Udostępnienie internetu po kablu i wifi jednocześnie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
XmaniaC
Początkujący użytkownik forum

Udostępnienie internetu po kablu i wifi jednocześnie

Post autor: XmaniaC »

Posiadam komputer z modemem dsl (Win XP) z którego udostępniam internet przez kabel sieciowy na jeszcze 2 komputery w domu. Teraz chciałbym do komputera udostępniającego internet podłączyć jeszcze kartę WiFi na USB (by udostępnić internet dla Nokii 5800XM). Nie wiem tylko czy jest możliwość udostępniania jednocześnie internetu na dwie karty sieciowe. Może ktoś już przerabiał kiedyś takie rozwiązanie. :zdziwko:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Udostępnienie internetu po kablu i wifi jednocześnie

Post autor: Jo_gurt »

Pewnie coś by się wykombinowało przez zmostkowanie dwóch interfejsów, ale z tego co pamiętam były problemy z zabezpieczeniem takiej sieci.
Nie łatwiej już sprawić sobie router zamiast tej karty WiFi?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:Pewnie coś by się wykombinowało przez zmostkowanie dwóch interfejsów,
Dokładnie, i wtedy załącza się ICS i udostępnia internet na połączenie mostkowe. Robiłem to i nawet działa.
Jo_gurt pisze:z tego co pamiętam były problemy z zabezpieczeniem takiej sieci.
Generalnie dałoby się zabezpieczyć (zwykłe połączenie ad-hoc), ale w większości kart stosowane jest tylko szyfrowanie WEP w trybie ad-hoc. A to jest bardzo łatwo złamać. Dlatego lepiej by było jednak używać routera (silniejsze szyfrowanie).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
XmaniaC

YaHooo pisze:Dokładnie, i wtedy załącza się ICS i udostępnia internet na połączenie mostkowe. Robiłem to i nawet działa.
Ok, czyli będę miał w Panelu sterowania > Połączenia sieciowe: Internet ADSL (czyli połączenie z internetem przez modem DSL), Połączenie lokalne 1 (karta sieciowa zintegrowana z płytą główną), Połączenie lokalne 2 (karta WiFi na USB).

Co trzeba zrobić dalej? Co zmostkować i w jaki sposób?
Kiedyś walczyłem z takim rozwiązaniem i działało to tak, że raz udostępniało internet na kabel sieciowy a raz na WiFi.
Ostatnio zmieniony 2009-11-28, 21:13 przez XmaniaC, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Więc ja to robiłem tak (użyję Twoich nazw kart sieciowych):
- zaznaczam trzymając wciśnięty ctrl na klawiaturze Połączenie lokalne 1 oraz Połączenie lokalne 2.
- prawy klik myszą na zaznaczone elementy -> Połączenie mostkowe (tutaj chwilę system pomyśli i pojawi się nowe połączenie Mostek Sieciowy 1).
- we właściwościach Internet ADSL załączam <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>

Teraz powinno być wszystko ok.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
XmaniaC

YaHooo pisze:Więc ja to robiłem tak (użyję Twoich nazw kart sieciowych):
- zaznaczam trzymając wciśnięty ctrl na klawiaturze Połączenie lokalne 1 oraz Połączenie lokalne 2.
- prawy klik myszą na zaznaczone elementy -> Połączenie mostkowe (tutaj chwilę system pomyśli i pojawi się nowe połączenie Mostek Sieciowy 1).
- we właściwościach Internet ADSL załączam »ICS«

Teraz powinno być wszystko ok.
Czyli po zmostkowaniu zintegrowanej karty sieciowej i karty WiFi, wchodzę do właściwości Internet ADSL i w zakładce Zaawansowane zaznaczam opcje:
- Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera.
Bo to jest chyba ICS (Internet Connection Sharing)?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

XmaniaC pisze:Czyli po zmostkowaniu zintegrowanej karty sieciowej i karty WiFi, wchodzę do właściwości Internet ADSL i w zakładce Zaawansowane zaznaczam opcje:
- Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera.
Bo to jest chyba ICS (Internet Connection Sharing)?
Tak.
ODPOWIEDZ