Polska: Wolny Internet szerokopasmowy

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Polska: Wolny Internet szerokopasmowy

Post autor: Tomek7 »

Podczas podsumowania dwóch lat swoich rządów premier Donald Tusk zapowiedział, że zostawi Polskę cyfrową i szerokopasmową. Już wiadomo, że to szerokie pasmo będzie miało prędkość 256 kb/s.

Całość:http://media2.pl/telekomunikacja/58857- ... smowy.html

[ Dodano: 2009-11-21, 09:08 ]
Poprawny link http://media2.pl/telekomunikacja/58857- ... smowy.html

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-11-21, 09:56 ]
Pierwszy link nie zadziałał, bo nie ma spacji po dwukropku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Tomek7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Polska: Wolny Internet szerokopasmowy

Post autor: Jo_gurt »

Cóż, w USA walczą o to, żeby obniżyć definicję "szerokopasmowości" z 1Mbps na 512kbps ;)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jako, że w pierwszym poście pojawiło się nazwisko polityka a o polityce tu nie dyskutujemy (patrz regulamin) apeluję, aby dyskutować tylko na temat internetu "szerokopasmowego".
Jeżeli dyskusja zejdzie na tematy polityczne, to zamkniemy wątek.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:walczą o to, żeby obniżyć definicję "szerokopasmowości" z 1Mbps na 512kbps
Czyżby USA mający taką infrastrukturę nie mogło zasilić wszystkich chętnych internetem szerokopasmowym? ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Czyżby USA mający taką infrastrukturę nie mogło zasilić wszystkich chętnych internetem szerokopasmowym? ;)
Faktycznie może być to związane z infrastrukturą. W końcu pewne elementy USA budowało w latach 70, kiedy w Europie podobny start miał miejsce 20 lat później. A nie tak łatwo modernizować taką skalę :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:A nie tak łatwo modernizować taką skalę :)
Tak, szczególnie to widać u nas w Polsce na przykładzie sieci energetycznej (olbrzymie awarie po pierwszym ataku zimy w tym roku).

Tylko, że pomimo tak starej infrastruktury w USA internet jest tam bardziej powszechny oraz tańszy niż u nas w Polsce.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:Tak, szczególnie to widać u nas w Polsce na przykładzie sieci energetycznej (olbrzymie awarie po pierwszym ataku zimy w tym roku).
Co najmniej 1/3 "zimowych" awarii sieci NN i SN dało by się uniknąć,gdyby panowie "robole" z energetyki robili to,co do nich należy,czyli pilnowali,żeby gałęzie w lasach nie właziły na druty,zamiast pić piwko w godzinach pracy i wylegiwać się na siedzeniach samochodów :]

Ale to że cały KSE,ze szczególnym uwzględnieniem północy i wschodu Polski,jest w tragicznym stanie,nie ulega wątpliwości niestety.
I prędko się ten stan rzeczy nie zmieni.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Ale to że cały KSE,ze szczególnym uwzględnieniem północy i wschodu Polski,jest w tragicznym stanie,nie ulega wątpliwości niestety.
Niestety to jest racja. Jak jadę gdzieś pociągiem, czy samochodem z rodziną to widzę i aż się płakać chce tak jest to zrobione. A potem dziw, że 100tyś ludzi bez prądu :dobani:
Awatar użytkownika
raven18
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raven18 »

No to ja już szerokopasmowy jestem :cwaniak:
Patryk pisze:Ale to że cały KSE,ze szczególnym uwzględnieniem północy i wschodu Polski,jest w tragicznym stanie,nie ulega wątpliwości niestety.
Bo tam kilka miasteczek, wiosek a reszta las, to i nie opłaca się cokolwiek robić, podobnie jest z internetem.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-11-21, 22:35 ]
To nie ja pisałem :]
Ostatnio zmieniony 2009-11-21, 22:35 przez raven18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

raven18 pisze:No to ja już szerokopasmowy jestem :cwaniak:
No ja też jestem szerokopasmowy :D
raven18 pisze:Bo tam kilka miasteczek, wiosek a reszta las, to i nie opłaca się cokolwiek robić, podobnie jest z internetem.
Obawiam się, że masz rację. Ale z drugiej strony są u nas mniejsi kablowi ISP którzy działają też w miarę dobrze :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

YaHooo pisze:No ja też jestem szerokopasmowy :D
Ja byłem szerokopasmowy nawet na BC :rotfl: Powinni jeszcze ustalić, że Internet szerokopasmowy jest bez limitów.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Powinni jeszcze ustalić, że Internet szerokopasmowy jest bez limitów
A to by nie było takie złe ;) Tylko, że moim zdaniem tak nie będzie. Bo by operatorzy komórkowi mieli problem.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

YaHooo pisze:[...]
A to by nie było takie złe ;) Tylko, że moim zdaniem tak nie będzie. Bo by operatorzy komórkowi mieli problem.
Sądzę, że nie tylko komórkowi by mieli problem.

Mam od 3 lat internet szerokopasmowy w UK i nie ma operatorów bez limitów, mam tutaj na myśli internet szerokopasmowy, kablowy.

Obecnie mam umowe w BT i płacę najwyższy abonament, który jest rzekomo nielimitowany a tak naprawdę po ściągnięciu 80GB przysyłają maila, że jak dojdę do 100 to w następnym miesiącu będę miał ograniczony transfer :(

Z drugiej strony prawda jest taka, że jak ktoś naprawdę dużo korzysta (u mnie są w domu 3 kompy na 3 osoby) i dużo ogląda się youtube, to te 80-100GB to wcale nie tak dużo. A operatorzy się zabezpieczają przed tym, żeby 5% osób nie było w stanie zabrać im 90% łącza.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Szadzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Szadzik pisze:A operatorzy się zabezpieczają przed tym, żeby 5% osób nie było w stanie zabrać im 90% łącza.
Tak się muszą bronić jak za bardzo z overload (czy jak to się nazywa) przeginają. Ale to lipa jest, że płaci się za wyższą prędkość a dostaje się na cały miesiąc niższą za kare.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Szadzik pisze:Sądzę, że nie tylko komórkowi by mieli problem.
Też racja, jak się buduje jakieś uryny radiowe, to trzeba się bać ;)
Szadzik pisze:Obecnie mam umowe w BT i płacę najwyższy abonament, który jest rzekomo nielimitowany a tak naprawdę po ściągnięciu 80GB przysyłają maila, że jak dojdę do 100 to w następnym miesiącu będę miał ograniczony transfer :(
A to jest nieuczwie moim zdaniem, przecież podpisałeś umowę na nielimitowane łącze. Można by zainteresować tym odpowiednie instytucje.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:A to jest nieuczwie moim zdaniem, przecież podpisałeś umowę na nielimitowane łącze.
Jesteś pewien co podpisywał? UK to dziwny kraj, internet też tam mają dziwny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb pisze:UK to dziwny kraj, internet też tam mają dziwny.
Filtrowany cały ruch do UK. Jak kiedyś na wikipedii pojawił się opis płyty audio o tytule ** Zabronione ** to zablokowano (automat) cały dostęp do wiki z UK. :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Jesteś pewien co podpisywał?
Napisał:
Szadzik pisze:Obecnie mam umowe w BT i płacę najwyższy abonament, który jest rzekomo nielimitowany
Więc dla mnie jest oczywiste, że nie ma limitów :)
ja.michal pisze:Jak kiedyś na wikipedii pojawił się opis płyty audio o tytule ** Zabronione ** to zablokowano (automat) cały dostęp do wiki z UK. :]
Tak, ale to są skrajne przypadki :]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Tak się muszą bronić jak za bardzo z overload (czy jak to się nazywa) przeginają.
Overbooking ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:Tak, ale to są skrajne przypadki :]
Ale skrajne przypadki pokazują co się dzieje.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ale skrajne przypadki pokazują co się dzieje
W sumie racja.
ODPOWIEDZ