko dawali pierwsze 3mc z rabatem 25%
To jest oferta dla biorących nowy modem...a konsultantom trzeba wbić do głowy za pomocą 5 kg młotka,że chce się przedłużyć bez modemu,bo wg nich każdy chce nowy terminal...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Multimo ma jedną zaletę ciągle - bezterminowe umowy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Multimo ma jedną zaletę ciągle - bezterminowe umowy.
Wprawdzie z haczykiem :] ,ale i tak to jedyny operator oferujący bezterminówki,co czasami jest przydatne.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Panowie wydaje mi sie czy Orange przycielo predkosc polimitowa do 16/16 az do wersji Optimum a w Premium /Platinium jest nadal 64/32, jesli to prawda to dali "ciała" bo na takiej predkosci(16/16) zupelnie siie nie da praktycznie korzystac z neta:/
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 922669.pdf - od dziś nowy regulamin - znikły zapisy o 16 lub 64 kbit/s (czyli wrócili do tekstu sprzed bodajże kwietnia b.r.),no i "popsuli" upusty na abonament - w przypadku rocznego cyrografu nie ma w ogóle ani miesiąca za 1,22 PLN,a w umowach dłuższych tylko 2 pierwsze miesiące.
atanor
Stały użytkownik forum

ale dziady :klnie:
a juz myślałem, że coś ruszy w polskim internecie mobilnym.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Wszystko jest w cenniku usług w ramach oferty Orange Free:)Przycinaja do 16/16 az do oferty Orange Free Premium czyli wielka lipa:/Mogli chociaz przy zakupie na orange.pl dac jakas wieksza predkosc polimitowa:/
ODPOWIEDZ