Witam
Mam przed sobą laptopa z Internetem iPlusa i modemem Huawei e169. Laptop na co dzień służy osobie która z komputerem radzi sobie słabo ale już potrafi obsługiwać wyszukiwarkę.
Szukam oprogramowania do modemu. Na razie wywaliłem z niego oryginalne oprogramowanie iPlus Manager i zainstalowałem Mobile Partner.
Najchętniej jednak pozbył bym się oprogramowania z modemu na stałe i zostawił mu w pamięci jedynie sterowniki (o ile proces byłby odwracalny). Na razie sterowniki są przywiązane jak Jaś do Małgosi do programu. Jak odinstalowuje program to razem ze sterownikami.
Czy jest taka możliwość ?
Denerwującym jest fakt, iż za każdym razem jak wpinam modem do usb uruchamia się program, najpierw był to iPlusManager a teraz Mobile Partner. Poza tym żeby Internet działał trzeba wcisnąć Connect i zminimalizować Managera. To za dużo operacji dla osoby tak mało doświadczonej
Szukam rozwiązania które umożliwi automatyczne połączenie po włożeniu modemu bez uruchamiania dodatkowych programów i naciskania jakichkolwiek ikonek. Natomiast po wyjęciu modemu z usb nie chcę widzieć komunikatów o błędach.
Bliski moim oczekiwaniom był programik top_netinfo. Próbowałem również dodać komendę at^u2diag=0 ale chyba nie zadziałała.
Szukałem już na forum i przez google i nie znalazłem jeszcze odpowiedzi jak pozbyć się oprogramowania z pamięci modemu.
Proszę o rady i podpowiedź. Może ktoś już rozwiązał ten problem ?
iPlus Huawei e169 - jakie oprogramowanie wgrać ??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: iPlus Huawei e169 - jakie oprogramowanie wgrać ??
Niestety z tego co wiem, to nie istnieje taki zmodyfikowany dashboard. Bo potrzeba by Ci było wrzucić nowy dashboard zawierający tylko sterowniki. A proces taki jest oczywiście odwracalny. Po prostu znowu byś wgrał Mobile Partner i już.mag2211 pisze:Najchętniej jednak pozbył bym się oprogramowania z modemu na stałe i zostawił mu w pamięci jedynie sterowniki (o ile proces byłby odwracalny).
Tutaj też nie znam takiego rozwiązania. Chyba, żeby ktoś napisał program monitorujący czy modem jest włożony w port USB i w przypadku wykrycia modemu załączał określone połączenie dial-up.mag2211 pisze:Szukam rozwiązania które umożliwi automatyczne połączenie po włożeniu modemu bez uruchamiania dodatkowych programów i naciskania jakichkolwiek ikonek. Natomiast po wyjęciu modemu z usb nie chcę widzieć komunikatów o błędach.
A próbowałeś wydać komendę at^u2diag=1mag2211 pisze:Bliski moim oczekiwaniom był programik top_netinfo. Próbowałem również dodać komendę at^u2diag=0 ale chyba nie zadziałała.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Hmm. Czyli szukać osobnych sterowników nie ma sensu. Trudno. Muszę czekać aż ktoś zlepi top_netinfo ze sterownikami i stworzy solidny soft.
Nie próbowałem już więcej wpisywać komend. Za mało na ten temat wiem żeby w razie czego naprawić.
Na razie wyłączyłem w rejestrze automatyczne uruchamianie w Windowsie. Zainstalowany jest Mobile Partner, ale się w ogóle nie uruchamia. Jest zainstalowany by były sterowniki i ustawienia połączenia.
Łącze obsługuje teraz top_netinfo. On uruchamia się przy starcie systemu i jeśli wykrywa modem to natychmiast uruchamia sieć.
W przypadku braku modemu próbuje połączyć co minutę. Gdyby jeszcze tylko nie informował w momencie nie znalezienia modemu i łączył sam w przypadku znalezienia modemu natychmiast a nie po minucie...
Nie próbowałem już więcej wpisywać komend. Za mało na ten temat wiem żeby w razie czego naprawić.
Na razie wyłączyłem w rejestrze automatyczne uruchamianie w Windowsie. Zainstalowany jest Mobile Partner, ale się w ogóle nie uruchamia. Jest zainstalowany by były sterowniki i ustawienia połączenia.
Łącze obsługuje teraz top_netinfo. On uruchamia się przy starcie systemu i jeśli wykrywa modem to natychmiast uruchamia sieć.
W przypadku braku modemu próbuje połączyć co minutę. Gdyby jeszcze tylko nie informował w momencie nie znalezienia modemu i łączył sam w przypadku znalezienia modemu natychmiast a nie po minucie...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No chyba tak, ale z tego co się orientuję to jest dość trudne do zrobienia, bo trzeba by podejrzeć jak działa oryginalny update softu od Huwei.mag2211 pisze:Muszę czekać aż ktoś zlepi top_netinfo ze sterownikami i stworzy solidny soft.
Nic nie zepsujesz. W razie czego dostaniesz pomoc na forummag2211 pisze:Za mało na ten temat wiem żeby w razie czego naprawić.

Poza tym wydanie komendy z parametrem 0 jest równoznaczne z pominięciem jego. Dlatego Ci nic nie zadziałało.
To już prośba do autora programumag2211 pisze:Gdyby jeszcze tylko nie informował w momencie nie znalezienia modemu i łączył sam w przypadku znalezienia modemu natychmiast a nie po minucie...

Pozdrawiam YaHooo