Konfiguracja Huawei e160 na laptopie.
Moderator: Moderatorzy
-
corbendallas
- Użytkownik forum
Konfiguracja Huawei e160 na laptopie.
Dzień Dobry mam problem ,kupiłem modem Huawei e 160 i no właśnie i myślałem że sobie pomogę a rwę włosy z głowy,mianowicie przebywam na terenie włoch i korzystam z internetu w sieci wind poprzez telefon motorola jako modem no i kupiłem tego huaweia z tą myślą że będzie szybki ale nie dane mi jest się przekonać jak chodzi bo nie wiem jak zgrać laptopa z nim.Bardzo Proszę pomóżcie.Jestem laikiem w tej sprawie potrzebuję naprawdę pomocy.Dziękuję z góry i Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 2009-11-18, 18:59 przez corbendallas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Konfiguracja Huawei e160 na laptopie.
Jeśli modem widzi kartę SIM(bez simlocka) i rejestruje się do sieci to wystarczy zrobić <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> lub użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> .
-
corbendallas
- Użytkownik forum
właśnie ,próbowałem robić jak na Twoim filmiku na you tube ale w menedżerze urządzeń nie mam w modemach tego huaweia czy to ma jakiś związek?
- Jaco
Musisz go zainstalować. Pobierz sterowniki z tej strony: http:// http://sterowniki.bez-kabli.pl//corbendallas pisze:ale w menedżerze urządzeń nie mam w modemach tego huaweia czy to ma jakiś związek?
-
corbendallas
- Użytkownik forum
witam,a więc robiłem jak kazałeś ale nic to nie dało,myślę że z kartą sim jest ok bo na telefonie śmiga z kolei sam huawei się instaluje niby wszystko gra,znalazłem we włoskim necie konfigurację do sieci wind i ją ustawiłem tak jak tam pokazane,no i w momencie gdy kliknę połącz wyskakuje mi ikonka"nie znaleziono urządzenia"A na pasku na dole wyskakuje ikonka znaleziono huawei i jest gotowy do użycia więc nie rozumiem juz co się dzieje.aha i w menedżerze urządzeń nie ma tego modemu,czy to komputer nie widzi jego?.Nie wiem czy piszę zrozumiale,proszę o poradę,dziękuję.
-
Jarek7
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Witaj, może ja Ci dużo nie pomogę ale chciałbym wiedzieć czy modem jest nowy czy używany ? Bo jak jest uzywany to moze byc popsuty...
Ja np.mialem nowy modem od Iplusa Huawei e156 i chciałem juz ten modem oddac po 25 sekundach
bo co 5 sekund mnie rozlaczalo 
Ja np.mialem nowy modem od Iplusa Huawei e156 i chciałem juz ten modem oddac po 25 sekundach
-
corbendallas
- Użytkownik forum
Cześć ,ten modem mam nowiutki kupiony na allegro co prawda z sieci O2 ale to chyba nie przeszkadza w niczym,porażka wieczorem chcę sobie pogadać z domkiem i tu niestety załamka ,tez mam ochotę go wywalić za okno. 
-
Jarek7
A co Ci się teraz rąbie ?corbendallas pisze:porażka wieczorem chcę sobie pogadać z domkiem i tu niestety załamka
-
corbendallas
- Użytkownik forum
to co pisałem post wyżej ,nie wiem czy komp nie widzi tego modemu czy co !sam już nie wiem,przy próbie połączenia pisze że nie wykryto urządzenia i tak do znudzenia a jak podłączę motorolę to sobie internet śmiga.
-
Jarek7
hmm...dziwna sprawa
spróbuj tak : Start>Panel sterowania>dodaj sprzęt lub druukarki i inny sprzet>i postępuj zgodnie z tym komunikatem <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak to nazwać
-
corbendallas
- Użytkownik forum
no i kiszka kreator znajdowania sprzętu pisze że sprzet działa poprawnie a w menedżerze go nie ma na wykazie.
Ostatnio zmieniony 2009-11-16, 21:27 przez corbendallas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Panowie co to za pogaduchycorbendallas pisze:d...a
Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
Nawet odświeżając listę? W sekcji modemy jest?corbendallas pisze:kreator znajdowania sprzętu pisze że sprzet działa poprawnie a w menedżerze go nie ma na wykazie.
-
Jarek7
Spróbuj modem podpiąć pod wszystkie złącza USB lub sprawdz u kogos innego czy dziala, może również wina leżeć po stronie modemu. Kupowałeś w sklepie internetowym czy od jakiegos goscia ?
To tak samo jak rower z bierdonki - Ładnie wyglada lecz po 10 minutach urywa Ci się kierownica
(ale wymyśliłem
)
To tak samo jak rower z bierdonki - Ładnie wyglada lecz po 10 minutach urywa Ci się kierownica
-
corbendallas
- Użytkownik forum
Panowie!!!!wielkie wielkie dzięki za okazaną pomoc ,odpaliło to ustrojstwo ,oby działało niech wam najwyższy da w toto lotka wygrac .DZIĘKUJE
- Jaco
Może napisz co zrobiłeś że działa dla potomnych.corbendallas pisze:Panowie!!!!wielkie wielkie dzięki za okazaną pomoc ,odpaliło to ustrojstwo
-
corbendallas
- Użytkownik forum
Robiłem dokładnie to co kazaliście ale to chyba była wina sterowników ociągnąłem je i zagrało, zaczęło pytać o piny i takie tam bzdety i odpaliło, fajne chłopy z Was, dziękuję jeszcze raz. Dla mnie na emigracji to bardzo wazne. 
Ostatnio zmieniony 2009-11-16, 22:27 przez corbendallas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
corbendallas
- Użytkownik forum
Witam ponownie ,i znów potrzebuję pomocy opisany wcześniej modem huawei sobie po paru perypetiach działa,ale teraz zapragnąłem żeby działał w sieci umts i nie wiem jak go do tego zmusić.Niedawno kolega połlączył swój modem w sieci TIM i o Boże chodziło ze szybkością światła,mój w porównaniu do jego to zaledwie ślimak ponieważ pisze gprs.Panowie help znowu.Nadmieniam iż ściągnąłem ten programik do obsługi napisanego przez naszego kolegę z forum ale jak tam zacząłem wprowadzać dane to mnie wywaliło wyskoczył komunikat że uszkodzony został modem to podniosłem ręce i się poddałem.Później znów odinstalowałem wszystko i zainstalowałem ponownie no i ruszyło ale znow w gprs to nie wiem twraz da się czy sie nie da w umts.Może istnieje inny programik?poratujcie,wielkie dzieki.Pozdrowienia.
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Spokojnie, o ile używasz TopNet Info, to na pewno nie uszkodzisz modemu
O ile dobrze rozumiem, kolega korzysta z innej sieci; być może twoja akurat ma słaby zasięg w tym miejscu i czasami wystarczy przenieść modem metr dalej/wyżej. Jaką moc sygnału pokazuje TNI? Próbowałeś wymusić w programie łączenie przez UMTS?
O ile dobrze rozumiem, kolega korzysta z innej sieci; być może twoja akurat ma słaby zasięg w tym miejscu i czasami wystarczy przenieść modem metr dalej/wyżej. Jaką moc sygnału pokazuje TNI? Próbowałeś wymusić w programie łączenie przez UMTS?
-
corbendallas
- Użytkownik forum
Szczerze powiedziawszy słup z przekaźnikiem mam 25 metrów od okna ,i to z sieci wind którą uzywam,kolega owszem ma z sieci TIM ale i tak od razu mu łapie umts.Ja chciałem wprowadzić wszelkie dane do top net info ale nie udało mi się wprowadzić danych do paru rubryk i szczerze powiedziawszy wystraszyłem się trochę że coś zpapram i w ogóle nie będzie netu.Czy te dane do top net info muszę wprowadzać gdy modem jest podłączony czy mogę gdy nie używam go?
[ Dodano: 2009-11-18, 20:54 ]
No i se narobiłem ,powprowadzałem wszelkie dane do top netinfo no i przy próbie połączenia wyskoczyło uwaga cytuję" :Błąd 692,Hardware failure in port or attached device.Prawdopodobne przyczyny błędu:-awaria modemu,problem z kodem pin."Kodu pin nie mam bo był zciągnięty więc co mam teraz zrobić?help!!!!!!!
[ Dodano: 2009-11-18, 20:54 ]
No i se narobiłem ,powprowadzałem wszelkie dane do top netinfo no i przy próbie połączenia wyskoczyło uwaga cytuję" :Błąd 692,Hardware failure in port or attached device.Prawdopodobne przyczyny błędu:-awaria modemu,problem z kodem pin."Kodu pin nie mam bo był zciągnięty więc co mam teraz zrobić?help!!!!!!!
- artureal
Modem musi być podłączony, ale nie musisz go używać, żeby wprowadzać dane. Z tym, że TNI standardowo obsługuje polskich operatorów komórkowych; korzystając z innych, musisz znać sieciowy login, hasło i adresy serwerów DNS, przez które się łączysz. Pewnie tu tkwi problem. No i nie napisałeś, ile masz kresek zasięgu - nie chce mi się wierzyć, że BTS obsługuje tylko GPRS.
/edit:/ jeśli wyłączyłeś PIN na karcie, to wyłącz też żądanie PIN przy łączeniu w programie. Gorzej, jeśli karta wymaga PIN-u, a ty go nie wpisałeś, lub podałeś trzykrotnie nieprawidłowy - wówczas karta została zablokowana i aby ją uruchomić, musisz ją przełożyć do jakiegokolwiek telefonu i odblokować wpisując kod PUK.
/edit:/ jeśli wyłączyłeś PIN na karcie, to wyłącz też żądanie PIN przy łączeniu w programie. Gorzej, jeśli karta wymaga PIN-u, a ty go nie wpisałeś, lub podałeś trzykrotnie nieprawidłowy - wówczas karta została zablokowana i aby ją uruchomić, musisz ją przełożyć do jakiegokolwiek telefonu i odblokować wpisując kod PUK.
Ostatnio zmieniony 2009-11-18, 21:14 przez artureal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chyba nie przemieszczałeś się nigdy z iPlusem.artureal pisze:nie chce mi się wierzyć, że BTS obsługuje tylko GPRS.
Jadę samochodem i HSPA... GPRS... HSPA... GPRS... EDGE... HSPA... GPRS...
- artureal
Rzeczywiście, rzadko się przemieszczam
No ale przy nadajniku 25m od domu przy "stacjonarnym" modemie, sygnał powinien być silny jak diabli. A BTS-y z samym GPRSem to już chyba rzadkość, poprawcie mnie jeśli się mylę 
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
To Cię poprawiam.artureal pisze:A BTS-y z samym GPRSem to już chyba rzadkość, poprawcie mnie jeśli się mylę
U Plusa na porządku dziennym GPRS. Jak stacja padnie to już EDGE zamontują przy naprawie. Inaczej nie tykają.
- artureal
Aha, to już nie mam więcej pytań ![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
artureal, popatrz sobie.
http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl?lang=0
http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl?lang=0
- wojteks
- *** Administrator ***
Pod stacją bazową nie musi być dobrego zasięgu, znacznie lepszy może być 500-700m od stacj.artureal pisze:No ale przy nadajniku 25m od domu przy "stacjonarnym" modemie, sygnał powinien być silny jak diabli.
Nie pomagam na PW!
-
corbendallas
- Użytkownik forum
odpowiadam:wszelkie dane znalazłem na stronce operatora którego używam i je wpisałem dns-y ,ip,apn-y i inne tak jak to jest przedstawione na schemacie,na gprs chodzi wszystko na max zasięgu ,sam Top NetInfo blokuje mi ten modem tym błędem692 ale tam mam ustawione wymuszanie umts i obserwuję na skali zasięg umts 12 % a gprs full,więc podejrzewam że dane powpisywałem dobrze tylko ten błąd blokuje juz tylko dostęp.To teraz nie wiem czy sobie mam darować czy dalej oczekiwać pomocy?
- artureal
Czyli błąd 692 przy próbie połączenia UMTS? A próbowałeś wziąć laptopa outside i nawiązać połączenie z innym BTS? I co pokazuje mapka zasięgu na stronie Wind w twojej lokalizacji? - skoro konkurencja postawiła nadajnik UMTS, to chyba nie piszesz z centrum Atacamy 
-
corbendallas
- Użytkownik forum
w ogóle nie da się połączyć za każdym razem wybija ten błąd i co ciekawe oryginalny menadżer czyli web menadżer z huaweia łączy w gprs i hula sobie i jeśli w tym czasie odpalę top net info widzę transfery jak liczy, zasięg full jeśli chodzi o gprs a gdy przełączę na umts pisze że 12 %,nie wychodziłem na zewnątrz własnie o to chodzi że gdy wyjdę na zewnątrz jakies 10 metrów od razu łapie sieć bezprzewodową niezabezpieczoną no ale to jest na zewnątrz i dlatego sobie wykupiłem neta by sobie klikać w pokoju ,czyste lenistwo-wiem.Kurcze nie wiem jak zlikwidować ten błąd lub tez jak połączyć się z umts w oryginalnym programie z huaweia,w gprs wszystko hula super ale i tak mi się wydaje że szybsza jest motorola,dlatego chciałbym mieć umts.A jak się nie da to go wywalę przez okno chińska porażka.Pozdrawiam 
- Jaco
Ale jak odpalisz TNI nie masz uruchomionego menadżera Huaweii?corbendallas pisze:w ogóle nie da się połączyć za każdym razem wybija ten błąd i co ciekawe oryginalny menadżer czyli web menadżer z huaweia łączy w gprs i hula sobie
corbendallas, Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
Zdania zaczynamy z dużej litery,stosujemy znaki interpunkcji.