BlueConnect i internet w telefonie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
waxxed
Początkujący użytkownik forum

BlueConnect i internet w telefonie

Post autor: waxxed »

Witam,
od jakiegoś czasu posiadam usługę blueconnect w opcji 149 i bez problemu używam jej w swoim stacjonarnym komputerze i laptopie. Ze względu na to, że zarówno PC jak i laptopa nie mogę ze sobą zabrać wszędzie a często potrzebuje dostępu do internetu korzystam z niego za pomocą nokii E71 z regularną kartą sim.

Chciałbym się dowiedzieć czy możliwe jest korzystanie z regularnego blueconnect w telefonie i jeżeli tak to w jaki sposób skonfigurować to w E71? Dodam, że poprzednio próbowałem z internetem na kartę w play ale nietsety nie udało mi się nawiązać połączenia w telefonie.

Niedługo zamierzam zmienić telefon na E52, czy w tym telefonie jest możliwość korzystania z blueconnect?

Pozdrawiam,
Wax
Awatar użytkownika
ksx4system
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: BlueConnect i internet w telefonie

Post autor: ksx4system »

Zarówno telefon, który masz jak i ten, który masz zamiar zakupić jako następny będą współpracować z blueconnect. Wystarczy odpowiednio skonfigurować :)
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
waxxed
Początkujący użytkownik forum

Post autor: waxxed »

Czy moglbym zatem prosic o mala podpowiedz? Telefon nie ma byc modem dla PC/laptopa ale chce korzystac z internetu w telefonie. Gdy wloze karte blueconnect do telefonu - dostaje smsa od ery, ze moge korzystac z internetu w telefonie po zakupie pakietu danych. Wysylajac dane konfiguracyjne na telefon ustawia sie eraWAP - gprs - punkt dostepu erainternet. Czy bede za takie polaczenie placil osobno czy transfer bedzie rozliczany w ramach blueconnect? No i drugie pytanie, jak ustawic 3G?

Pozdrawiam,
Wax
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

waxxed pisze:Wysylajac dane konfiguracyjne na telefon ustawia sie eraWAP - gprs - punkt dostepu erainternet.
Jeśli punkt dostępu jest ustawiony na era internet, to opłaty dodatkowej nie będzie, nie wiem co by się stało jak by APN był ustawiony na erawap.
waxxed pisze:No i drugie pytanie, jak ustawic 3G?
Nie sugeruj się nazwą gprs, na 3g też działa ten profil. Musisz być w zasięgu i w menu telefonu ustawić typ sieci na 2g i 3g.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ