modem czy telefon
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem czy telefon
Witam,czytałam forum i jakos nie natknełam sie na opinie co jest lepsze modem na pcmia czy telefon jako modem do iPlusa. Mam w tej chwili modem SE 79 odbierajacy tylko GPRS. Chciałabym zmienic na "cos " z EDGE. Komputer będzie chodził w sumie cały dzień to zalety telefonu(chociaż tel są tansze) i tak odpadaja. Chodzi mi co jest stabilniejsze, niezawodne ma lepszy zasieg jeżeli ma słuzyc tylko pod internet. Z góry dziekuje za odpowiedzi.Kasia
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: modem czy telefon
Ja <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> wybrałbym nokię 6230. Dobry telefon i sprawdza się b. dobrze jako modem z EDGE. Wiem, bo sprawdzałem, szczególnie dobre jest rozwiązanie z komputerem poprzez bluetooth (wtedy telefon - modem może być podłączony do ładowarki cały czas). Ceny tych telefonów znacznie spadły.
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dodam jeszcze że możesz 6230 postawić tam gdzie masz lepszy zasięg (parapet), a modem możesz ruszyć wyłącznie z laptopem, więc połączenie przez Bluetooth jest bardzo pomocne.
pozdrawiam, magmike
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli mieszkasz w miejscu gdzie jest UMTS to weż to również pod uwagę.UMTS to trochę szybciej niż EDGE i GPRS.
-
Witam,
szczerze mówiąc ja w końcu wybrałem modem i jestem bardzo zadowolony,
wcześniej używałem kilku telefonów i niby wszystko działało jak trzeba,
ale... szkoda troche baterii (szybko się ją wykańcza jeśli cały czas się ją ładuje, albo trzeba pilnować kiedy podłączyć ładowarkę),
no i szkoda samego telefonu który nie jest wykorzystywany do tego do czego niby jest przeznaczony :-)
połączenie przez bluetooth jest rzeczywiście fajne jesli ktoś "gania" z komputerem po mieszkaniu,
bo jeśli komputer jest w jednym miejscu to lepsze jest połaczenie bezpośrednie (kabel, PCMCIA) - jest <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> stabilniejsze,
wydaje mi się że kwestia ceny jest też ważna,
mi udało się kupić tanio modem EDGE na USB (telefonu EDGE już bym nie kupił w tej cenie)
pozdrawiam
Qbencjusz
szczerze mówiąc ja w końcu wybrałem modem i jestem bardzo zadowolony,
wcześniej używałem kilku telefonów i niby wszystko działało jak trzeba,
ale... szkoda troche baterii (szybko się ją wykańcza jeśli cały czas się ją ładuje, albo trzeba pilnować kiedy podłączyć ładowarkę),
no i szkoda samego telefonu który nie jest wykorzystywany do tego do czego niby jest przeznaczony :-)
połączenie przez bluetooth jest rzeczywiście fajne jesli ktoś "gania" z komputerem po mieszkaniu,
bo jeśli komputer jest w jednym miejscu to lepsze jest połaczenie bezpośrednie (kabel, PCMCIA) - jest <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> stabilniejsze,
wydaje mi się że kwestia ceny jest też ważna,
mi udało się kupić tanio modem EDGE na USB (telefonu EDGE już bym nie kupił w tej cenie)
pozdrawiam
Qbencjusz
OnetKonekt + NetBox
- Jaco
Trochę dziwne rzeczy piszesz.Ja zanim kupiłem modem do laptopa uzywałem Nokii 6230 i bluetootha i nie musiałem ''ganiać'' po mieszkaniu.I wiele osób na forum to potwierdzi że nie ''ganiają'' po mieszkaniu.Qbencjusz pisze:połączenie przez bluetooth jest rzeczywiście fajne jesli ktoś "gania" z komputerem po mieszkaniu,
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jemu chyba o coś innego chodziło. Mianowicie o to, że ktoś kto biega po mieszkaniu to dla niego będzie BT lepsze, a nie że jak ma BT to z tego powodu po mieszkaniu biega z kompem czy cokolwiek. Tak ja to rozumiem.Jaco pisze: Trochę dziwne rzeczy piszesz.Ja zanim kupiłem modem do laptopa uzywałem Nokii 6230 i bluetootha i nie musiałem ''ganiać'' po mieszkaniu.I wiele osób na forum to potwierdzi że nie ''ganiają'' po mieszkaniu.
Back to the Future 

- Jaco
Wow? Chyba jestem nie tutejszy. 

- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
-
- Stały użytkownik forum
Re: hmm
hm...sus pisze:no jeden z minusow to szybsze zuzycie bateri w telefonie
Albo szybciej zuzyje sie bateria w fonie (koszt podroby ok. 25zl), albo krocej bedzie dzialal notebook ( i tez bedzie sie bateria zuzywala ).
Wiecej obiektywizmu.
Ja wybralem fon, jako modem z tej roznicy, ze nie chce miec przy sobie duzego promieniowania elektromagnetycznego wysokiej czestotliwosci.
To dla mnie byl priorytet.
U mnie sam modem bylby dokladnie pod lewa reka, na przodzie notebooka, a i gniazdo mialbym zajete(ale to niej wazne).
Fon mozesz postawic np. w oknie gdzie masz najlepszy sygnal - wiadomo dobry sygnal stabilniejszy transfer.
Pozdr.
-
Cięcie cytatów.A wszystko po to ,żeby było czytelniej --> bob
chodziło mi o to że jak będziemy trzymać telefon cały czas na ładowarce to bateria szybko zdechnie (zresztą to samo dotyczy notebooków) - tak to już jest z bateriami,
a co do promieniowania to można mieć modem na USB i wtedy stoi on sobie gdzieś dalej,
a jeśli ma sie jeszcze dodatkowo wyprowadzoną zewnętrzną antenę to może ona sobie być nawet poza oknem :-)
chodziło mi o to że jak będziemy trzymać telefon cały czas na ładowarce to bateria szybko zdechnie (zresztą to samo dotyczy notebooków) - tak to już jest z bateriami,
a co do promieniowania to można mieć modem na USB i wtedy stoi on sobie gdzieś dalej,
a jeśli ma sie jeszcze dodatkowo wyprowadzoną zewnętrzną antenę to może ona sobie być nawet poza oknem :-)
OnetKonekt + NetBox
-
- Stały użytkownik forum
Cięcie cytatów.A wszystko po to ,żeby było czytelniej --> bob
Tak, wiem tylko ze baterie do fona kupisz za grosze (np forever), a do notebooka juz nie, i modem w notebooku skroci i to duzo czas pracy
a jeśli ma sie jeszcze dodatkowo wyprowadzoną zewnętrzną antenę to może ona sobie być nawet poza oknem :-)[/quote]
Wiem, pol metra i natezenie prom. elektromagnetycznego znacznie spada.
Ja uzywam iplusa do notebookow i z kablem to troche nie ten, tego.
Tak, wiem tylko ze baterie do fona kupisz za grosze (np forever), a do notebooka juz nie, i modem w notebooku skroci i to duzo czas pracy
a jeśli ma sie jeszcze dodatkowo wyprowadzoną zewnętrzną antenę to może ona sobie być nawet poza oknem :-)[/quote]
Wiem, pol metra i natezenie prom. elektromagnetycznego znacznie spada.
Ja uzywam iplusa do notebookow i z kablem to troche nie ten, tego.
-
- Stały użytkownik forum
upss, troche mi sie zle pocytowalo.
- Jaco
Używaj opcji odpowiedz zamiast cytować.Jesli ktoś chce ci pomóc to czyta wszyskie posty.System pisze:upss, troche mi sie zle pocytowalo.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Zawsze mogłeś to zmienić...System pisze:upss, troche mi sie zle pocytowalo.
-
- Stały użytkownik forum
nie przesadzaj z tym promieniowaniem... na cos trzeba umrzec
ja dlugo dlugo korzystalem z netu poprzez fon polaczony z kompem przez bluetooth ale to takie malo wygodne rozwiazanie (bateria itp)
obecnie mam modem usb, jestem bardzo zadowolony i uwazam ze to chyba najlepsze rozwiazanie gdyz bez problemu mozna podlaczyc sie do kazdego kompa
pozdrawiam

ja dlugo dlugo korzystalem z netu poprzez fon polaczony z kompem przez bluetooth ale to takie malo wygodne rozwiazanie (bateria itp)
obecnie mam modem usb, jestem bardzo zadowolony i uwazam ze to chyba najlepsze rozwiazanie gdyz bez problemu mozna podlaczyc sie do kazdego kompa
pozdrawiam