Play Online- brak internetu

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Play Online- brak internetu

Post autor: Tomekm91 »

Witam,

Jestem posiadaczem internetu z Play(modem e160, limit 5gb) od marca br. Patrząc na jakość tego internetu, to co miesiąc jest coraz gorzej. Zrywa coraz częściej internet itp. Spowodowane jest to zapewne coraz większą ilością użytkowników, a wciąż tą samą nadajników. Jednak ostatnio (miesiąc) często zdarza się tak, że w ogóle tego internetu nie mam. Wczoraj np. nie miałem od godziny ok. 14:00 do dzisiaj 8:00 rano. A tak to często przez jakieś 1-3h nie mogę się połączyć. Gdy daje w Mobile Partnerze(gdy nie mogę się połączyć) na Narzędzia>Opcje>Sieć>Tryb Rejestracji>Ręczne wyszukiwanie i rejestrowanie>Odśwież to wyszukuję mi następujące sieci:
Oragne(2g)(3g)
Plus(2g)(3g)
Era(2g)(3g)
Play(2g)-bądź w ogóle nie ma Play'a.

Do najbliższego nadajnika mam ok. 300m, widzę go zza okna.

Czym to może być spowodowane ? Nie ukrywam że w ostatnich dniach internet jest mi bardzo potrzebny, a właśnie w tych dniach jest, albo go nie ma.
Nie mam zamiaru dzwonić do BOKu, bo oni wszystko mają w nosie.

Proszę o rady.
Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-11-26, 13:18 ]
Na forum nie piszemy nawet w postaci ukrytej/wykropkowanej słów powszechnie uważanych za wulgarne!
Ostatnio zmieniony 2009-11-26, 13:17 przez Tomekm91, łącznie zmieniany 1 raz.
Fort Minor & LINKIN PARK & Dead By Sunrise
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Play Online- brak internetu

Post autor: YaHooo »

Tomekm91 pisze:Czym to może być spowodowane ?
Może to być spowodowane np takimi rzeczami jak:
- awaria nodeB,
- usprawnienia w nodeB,
- awaria modemu,
- awaria w komputerze.

Aby wyeliminować poszczególne rzeczy, radziłbym zobaczyć jak jest w innym miejscu w mieście (aby być zalogowanemu do innego nodeB), z innym modemem (żeby wykluczyć uszkodzenie modemu) oraz na innym komputerze (wykluczenie uszkodzenia portu USB na płycie głównej komputera).

Ewentualnie można jeszcze próbować łączyć się z pominięciem menadżera modemu, czyli za pomocą samego połączenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:- awaria modemu
Sprawdzę to może jeszcze dzisiaj
- usprawnienia w nodeB
Hehe, PLAY i usprawnienia nodeB ? Nie możliwe :)
- awaria w komputerze
Raczej wykluczone, w wolnej chwili porobię testy odpowiednimi programami.
Ewentualnie można jeszcze próbować łączyć się z pominięciem menadżera modemu, czyli za pomocą samego połączenia »Dial-up«
Nic to nie daje :(

Dzięki za rady, na pewno się przydadzą. Jak zawszę można liczyć tutaj na pomoc.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomekm91 pisze:Sprawdzę to może jeszcze dzisiaj
W takim razie czekamy na wiadomości.
Tomekm91 pisze:Hehe, PLAY i usprawnienia nodeB ? Nie możliwe :)
Zawsze istnieje taka szansa ;)

Aha i jeszcze wpadło mi do głowy, czy byś nie mógł wystawić modemu za okno i tam sprawdził jak się ma sprawa z 3g. Bo w pierwszym poście napisałeś, że wykrywa Ci 2g Playa. A Play Online (w zależności od miejsca) może nie działać na 2g. Generalnie trzeba powiedzieć, ze najbezpieczniejsze założenie jest takie, że Play Online działa tylko w zasięgu 3g i to w dodatku macierzystym Playa, a nie roamingu Plusa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

No więc tak, wybrałem się parę godzin temu do kuzyna, około 25km od mojego miejsca zamieszkania. Podłączyłem Play'a u niego(zasięg 80-90%) wszystko działa, siedziałem na necie około 2h i ZERO zerwań połączeń, pełen porządek. Po powrocie do domu, zaczęło się zrywanie połączeń, mimo zasięgu 93%. Wnioskuję z tego że nadajnik w mojej okolicy jest po prostu do niczego i stąd te wszystkie problemy. Czy mam racje ? Raczej nic nie da się z tym zrobić? Mam po prostu liczyć na to że coś z tym zrobią? Przecież to nie realne...

Pozdrawiam, dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2009-11-26, 20:54 przez Tomekm91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomekm91 pisze: Wnioskuję z tego że nadajnik w mojej okolicy jest po prostu do niczego i stąd te wszystkie problemy. Czy mam racje ?
Obawiam się, że tak właśnie jest. Chyba, że masz bardzo słaby zasięg. Możesz odpalić <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i zobaczyć jaką masz moc sygnału w dBm?

PS. starczy 1 punkt pomógł ;)
ODPOWIEDZ