Ale lepiej jak jest ta druga przykręcona-nie wiem czemu ale wydaje mi się że jak ją odkręciłem to było gorzej .Ale może to tylko u mnie,w sumie ona mi nie przeszkadza.wojteks pisze:Wystarczy tylko zewnętrzna.
Orange Freedom PRO - CDMA - luźne dyskusje [wydzielony]
Moderator: Moderatorzy
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - luźne dyskusje [wydzielony]
- darx667
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Właśnie u mnie też jest lepiej.onimusza666 pisze:Ale lepiej jak jest ta druga przykręcona-nie wiem czemu ale wydaje mi się że jak ją odkręciłem to było gorzej .Ale może to tylko u mnie,w sumie ona mi nie przeszkadza.
Ostatnio zmieniony 2009-12-01, 17:36 przez darx667, łącznie zmieniany 1 raz.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
http://www.komputerswiat.pl/testy/inter ... owych.aspx Ciekawy artykuł a w szczególności to: Szybkość działania
Do pomiaru szybkości dostępu do internetu użyto ogólnodostępnego narzędzia, które pozwoliło zbadać rzeczywisty transfer danych łącza. Pod uwagę wzięto maksymalne osiągi uzyskane z kilkakrotnie wykonanych pomiarów o różnej porze dnia. W tej kategorii najlepiej wypadła usługa iPlus, która oferuje najszybszą transmisję. Najgorzej sprawiał się Orange Free - w większości pomiarów szybkość pobierania danych nawet w zasięgu sieci HSPA (operator deklaruje 7,2 Mb/s) nie przekroczyła 1 Mb/s. W kilku lokalizacjach słabo radził sobie również blueconnect, a maksymalna szybkość uzyskana w usłudze Ery nie przekroczyła 2,7 Mb/s. Play niemal w każdym miejscu objętym zasięgiem sieci wywiązuje się ze swoich deklaracji, zapewniających szybkość łącza na poziomie 1 Mb/s.
Oczywiście jest to o OFree ale daję tu w ''luźnych dyskusjach''-
nie ładnie ze strony Orange że tak oszukuje klienta. 
Do pomiaru szybkości dostępu do internetu użyto ogólnodostępnego narzędzia, które pozwoliło zbadać rzeczywisty transfer danych łącza. Pod uwagę wzięto maksymalne osiągi uzyskane z kilkakrotnie wykonanych pomiarów o różnej porze dnia. W tej kategorii najlepiej wypadła usługa iPlus, która oferuje najszybszą transmisję. Najgorzej sprawiał się Orange Free - w większości pomiarów szybkość pobierania danych nawet w zasięgu sieci HSPA (operator deklaruje 7,2 Mb/s) nie przekroczyła 1 Mb/s. W kilku lokalizacjach słabo radził sobie również blueconnect, a maksymalna szybkość uzyskana w usłudze Ery nie przekroczyła 2,7 Mb/s. Play niemal w każdym miejscu objętym zasięgiem sieci wywiązuje się ze swoich deklaracji, zapewniających szybkość łącza na poziomie 1 Mb/s.
Oczywiście jest to o OFree ale daję tu w ''luźnych dyskusjach''-

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Kolejny szyty na zamówienie Polkomtela artykuł w wybitnie opiniotwórczym piśmie branżowymonimusza666 pisze:nie ładnie ze strony Orange że tak oszukuje klienta.

Korzystam z Orange od ponad roku,w wielu miejscach w różnych czesciach Polski,i prędkości poniżej megabita praktycznie sie nie zdarzają,nawet w godzinach szczytu.
Zwykle jest to 3-5 Mbit/s,oczywiście przy odpowiednim poziomie sygnału.
Wierzę Ci na słowo
ja takiej prędkości na oczy nie widziałem.

- wojteks
- *** Administrator ***
Bo to chodzi o Orange Free. Orange Freedom Pro (i inne opcje gdy używają CDMA) to maksymalnie 3.1Mbps teoretyczne, w praktyce bywa 2.7Mbps na nieobciążonej stacji bazowej a jak jest obciążona to sam wiesz jak jest.onimusza666 pisze:ja takiej prędkości na oczy nie widziałem.
Dobrze to ująłeś, te artykuły są tendencyjne delikatnie mówiąc.Patryk pisze:artykuł w wybitnie opiniotwórczym piśmie branżowym
Nie pomagam na PW!
Wiem jak to jest-aktualnie jestem na limicie i max mam 19KB/s i skacze-ale co mnie cieszy nie przeszkadza mi to w graniu-widocznie gry aż tak dużo nie ''ciągną'' 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie musisz wierzyć na słowoonimusza666 pisze:Wierzę Ci na słowo

Szczytno,woj.warmińsko-mazurskie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Szkoda, że w Wawie to tak nie chodzi. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dla mnie jako człowieka który przez 5 lat studiów miał do czynienia z wynikami pomiarów wielkości fizycznych artykuł ten przedstawia ZEROWĄ wartośćonimusza666 pisze:Ciekawy artykuł a w szczególności to: Szybkość działania

Szkoda, że mój Plus tak nie działa...Patryk pisze:Nie musisz wierzyć na słowo![]()

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Mam pytanie, jeśli kupie antene to możliwe że pingi troche się polepszą?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tylko jeśli masz w tej chwili słaby sygnał. Jeśli sygnał jest dobry to antena nic nie pomoże - wtedy najwięcej zależy od obciążenia BTS-a.mati.m92 pisze:jeśli kupie antene to możliwe że pingi troche się polepszą?
-
- Stały użytkownik forum
Poziom sygnału Evdo mam 78
Poziom sygnału Evdo (Diversity) 76
Kiedyś miałem lepsze wyniki około 70-72, czasami nawet 69.
Dodam że modem mam obok ściany, a jeszcze ostatnio miałem ocieplany dom także chyba przez to moc sygnału spadła troche. Dodam jeszcze pomiary, godzina 22.30 także ping nie taki zły, ale normalnie w dzień jest około 120.
Dodam że modem mam obok ściany, a jeszcze ostatnio miałem ocieplany dom także chyba przez to moc sygnału spadła troche. Dodam jeszcze pomiary, godzina 22.30 także ping nie taki zły, ale normalnie w dzień jest około 120.

Kod: Zaznacz cały
http://www.pingtest.net/result/10423248.png
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Wg. mnie twoja stacja bazowa jest zawalona, poniewaz ja mam mniej wiecej takie same poziomy sygnalu i mam ping 80-100 (polskie serwery).mati.m92 pisze:Poziom sygnału Evdo mam 78
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-02-15, 18:00 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-15, 18:00 przez czerwon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Tak się właśnie zastanawiam czy ja zamienię ten router z OFP na próbę na OF z AnyData to jest sens kupować antenę do tego skoro aktualnie mam bodajże maxymalny zasięg AxxesManager pokazuje max5 kresek i przy takim stanie wynik jest następujący:

W zależności od pory jest troszkę lepiej ,zazwyczaj gorzej jest tylko tak w godzinach wieczornych . Do stacji bazowej mam w prostej lini coś koło 7 km ( w tym mały las) i tak się zastanawiam skoro mam max zasięg ( o ile to prawda) to w czym mi antena dodatkowa na dachu pomoże ? Swoja drogą coś widzę że chyba mój nadajnik musi być konkretnie zawalony skoro ludzie na dwóch kreskach maja lepsze wyniki
Nie ma co OF biore na rok bo nigdy nic nie wiadomo ...

W zależności od pory jest troszkę lepiej ,zazwyczaj gorzej jest tylko tak w godzinach wieczornych . Do stacji bazowej mam w prostej lini coś koło 7 km ( w tym mały las) i tak się zastanawiam skoro mam max zasięg ( o ile to prawda) to w czym mi antena dodatkowa na dachu pomoże ? Swoja drogą coś widzę że chyba mój nadajnik musi być konkretnie zawalony skoro ludzie na dwóch kreskach maja lepsze wyniki

-
- Stały użytkownik forum
To co mi radzicie? Kupić te antene czy nie, zależy mi na grze online.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Przy takich parametrach jakie podałeś w poprzednim poście, przydałoby się kupić. Nie są one co prawda najgorsze, ale mogłoby być lepiej.mati.m92 pisze:To co mi radzicie? Kupić te antene czy nie, zależy mi na grze online.
-
- Stały użytkownik forum
A może mi ktoś podać jakiegoś zaufanego kolesia na allegro, który takie sprzedaje?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Na allegro nie kupisz dobrej anteny. Dobre anteny na pasmo 450MHz produkuje Dipol: http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
-
- Stały użytkownik forum
A można wiedzieć ile kosztuje przesyłka?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
mati.m92 pisze:A można wiedzieć ile kosztuje przesyłka?
Czyli jak już uwzględnisz wszystkie szczegóły swojego zamówienia, to dowiesz się, jaki będzie koszt przesyłki.dipol.com.pl pisze:"Szczegóły dotyczące opłaty za przesyłkę i ewentualne koszty pobrania należności zostają podane na zestawieniu w trakcie finalizacji składania zamówienia oraz na fakturze pro-forma"
-
- Stały użytkownik forum
Nie bardzo wiem pod jaki temat podpiąć moje pytanie ale z racji że to jest luźny temat to zadam je tu. Otóż jedna rzecz strasznie mnie denerwuje w pracy OFP ,jeżeli chcę ściągnąć jakiś plik np. mp3 ewidentnie widzę że cały proces pobierania się "tnie"
tzn. widzę jak np chwilę pobiera np. 80Kb/s i chwile się zawiesza (widzę po ilości danych że nie pobiera) i dalej pobiera, to jest strasznie uciążliwe bo np. ściągając coś z rapidszita często zdarza się tak że takie chwilowe zawiechy i koniec ściągania
Nie ściągam dużo, ot od czasu do czasu jakiś albumik mp3 no ale taka praca strasznie irytuje. Pingi wahają się od 100-130 czyżby z tego wynikało to wszystko?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To akurat na koncie free jest zawsze tak. Jednak nie powinno Ci zatrzymywać się pobieranie po dłuższej lub krótszej bezczynności. Próbowałeś wymuszać ruch pingując stale jakąś stronę w internecie?LukeX pisze:ściągając coś z rapidszita często zdarza się tak że takie chwilowe zawiechy i koniec ściągania
Pozdrawiam YaHooo 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Przy ściąganiu z Rapida na koncie free to normalne zjawisko (takie cykliczne zwalnianie i przyspieszanie transferu) też tak mam, chociaż nie zdarzyło mi się aby plik nie dociągnął się do końca.LukeX pisze:to jest strasznie uciążliwe bo np. ściągając coś z rapidszita często zdarza się tak że takie chwilowe zawiechy i koniec ściągania
-
- Stały użytkownik forum
Ale rapid to akurat tylko przykład bo tak jest ściągam z innych miejsc ,ewidentnie widzę jak pobiera i robi takie kilku sekundowe zawiechy w czasie których po prostu nie pobiera.I nawet odpuściłem sobie ściąganie większych plików niż ma pojedyncze mp3, większe pliki ściągane z kont free z rapida ,hotlife itp nie pobierają się do końca chwila dłuższej zawiechy o wspomniany rapid itp traktuje to koniec ściągania.'
Nie za bardzo wiem jak mam to zrobić ?YaHooo pisze:Próbowałeś wymuszać ruch pingując stale jakąś stronę w internecie?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wydać polecenie (w Wierszu poleceń)LukeX pisze:Nie za bardzo wiem jak mam to zrobić ?
Kod: Zaznacz cały
ping onet.pl -t -l 100
Pozdrawiam YaHooo 

- czarenty6587
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jaki powinien byc poziom sygnału EVDO aby miec jakies 1 Mbs ?
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
-
- Mistrz bezprzewodowy
czarenty6587, to zależy od obciążenia stacji bazowej i nawet przy 100% zasięgu możesz nie osiągnąć 1 Mbps albo przy jednej kresce zasięgu możesz osiągnąć 1 Mbps.
-
- Początkujący użytkownik forum
Korzystam z modemu ADU-635WA i mam podzielone łącze na dwa kompy przez program Freeproxy, internet ładnie działa, ale nie działa mi Outlook Express, czy ktoś wie jak go skonfigurować? Bo w ustawieniach nie ma nic o serwerze proxy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie korzysta z ustawień IE czasem?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!