Konfiguracja Huawei e160 na laptopie.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
corbendallas
Użytkownik forum

Konfiguracja Huawei e160 na laptopie.

Post autor: corbendallas »

Dzień Dobry mam problem ,kupiłem modem Huawei e 160 i no właśnie i myślałem że sobie pomogę a rwę włosy z głowy,mianowicie przebywam na terenie włoch i korzystam z internetu w sieci wind poprzez telefon motorola jako modem no i kupiłem tego huaweia z tą myślą że będzie szybki ale nie dane mi jest się przekonać jak chodzi bo nie wiem jak zgrać laptopa z nim.Bardzo Proszę pomóżcie.Jestem laikiem w tej sprawie potrzebuję naprawdę pomocy.Dziękuję z góry i Pozdrawiam :( :(
Ostatnio zmieniony 2009-11-18, 18:59 przez corbendallas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Konfiguracja Huawei e160 na laptopie.

Post autor: Jaco »

Jeśli modem widzi kartę SIM(bez simlocka) i rejestruje się do sieci to wystarczy zrobić <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> lub użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> .
corbendallas
Użytkownik forum

właśnie ,próbowałem robić jak na Twoim filmiku na you tube ale w menedżerze urządzeń nie mam w modemach tego huaweia czy to ma jakiś związek?
Awatar użytkownika
Jaco

corbendallas pisze:ale w menedżerze urządzeń nie mam w modemach tego huaweia czy to ma jakiś związek?
Musisz go zainstalować. Pobierz sterowniki z tej strony: http:// http://sterowniki.bez-kabli.pl//
corbendallas
Użytkownik forum

witam,a więc robiłem jak kazałeś ale nic to nie dało,myślę że z kartą sim jest ok bo na telefonie śmiga z kolei sam huawei się instaluje niby wszystko gra,znalazłem we włoskim necie konfigurację do sieci wind i ją ustawiłem tak jak tam pokazane,no i w momencie gdy kliknę połącz wyskakuje mi ikonka"nie znaleziono urządzenia"A na pasku na dole wyskakuje ikonka znaleziono huawei i jest gotowy do użycia więc nie rozumiem juz co się dzieje.aha i w menedżerze urządzeń nie ma tego modemu,czy to komputer nie widzi jego?.Nie wiem czy piszę zrozumiale,proszę o poradę,dziękuję.
Jarek7
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Jarek7 »

Witaj, może ja Ci dużo nie pomogę ale chciałbym wiedzieć czy modem jest nowy czy używany ? Bo jak jest uzywany to moze byc popsuty...
Ja np.mialem nowy modem od Iplusa Huawei e156 i chciałem juz ten modem oddac po 25 sekundach :/ bo co 5 sekund mnie rozlaczalo :/
corbendallas
Użytkownik forum

Cześć ,ten modem mam nowiutki kupiony na allegro co prawda z sieci O2 ale to chyba nie przeszkadza w niczym,porażka wieczorem chcę sobie pogadać z domkiem i tu niestety załamka ,tez mam ochotę go wywalić za okno. :dobani:
Jarek7

corbendallas pisze:porażka wieczorem chcę sobie pogadać z domkiem i tu niestety załamka
A co Ci się teraz rąbie ?
corbendallas
Użytkownik forum

to co pisałem post wyżej ,nie wiem czy komp nie widzi tego modemu czy co !sam już nie wiem,przy próbie połączenia pisze że nie wykryto urządzenia i tak do znudzenia a jak podłączę motorolę to sobie internet śmiga.
Jarek7

hmm...dziwna sprawa :/ spróbuj tak : Start>Panel sterowania>dodaj sprzęt lub druukarki i inny sprzet>i postępuj zgodnie z tym komunikatem <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak to nazwać :P
corbendallas
Użytkownik forum

no i kiszka kreator znajdowania sprzętu pisze że sprzet działa poprawnie a w menedżerze go nie ma na wykazie.
Ostatnio zmieniony 2009-11-16, 21:27 przez corbendallas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

corbendallas pisze:d...a
Panowie co to za pogaduchy :cfaniak:

Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
corbendallas pisze:kreator znajdowania sprzętu pisze że sprzet działa poprawnie a w menedżerze go nie ma na wykazie.
Nawet odświeżając listę? W sekcji modemy jest?
Jarek7

Spróbuj modem podpiąć pod wszystkie złącza USB lub sprawdz u kogos innego czy dziala, może również wina leżeć po stronie modemu. Kupowałeś w sklepie internetowym czy od jakiegos goscia ?

To tak samo jak rower z bierdonki - Ładnie wyglada lecz po 10 minutach urywa Ci się kierownica :P(ale wymyśliłem :cwaniak: )
corbendallas
Użytkownik forum

Panowie!!!!wielkie wielkie dzięki za okazaną pomoc ,odpaliło to ustrojstwo ,oby działało niech wam najwyższy da w toto lotka wygrac .DZIĘKUJE
Awatar użytkownika
Jaco

corbendallas pisze:Panowie!!!!wielkie wielkie dzięki za okazaną pomoc ,odpaliło to ustrojstwo
Może napisz co zrobiłeś że działa dla potomnych. :)
corbendallas
Użytkownik forum

Robiłem dokładnie to co kazaliście ale to chyba była wina sterowników ociągnąłem je i zagrało, zaczęło pytać o piny i takie tam bzdety i odpaliło, fajne chłopy z Was, dziękuję jeszcze raz. Dla mnie na emigracji to bardzo wazne. :D
Ostatnio zmieniony 2009-11-16, 22:27 przez corbendallas, łącznie zmieniany 1 raz.
corbendallas
Użytkownik forum

Witam ponownie ,i znów potrzebuję pomocy opisany wcześniej modem huawei sobie po paru perypetiach działa,ale teraz zapragnąłem żeby działał w sieci umts i nie wiem jak go do tego zmusić.Niedawno kolega połlączył swój modem w sieci TIM i o Boże chodziło ze szybkością światła,mój w porównaniu do jego to zaledwie ślimak ponieważ pisze gprs.Panowie help znowu.Nadmieniam iż ściągnąłem ten programik do obsługi napisanego przez naszego kolegę z forum ale jak tam zacząłem wprowadzać dane to mnie wywaliło wyskoczył komunikat że uszkodzony został modem to podniosłem ręce i się poddałem.Później znów odinstalowałem wszystko i zainstalowałem ponownie no i ruszyło ale znow w gprs to nie wiem twraz da się czy sie nie da w umts.Może istnieje inny programik?poratujcie,wielkie dzieki.Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Spokojnie, o ile używasz TopNet Info, to na pewno nie uszkodzisz modemu ;)
O ile dobrze rozumiem, kolega korzysta z innej sieci; być może twoja akurat ma słaby zasięg w tym miejscu i czasami wystarczy przenieść modem metr dalej/wyżej. Jaką moc sygnału pokazuje TNI? Próbowałeś wymusić w programie łączenie przez UMTS?
corbendallas
Użytkownik forum

Szczerze powiedziawszy słup z przekaźnikiem mam 25 metrów od okna ,i to z sieci wind którą uzywam,kolega owszem ma z sieci TIM ale i tak od razu mu łapie umts.Ja chciałem wprowadzić wszelkie dane do top net info ale nie udało mi się wprowadzić danych do paru rubryk i szczerze powiedziawszy wystraszyłem się trochę że coś zpapram i w ogóle nie będzie netu.Czy te dane do top net info muszę wprowadzać gdy modem jest podłączony czy mogę gdy nie używam go?

[ Dodano: 2009-11-18, 20:54 ]
No i se narobiłem ,powprowadzałem wszelkie dane do top netinfo no i przy próbie połączenia wyskoczyło uwaga cytuję" :Błąd 692,Hardware failure in port or attached device.Prawdopodobne przyczyny błędu:-awaria modemu,problem z kodem pin."Kodu pin nie mam bo był zciągnięty więc co mam teraz zrobić?help!!!!!!!
Awatar użytkownika
artureal

Modem musi być podłączony, ale nie musisz go używać, żeby wprowadzać dane. Z tym, że TNI standardowo obsługuje polskich operatorów komórkowych; korzystając z innych, musisz znać sieciowy login, hasło i adresy serwerów DNS, przez które się łączysz. Pewnie tu tkwi problem. No i nie napisałeś, ile masz kresek zasięgu - nie chce mi się wierzyć, że BTS obsługuje tylko GPRS.

/edit:/ jeśli wyłączyłeś PIN na karcie, to wyłącz też żądanie PIN przy łączeniu w programie. Gorzej, jeśli karta wymaga PIN-u, a ty go nie wpisałeś, lub podałeś trzykrotnie nieprawidłowy - wówczas karta została zablokowana i aby ją uruchomić, musisz ją przełożyć do jakiegokolwiek telefonu i odblokować wpisując kod PUK.
Ostatnio zmieniony 2009-11-18, 21:14 przez artureal, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

artureal pisze:nie chce mi się wierzyć, że BTS obsługuje tylko GPRS.
Chyba nie przemieszczałeś się nigdy z iPlusem. :]
Jadę samochodem i HSPA... GPRS... HSPA... GPRS... EDGE... HSPA... GPRS... :]
Awatar użytkownika
artureal

Rzeczywiście, rzadko się przemieszczam :D No ale przy nadajniku 25m od domu przy "stacjonarnym" modemie, sygnał powinien być silny jak diabli. A BTS-y z samym GPRSem to już chyba rzadkość, poprawcie mnie jeśli się mylę :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

artureal pisze:A BTS-y z samym GPRSem to już chyba rzadkość, poprawcie mnie jeśli się mylę :(
To Cię poprawiam. ;)
U Plusa na porządku dziennym GPRS. Jak stacja padnie to już EDGE zamontują przy naprawie. Inaczej nie tykają.
Awatar użytkownika
artureal

Aha, to już nie mam więcej pytań :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

artureal pisze:No ale przy nadajniku 25m od domu przy "stacjonarnym" modemie, sygnał powinien być silny jak diabli.
Pod stacją bazową nie musi być dobrego zasięgu, znacznie lepszy może być 500-700m od stacj.
Nie pomagam na PW!
corbendallas
Użytkownik forum

odpowiadam:wszelkie dane znalazłem na stronce operatora którego używam i je wpisałem dns-y ,ip,apn-y i inne tak jak to jest przedstawione na schemacie,na gprs chodzi wszystko na max zasięgu ,sam Top NetInfo blokuje mi ten modem tym błędem692 ale tam mam ustawione wymuszanie umts i obserwuję na skali zasięg umts 12 % a gprs full,więc podejrzewam że dane powpisywałem dobrze tylko ten błąd blokuje juz tylko dostęp.To teraz nie wiem czy sobie mam darować czy dalej oczekiwać pomocy?
Awatar użytkownika
artureal

Czyli błąd 692 przy próbie połączenia UMTS? A próbowałeś wziąć laptopa outside i nawiązać połączenie z innym BTS? I co pokazuje mapka zasięgu na stronie Wind w twojej lokalizacji? - skoro konkurencja postawiła nadajnik UMTS, to chyba nie piszesz z centrum Atacamy :rotfl:
corbendallas
Użytkownik forum

w ogóle nie da się połączyć za każdym razem wybija ten błąd i co ciekawe oryginalny menadżer czyli web menadżer z huaweia łączy w gprs i hula sobie i jeśli w tym czasie odpalę top net info widzę transfery jak liczy, zasięg full jeśli chodzi o gprs a gdy przełączę na umts pisze że 12 %,nie wychodziłem na zewnątrz własnie o to chodzi że gdy wyjdę na zewnątrz jakies 10 metrów od razu łapie sieć bezprzewodową niezabezpieczoną no ale to jest na zewnątrz i dlatego sobie wykupiłem neta by sobie klikać w pokoju ,czyste lenistwo-wiem.Kurcze nie wiem jak zlikwidować ten błąd lub tez jak połączyć się z umts w oryginalnym programie z huaweia,w gprs wszystko hula super ale i tak mi się wydaje że szybsza jest motorola,dlatego chciałbym mieć umts.A jak się nie da to go wywalę przez okno chińska porażka.Pozdrawiam :dobani:
Awatar użytkownika
Jaco

corbendallas pisze:w ogóle nie da się połączyć za każdym razem wybija ten błąd i co ciekawe oryginalny menadżer czyli web menadżer z huaweia łączy w gprs i hula sobie
Ale jak odpalisz TNI nie masz uruchomionego menadżera Huaweii?

corbendallas, Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .

Zdania zaczynamy z dużej litery,stosujemy znaki interpunkcji.
ODPOWIEDZ