Kabel i antena ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
7dziadek
Stały użytkownik forum

Kabel i antena ?

Post autor: 7dziadek »

Mam Antene BabuYagi firmy INTERLINE rura 14 dB- ale ona ma tylko ok. 30 cm kabla
. nie chciałbym łączyć kabel przez lutowanie lub złącza gniazdo-wtyk SMA .
Czy można ją jakoś rozkręcić i odlutować ten kawałek kabla[30cm] i
przylutować np. 12 m kabla ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Kabel i antena ?

Post autor: wojteks »

7dziadek pisze:złącza gniazdo-wtyk SMA .
Najprościej jednak będzie to zrobić wtyk/gniazdo. Inna sprawa że 12m kabel to jakaś pomyłka. Najlepiej by było dać przy antenie w puszce AP Clienta a wtedy wystarczy kabel 30cm. Do puszki kabel ethernet i zasilanie PoE.
Nie pomagam na PW!
7dziadek
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Najprościej jednak będzie to zrobić wtyk/gniazdo. Inna sprawa że 12m kabel to jakaś pomyłka. Najlepiej by było dać przy antenie w puszce AP Clienta a wtedy wystarczy kabel 30cm. Do puszki kabel ethernet i zasilanie PoE.
heh...........ale APek musiałby być na polu a TPLink pracuje w temp. 0~40 St. C Working Temperature

a 12 m to nie tragedia mam dwie anteny na takim kablu i wyciągam na nich 12-17 dB

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-11-29, 19:50 ]
Prosiłbym nie cytować samego siebie.
Ostatnio zmieniony 2009-11-29, 19:49 przez 7dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

7dziadek pisze:heh...........ale APek musiałby być na polu a TPLink pracuje w temp. 0~40 St. C
Ludzie robią takie instalacje i wszystko działa poprawnie również zimą. Są do tego celu specjalne hermetyczne puszki. Działający AP sam wytworzy sobie wewnątrz odpowiednią temperaturę.
7dziadek pisze:12 m to nie tragedia mam dwie anteny na takim kablu i wyciągam na nich 12-17 dB
Gratuluję pomysłowości i profesjonalizmu :]
Od razu zamieść zdjęcia na Uryna.net
7dziadek
Stały użytkownik forum

Blido pisze:Gratuluję pomysłowości i profesjonalizmu :]
Kolego czy uważasz że jako "Mistrz bezprzewodowy" możesz tak drwić bezpodstawnie :nienie: ............dwóch znawców od WiFi może takich jak Ty twierdziło że nie mam szansy na działanie sieci w tym miejscu [[bloki i czubki drzewa]] na tej odległości a ja jednak ja uruchomiłem pomimo że NIE jestem 'Mistrz bezprzewodowy' :zawstydzony:

Życzę dobrego samopoczucia :brawa:
Ostatnio zmieniony 2009-11-29, 19:50 przez 7dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

7dziadek pisze:Kolego czy uważasz że jako "Mistrz bezprzewodowy" możesz tak drwić bezpodstawnie :nienie:
Jeżeli uważasz że 12m kabla h155 nie jest powodem do kpin i jesteś wręcz z tego dumny... Uszanuję Twoje poglądy :hyhy:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

7dziadek, Blido Ci dobrze radzi, najlepiej wsadzić do puszki jakiegoś AP'ka, a nie 12 metrowy koncentryk który znacznie stłumi Ci sygnał.
7dziadek
Stały użytkownik forum

A czy zwykły kabel sieciowy-skrętka CAT.5E można dać na zewnątrz bloku po ścianie ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

7dziadek pisze:A czy zwykły kabel sieciowy-skrętka można dać na zewnątrz bloku po ścianie ?
Jeżeli masz na to pozwolenie to oczywiście, że można tylko lepiej jak już to kupić skrętkę żelowaną, aby była wytrzymała na złe warunki atmosferyczne.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

7dziadek pisze:ale APek musiałby być na polu a TPLink pracuje w temp. 0~40 St. C Working Temperature
Spokojnie to wytrzyma.
7dziadek pisze:12 m to nie tragedia mam dwie anteny na takim kablu i wyciągam na nich 12-17 dB
12m h155 to jakieś 6dB tłumienia a ze złączkami 8dB. Antena powiedzmy 14dBi (jakaś super yagi albo dobry panel) i zostaje 6dBi zysku anteny to skąd masz 12-17dBi?

Ale jak chcesz długi kabel to nie widzę problemu tylko że obecnie już tak nikt nie robi, to było dobre jakieś 5 lat temu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

7dziadek pisze:A czy zwykły kabel sieciowy-skrętka można dać na zewnątrz bloku po ścianie ?
Oczywiście, o to właśnie chodzi ;) . Nie powinna jednak być to najtańsza skrętka UTP, bo zwyczajnie szybko zniszczeje. Powinna być to ekranowana skrętka FTP przystosowana do użytku na zewnątrz. Na Allegro ceny około 3,50zł za metr.
7dziadek
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:12m h155 to jakieś 6dB tłumienia a ze złączkami 8dB. Antena powiedzmy 14dBi (jakaś super yagi albo dobry panel) i zostaje 6dBi zysku anteny to skąd masz 12-17dBi?
Jak .....hm.....sam nie wiem ale zobacz na screen'ach

http://i7i.biz/Image2.jpg

a tu ile mam u siebie z 6MB na bazie
http://i7i.biz/Image3.jpg
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 05:52 przez 7dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

7dziadek pisze:sam nie wiem ale zobacz na screen'ach
To że wyświetla sie 15dB to wcale nie znaczy że jest taki zysk anteny. Musiałbyś np. porównać sygnał przy fabrycznej antence Tp-Linka (z całym AP) umieszczonej w tym sam miejscu co Yaga.

Zysk fabrycznej antenki jest określany na 2dBi i są zerowe straty na kablu.
Zysk dla yagi z kablem liczyłem wcześniej.
Nie pomagam na PW!
7dziadek
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:[...]
To że wyświetla sie 15dB to wcale nie znaczy że jest taki zysk anteny. Musiałbyś np. porównać sygnał przy fabrycznej antence Tp-Linka (z całym AP) umieszczonej w tym sam miejscu co Yaga.

Zysk fabrycznej antenki jest określany na 2dBi i są zerowe straty na kablu.
Zysk dla yagi z kablem liczyłem wcześniej.
Kolego........sorry bez urazy .....ale nie interesuja mnie niuanse i zawiłości pomiarów :gwiazdki:
i nie ważne dla mnie są decybele ........... ważne że przy takim pomiarze przy 15dB mam z 6 MB ~~ 4,5 MB przy 17 dB miałem ~~5.8 MB natomiast np. przy sygnale 5-7dB mam 1-1.5 MB z łącza 6MB

:zdrowko:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-11-30, 12:05 ]
Wycinam zbędny cytat wielopoziomowy.
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 12:03 przez 7dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sp6huk pisze:że można tylko lepiej jak już to kupić skrętkę żelowaną
Żelowaną na ścianę ? :zdziwko:
Marnie to widzę,jak zadziała grawitacja i wysoka temperatura w lecie ;)
W takich zastosowaniach używa się skrętki zewnętrznej w oponie PE,ale bez żelu !

[ Dodano: 2009-11-30, 08:44 ]
Blido pisze:Gratuluję pomysłowości i profesjonalizmu :]
Oj od razu uryna :] - w dzisiejszych czasach w 2.4 GHz nierzadko lepiej dać antenę o dużym zysku i co za tym idzie wąskich kątach promieniowania +ew.długi kabel niż jakiś nanobadziew,zbierający (i także siejący !) syf z całej okolicy...
7dziadek
Stały użytkownik forum

Przy okazji jeszcze jedno pytanie
Po przekonfigurowaniu obu AP na 'Bridge' [Point to Point] na tym na bazie mam ustawione "Wireless Secirity" na WPA-PSK/WPA2-PSK natomiast u siebie nie mogę ustawić takiego szyfrowania jest niedostępne - mogę tylko ustawić 'WAP' .............'czy te typy tak mają ' :zawstydzony:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Żelowaną na ścianę ?
Korzystam ze skrętki żelowej choćby u Siebie, mam ją wypuszczoną na dach i jest przymocowana do blaszanego podszycia komina więc temperatura latem jest na prawdę bardzo duża i jak na razie (czyt. 2,5 roku) nic się z nią nie stało ;) Ale to zależy też od wykonania z jakiego materiału jaka firma itp. ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sp6huk pisze:Ale to zależy też od wykonania z jakiego materiału jaka firma itp.
Nie będę się kłócił,ale nie dość,że uczyli mnie,że żelu nie używa się w zastosowaniach "pionowych",to jeszcze z praktyki (4 lata - amatorska sieciówka,2 lata - energetyka) wiem,że żel lubi wyłazić w takich sytuacjach i jest to tylko efekt działania podstawowych praw fizyki :]
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Całkowicie możliwe, ale przynajmniej u mnie nic się nie dzieje z tą skrętką ;)
ODPOWIEDZ