HUAWEI E220 problem z konfiguracją

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
spoker
Początkujący użytkownik forum

HUAWEI E220 problem z konfiguracją

Post autor: spoker »

witam

Tak jak w temacie mam problem ze skonfigurowaniem połączenia z internetem z tym modemem, ale może zacznę od początku.

Dostałem od znajomego ten modem, według instrukcji ściągniętej z tego forum usunąłem simlocka, wszystko odbyło się bez problemu.
Dalej ściągnąłem program Mobile Partner i z tego forum dorzuciłem ustawienia operatorów internetowych.
Wrzuciłem kartę sim Play (mam abonament play dla firm), wklepałem numer pin, karta się zalogowała, pokazał się pełny zasięg PLAY, wybrałem ustawienie operatora PLAY i dałem connect, niestety takie rezultaty:
"Błąd - 619 Niemożna ustanowić połączenia ze zdalnym komputerem więc port tego połączenia zostanie zamknięty"

Zamieniłem kartę na PLUS i to samo, czy muszę coś uaktywnić u operatora żeby móc korzystać z internetu? czy po prostu to kwestia jakiegoś dodatkowego ustawienia?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: HUAWEI E220 problem z konfiguracją

Post autor: YaHooo »

spoker pisze:czy po prostu to kwestia jakiegoś dodatkowego ustawienia?
Ja bym dopisał odpowiednią komendę inicjującą modem w jego właściwościach. Tak jak radzą w tym poradniku http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38088#38088
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
spoker

Ja bym dopisał odpowiednią komendę inicjującą modem w jego właściwościach. Tak jak radzą w tym poradniku http://www.bez-kabli.pl/v...p?p=38088#38088
niestety niepomogło, dalej to samo
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Bo pisałeś, że trzeba coś uaktywniać. Nic nie trzeba :)

Dlatego może warto by było sprawdzić jak modem działa w innym miejscu (awaria BTS'a). Masz taka możliwość?

Aha i jeszcze jedno jak włożysz kartę Playa do telefonu to działa w nim internet?

Ewentualnie możesz poczytać ten post http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54477#54477
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
spoker

YaHooo pisze:Bo pisałeś, że trzeba coś uaktywniać. Nic nie trzeba :)

Dlatego może warto by było sprawdzić jak modem działa w innym miejscu (awaria BTS'a). Masz taka możliwość?

Aha i jeszcze jedno jak włożysz kartę Playa do telefonu to działa w nim internet?

Ewentualnie możesz poczytać ten post http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54477#54477
Odpowiadając na twoje pytanie to TAK, telefon po podlaczeniu do komputera łączy sie z internetem.
Być może to ja cos uszkodziłem w modemie bo chyba sie troszke rozpedziłem i na początku zamiast instalacji mobile partner przez przypadek wgrałem inne oprogramowanie do modemu. Ten program wygląda tak:

Obrazek

teraz pytanie co ja zrobiłem wgrywając to oprogramowanie? i może to ma teraz wpływ na ten błąd?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

spoker pisze:Być może to ja cos uszkodziłem w modemie bo chyba sie troszke rozpedziłem i na początku zamiast instalacji mobile partner przez przypadek wgrałem inne oprogramowanie do modemu.
Nie uszkodziłeś modemu :) Po prostu wgrałeś do niego inne oprogramowanie które się instaluje z modemu (z jego pamięci wewnętrznej widocznej w Moim Komputerze jako cd-rom) do komputera. Jest to dashboard.

A komputer wykrywa w Menadżerze Urządzeń modem E220? Jeśli tak, to spróbuj zainstalować same sterowniki, wyłączyć PIN na karcie SIM (po włożeniu do telefonu można to zrobić). Następnie możesz zrobić <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i tak się łączyć.
ODPOWIEDZ