dziękikrystianb pisze:[...]
Można skorzystać z ustawień orange, bo to jest ten sam operator, uniwersalny też zadziała.
Bardziej by trzeba dopisać orange VPN.

Moderator: Moderatorzy
dziękikrystianb pisze:[...]
Można skorzystać z ustawień orange, bo to jest ten sam operator, uniwersalny też zadziała.
Bardziej by trzeba dopisać orange VPN.
Jest następnych parę osób, które wsparły mnie finansowo za co bardzo dziękuję, zostaną dodane do listy darczyńców przy następnej publikacji programu. Otrzymałem do tej pory w sumie około 300 złotych za co jestem wdzięczny, jak pisałem każda złotówka ma dla mnie znaczenie.Chris-Kr pisze:zawiedziony (jak przypuszczam) nędznym feedbackiem finansowym
Twój post zawsze przeczytaChris-Kr pisze:ale gdyby ten mój post przeczytał, to znalazłem dwa błędy
Cieszę się, że nie zarzuciłeś całkowicie myśli o dalszym rozwoju TNIjanek222 pisze: Niestety mam chroniczny brak czasu. Planowany jest powrót do rozwoju w styczniu, jest szansa że będzie wcześniej.
Niektóre modemy (szczególnie Huawei) przy braku transferu schodzą z HSDPA na UMTS w celu oszczędzania energii. To z kolei powoduje, że czasem przechodzenie z UMTS na HSDPA (przy próbie przesłania czegoś z/do sieci) trwa jakiś czas (może nawet to być 1s). Tak więc takie skakanie UMTS<->HSDPA jest dość denerwujące i powoduje dodatkowe opóźnienia w reakcji na np żądanie wczytania strony. Niestety pingowanie localhosta nic nie daje, gdyż to ma być jakiś adres w internecie. A pingowanie np onetu.pl (ja tak robię) powoduje ciągłą pracę na HSDPA i brak denerwujących opóźnień przy wchodzeniu na HSDPA.zmechu pisze:Do czego służy opcja "Wymuszenie HSxPA"? Pingowanie localhost wymusza takie coś?
W głównym oknie programu taki opis Ci się nie pojawi. Musisz skorzystać z menu, wejść do bazy danych, kliknąć "Szukaj" i dopiero wtedy wyświetli Ci się Tesco w Koziej Wólcezmechu pisze:2) Jak zrobić, aby zamiast parametrów BTSa (CID, LAC) pojawiała się odpowiednia nazwa (typu Kozia Wólka - supermarket Tesco)? Mam włączone AT, załadowana baza BTS, BTS jest w bazie, a tylko parametry widać.
Te bajerki zajmują tylko kilka linii kodu, a są niebywale wygodne.3) może wyrzucić menu "System"? Ja wiem, że to fajne bajerki z wywoływaniem funkcji systemowych, ale czy na prawdę ktoś korzysta z bajerów jak "Dodaj urządzenie" albo "Dyski"?
Masz jakiś pomysł na bardziej intuicyjną ikonkę?4) Proponuję zmienić ikonki "zamknij". Bo w pierwszym momencie nie wiedziałem, czy zamykam program, czy cały komputer :-)
To ja podpowiem, biały X na czerwonym tle.Chris-Kr pisze:Masz jakiś pomysł na bardziej intuicyjną ikonkę?
Dobry pomysł.krystianb pisze:To ja podpowiem, biały X na czerwonym tle.
Moim zdaniem fajnie by było takie coś w głównym oknie:Chris-Kr pisze:W głównym oknie programu taki opis Ci się nie pojawi. Musisz skorzystać z menu, wejść do bazy danych, kliknąć "Szukaj" i dopiero wtedy wyświetli Ci się Tesco w Koziej Wólce
Czy na pewno byś chciał, żeby program służący do łączenia z internetem wykorzystywał całą moc Twojego laptopa na ciągłe przeszukiwanie bazy danych z BTS-ami?zmechu pisze:Moim zdaniem fajnie by było takie coś w głównym oknie:
CID: xxxxx LAC: xxxxx
BTS: Kozia Wólka, Tesco, Kasa 5
A jak często ta informacja jest Ci potrzebna?No bo nie oszukujmy się, sam CID i LAC w formie cyferkowej chyba nic nikomu nie mówią. A mając te dane plus baza danych aż się prosi do wyświetlenia info o BTS w bardziej ludzkiej formie.
Autor pracował nad tym programem przez 2 lata i (jak kilka dni temu napisał) cały jego przychód z tego tytułu wyniósł 300 zł.Autorze, proszę
Jeśli nie wyświetla Ci się siła sygnału 3G, to skąd wiesz, że masz sygnał 3G na 80%?Dekalog pisze: 1. Mimo wymuszenia tylko UMTS/HSDPA modem często pracuje w GPRS/EDGE, co niestety powoduje znaczne zwolnienie odbioru danych. Siła sygnału wynosi 80 % i jest to sygnał bardzo stabilny. Porównując do poprzedniego Optiona GT3G+ jest dużo gorzej. Option przy wymuszeniu 3G chodził równo i stabilnie. Wróciłbym do niego ale laptop nie ma starego dobrego PCMCIA no i nie po to kupowałem wersję z wbudowanym modemem żeby z tego nie korzystać.
2. Kiedy pracuje UMTS/HSDPA nie wyświetla się moc sygnału![]()
Ja też tak mam.3. IP serwera to 0.0.0.0 - tak ma byc?
U mnie jest na odwrót. Laptop pokazuje 90% naładowania baterii, a pasek w TNI pokazuje mi 100%. Czyli najwyraźniej oba laptopy kłamią4. Poziom baterii na wskaźniku TNI jest ok 80 % mimo że bateria jest naładowana 100%
To wskazuje na brak Twojego BTS-a w bazie danych. Masz możliwość ten brak uzupełnić - http://btsearch.pl/dodaj.php5. Próby zlokalizowania BTSa mimo najnowszej bazy danych kończą się niepowodzeniem. W bazie danych przy próbe identyfikacji po BTS ID wyświetlają się tylko lokalizacje Plusa Natomiast po LAC dla mojej miejscowości wyświetlane jest 5 BTSów ale w lokalizacji występują tylko znaki zapytania.
Nie wyswietla mi sie ale sprawdzam na innym modemie i tam własnie taki poziom pokazuje i bardzo ładnie pracuje połączenie.Jeśli nie wyświetla Ci się siła sygnału 3G, to skąd wiesz, że masz sygnał 3G na 80%?
Zazwyczaj sygnał 3G jest znacznie słabszy od sygnału 2G!
Ustawione mam dobrze na wymuszenie. Raczej mój modem ma inną listę rozkazów.Poza tym, jeśli to jest wymuszenie tylko na UMTS/HSDPA, to nie powinien przełączać się na GPRS/EDGE. Przypuszczam, że masz raczej ustawione preferowane połączenie UMTS/HSDPA, lub ewentualnie Twój modem ma trochę inną listę rozkazów, niż najpopularniejsze modemy.
dzięki za wskazanie wątku - poczytam sobie dokładnie:)Przeczytaj sobie wątek "Jak poznać czy to E176 czy E176G?" - tam jest mnóstwo nowej, nie znanej nam wcześniej wiedzy na temat wymuszania rodzajów połączenia. Może znajdziesz tam coś użytecznego dla siebie.
Nie wiem czy akurat aż całą moc musiałby zużywać... Moim zdaniem wystarczyłoby przy starcie połączenia, a potem raz na jakiś czas, albo jeszcze lepiej - przy wykryciu zmiany BTSa.Chris-Kr pisze:Czy na pewno byś chciał, żeby program służący do łączenia z internetem wykorzystywał całą moc Twojego laptopa na ciągłe przeszukiwanie bazy danych z BTS-ami?
Bo ja bym tego nie chciał!
Tak ze zwykłej ciekawości. Skoro program ma tak fantastyczne funkcje, to chyba jedna jeszcze pożyteczna nie zaszkodzi. Tak jak pisałem wyżej - niech przy starcie pokaże "BTS Kozia Wólka" zamiast CID i będzie super :-). Ja zazwyczaj siedzę w miejscu, ale gdybym np. jechał samochodem to miło by było gdyby nazwa BTS by mi się zmieniała w podróży. Oczywiście - jak ktoś nie chce to opcja "aktualizuj nazwy BTS" wyłączona. I wilk syty, i owca cała.A jak często ta informacja jest Ci potrzebna?
Raz sprawdzisz do którego BTS-a jesteś połączony i więcej już nie będziesz sprawdzał.
A jak koniecznie chcesz "w ludzkiej formie", to możesz sobie lokalizację stacji bazowej zobaczyć na mapie. Umożliwia to baza danych w formacie .clf.
Ja też się nie dziwię, bo sam wielokrotnie tworzyłem oprogramowanie, które puszczałem w sieć i oprócz podziękowań użytkowników i satysfakcji nic nie miałem. Nie zrozum mnie źle - ja nie żądam od Autora wprowadzenia zmian. Ja tylko informuję o swoich opiniach, sugestiach i pomysłach, które mogą uczynić program jeszcze lepszym :-) Z dobrej woli, dla podziękowania za solidny kawał roboty i z chęci ulepszania świata :-)Autor pracował nad tym programem przez 2 lata i (jak kilka dni temu napisał) cały jego przychód z tego tytułu wyniósł 300 zł.
Wcale się nie dziwię, że jego entuzjazm do dalszej pracy nad tym programem opadł.
Kod: Zaznacz cały
Błąd: 500. Unknown error.
PL: Nieznany błąd. Prawdopodobnie nieprawidłowy nr telefonu lub SMSC.
Wygląda, jakbyś nie ustawił numeru SMS-Center.cwany pisze:jak wysłać smsa na nr 2601 w Plusie? (Biuro Obsługi Klienta)? Wyskakuje mi komunikatKod: Zaznacz cały
Błąd: 500. Unknown error. PL: Nieznany błąd. Prawdopodobnie nieprawidłowy nr telefonu lub SMSC.
To jest spowodowane celowo wprowadzonymi opóźnieniami, żeby modem, a zwłaszcza karta SIM zdążyły zareagować.cwany pisze:U was również program trochę mułowato działa? U mnie np. klikając w opcję SMS okienko smsami wyskakuje po jakichś 4-5 sekundach. Jak ewentualnie go przyspieszyć?
Zobacz tę dyskusję: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=211027#211027John82 pisze:Witam .
Panowie czy można jakoś zmusić TNI do pracy z modemem AnyData ADU635-WA ?
Tzn.. mój modem się łączy z siecią przez TNI .Ale chyba nie działają komendy AT albo modem ich nie rozpoznaje . Nie pokazuje mocy sygnału itp... A jak próbuję wysłać jakieś komendy to w odpowiedzi prawie zawsze jest Error .Może wyslać jakąś konkretną komendę ? Jak sprawdzić jakie komendy obsługuje ten modem ?Chris-Kr pisze:
Zobacz tę dyskusję: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=211027#211027
Kobieta dostała pewne rady co uczynić, obiecała napisać jakie były efekty tych rad, ale więcej się nie odezwała.
Spróbuj wysłac do modemu polecenieJohn82 pisze: Jak sprawdzić jakie komendy obsługuje ten modem ?
Fajnie wygląda. Od razu widac czy połączenie jest aktywne. Mam wbudowany modem Sony Ericsson F3507g na XP - siła sygnału przy UMTS/HSDPA to "brak sygnału" - tak ma być?5. W trayu można odczytać siłę sygnału.