Generalnie to zależy jeszcze od obciążenia stacji. Ja osobiście przy zasięgu -98dBm (bardzo słaby) na HSDPA osiągnąłem 1mbps. Zatem jakby był modem tylko na UMTS, to podejrzewam, że miałbym max, cyzli 384kbps
Józek pisze:Czyli jakbym miał np: te 10-15% zasięgu UMTS to nici z typu serwisów YT
W UMTS masz 384kbps. Dlaczego nici z takich serwisów? Przecież będzie działał tylko buforowanie potrwa. Jest szansa że złapiesz HSDPA i będzie szybciej niż UMTS.
wojteks pisze:W samym 3G (UMTS) nie ma mniejszej ani większej prędkości.
Oczywiście,że jest
144 kbps DL / 64 kbps UL w pewnych warunkach (np.powyżej 120 km/h względem sektora stacji),do tego starsze modemy i telefony bez HSDPA obsługują zazwyczaj starszą wersję specyfikacji UMTS,w której prędkość UL wynosi tylko 128 kbps.
Patryk pisze:do tego starsze modemy i telefony bez HSDPA obsługują zazwyczaj starszą wersję specyfikacji UMTS,w której prędkość UL wynosi tylko 128 kbps.
Mój tel. max UMTS ~384kbps HSDPA ~3,6 Mbit/s
A jak myślicie jak miał zasięg UMTS tylko taki aby się połączyć,zarejestrować.
To czy jest możliwość że przełączy mnie na HSDPA?
A jak myślicie jak miał zasięg UMTS tylko taki aby się połączyć,zarejestrować.
Nie znając Twoich warunków można tylko zgadywać.
[ Dodano: 2009-12-06, 10:51 ]
Józek pisze:To czy jest możliwość że przełączy mnie na HSDPA?
Raczej na pewno,jeśli zalogujesz się do sieci UMTS,o ile stacja ma HSDPA (czasami nowo odpalone,nie do konca zintegrowane z siecią stacje mają tylko UMTS).
Witam.Mam takie pytanie-modem działa mi w usłudze 3G,czasami przeskakuje na HSDPA-Czy da się wymusić (ustawić) żeby cały czas działał w HSDPA?.Z góry dziękuje.
Paleolit pisze:Witam.Mam takie pytanie-modem działa mi w usłudze 3G,czasami przeskakuje na HSDPA-Czy da się wymusić (ustawić) żeby cały czas działał w HSDPA?.Z góry dziękuje.
Ustawić nie da rady, ale można zrobić tak:
start --> uruchom --> cmd.exe --> ping wp.pl -t -l 1400 --> i wtedy powinno trzymać na HSDPA przy czym będzie pobierało Ci trochę (mało) danych
Klikasz start --> wybierasz uuchom --> wpisujesz cmd.exe --> pojawia Ci się czarne "okno" wpisujesz wtedy ping wp.pl -t -l 1400 klikasz ENTER i powinny lecieć pingi, jeżeli tak się nie stanie to musisz wpisać mniejszą wartość np. ping wp.pl -t -l 1200 i jeżeli będzie wszystko OK zostawiasz to okno otwarte i go nie zamykasz
Chodziło mi o to, że w momencie przejścia z UMTS->HSDPA modem się zawiesza i pomimo tego, że połączenie dial-up jest aktywne (system pokazuje, że połączono) to pingi nie dochodzą, oraz nie można wczytać żadnej strony.