Problem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Aifam
Użytkownik forum

Problem

Post autor: Aifam »

Witam

Mam ostatnio trochę problemów z netem... posiadam laptopa i neta radiowego podlączonego do rutera i AP . Od niedzieli net mi muli strony www wczytują się wolno czasami to i forum ładuje się na raty.... :zdziwko: nie mam jakiegoś mega szybkiego neta... ale wiem że nie powinno tak mulić wcześniej chodziło wszystko płynnie . Kogo to może być wina dostawcy neta czy coś u mnie ? . Nadajnik mam plus minus 500 m w lini prostej
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem

Post autor: Jo_gurt »

Ciężko powiedzieć czyja to wina.
Jak dokładnie masz to podłączone?
Aifam
Użytkownik forum

Antena prawie na dachu... kabelek ( teraz przydał by mi się krótszy obecnie jest go ze 4m ) owy kabel podłączony do AP ---- > kablem telefoniczym ( czy jak to się tam nazywa ) do rutera... . Dodam że antenę gdy chciałem wyżej powiesić co za tym idzie potrzebowałem dłuższego kabla nie dało się jej rozkręcić ( bo panelowa i wszystko zanitowane ) to gość od neta odcią kabel i dosztukował nowy... . ale ogólnie nie narzekałem na neta po tym dosztukowaniu.... . Tak w ogóle ruter może stać na meblach? czy lepiej gdzieś niżej ??
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Aifam pisze:Dodam że antenę gdy chciałem wyżej powiesić co za tym idzie potrzebowałem dłuższego kabla nie dało się jej rozkręcić ( bo panelowa i wszystko zanitowane ) to gość od neta odcią kabel i dosztukował nowy...
Ależ mnie rozbawiła ta historia :rotfl:
Gdyby to był jakiś porządny dostawca, to zamiast kabel antenowy przedłużać skróciłby go do minimum i podłączył pod AP w puszce hermetycznej a do domu pociągnął skrętkę. Albo zastosował nanostation. Może jeszcze to dosztukowanie kabla polegało na przecięciu, splątaniu drucików i oklejeniu taśmą izolacyjną? Nie takie rzeczy się widziało na http://uryna.net/
Aifam pisze:Tak w ogóle ruter może stać na meblach? czy lepiej gdzieś niżej ??
Jeśli to router WiFi, to generalnie im wyżej tym lepiej, choć oczywiście nie kilka centymetrów od sufitu ;) Nie powinien też stać przy samej ścianie lub zasłonięty różnymi przedmiotami. po prostu router WiFi musi mieć wokoło trochę wolnego miejsca.
Aifam
Użytkownik forum

Ależ mnie rozbawiła ta historia :rotfl:
Gdyby to był jakiś porządny dostawca, to zamiast kabel antenowy przedłużać skróciłby go do minimum i podłączył pod AP w puszce hermetycznej a do domu pociągnął skrętkę. Albo zastosował nanostation. Może jeszcze to dosztukowanie kabla polegało na przecięciu, splątaniu drucików i oklejeniu taśmą izolacyjną? Nie takie rzeczy się widziało na http://uryna.net/
Nie no wtedy to jeszcze ja miałem PC-ta i potrzebowałem dłuższego kabla... normalnie a jak chciałem żeby był lepszy sygnał musiałem przewiesić antenę... która była podlączona do PCI . A od 3miechów mam laptopa i podłączony jest jak opisałem i ruter jak i AP stoi na szafie przy oknie więc kilka metrów owego kabla jest mi zbędne.... .

U mnie turer stoi bardziej w koncie...
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Jo_gurt pisze:Ciężko powiedzieć czyja to wina.
Blido pisze:Gdyby to był jakiś porządny dostawca
Tu macie odpowiedź, bo takie
Blido pisze:dosztukowanie kabla polegało na przecięciu, splątaniu drucików i oklejeniu taśmą izolacyjną
to kto wie jak u niego baza jest skonstruowana, jak to dzieli i jakie ma wyjście na świat
Aifam
Użytkownik forum

ogólnie to można poczytać o dostawcy moim TUTAJ . Dla mnie to ciemna magia co tam napisane ale Wy może coś zrozumiecie .
ODPOWIEDZ