Całość http://media2.pl/telekomunikacja/59032- ... us%29.html
Dobry film HD i po limicieechnologia ta pozwoli operatorowi wkrótce na oferowanie nowych usług, np. ściąganie filmów HD.

Moderator: Moderatorzy
Dobry film HD i po limicieechnologia ta pozwoli operatorowi wkrótce na oferowanie nowych usług, np. ściąganie filmów HD.
DokładnieDobry film HD i po limicie
Ciekawe czy z tą technologią poprawią sobie łącza na świat jakie mają ich nodeB. Bo ostatnio zauważam, że wieczorami mi się zaczyna zatykać siećTomek7 pisze:która zwiększa pojemność sieci i pozwala na osiąganie prędkości transmisji danych nawet do 21 Mb/s.
Tak samo zauważyłem. W erze zawsze osiągałem spokojnie wieczorami ~3 Mb/s a teraz ~600-1000 Kb/sYaHooo pisze: Bo ostatnio zauważam, że wieczorami mi się zaczyna zatykać sieć
Taak...STM-1 na każdą stacjęTomek7 pisze:Do NodeB w centrum miast powinni dawać spokojnie z ~50 Mb/s na sektor
A moje jest duże to też ?Tomek7 pisze:wprowadzi do dużych miast technologię HSPA+
NieKlonAdam pisze:HSPA+ // Modemem 7,2 Mbps bedę odbierał ?
to jaksp6huk pisze:Nie
Musisz kupić modem obsługujący HSPA+ np. Huawei E1820 lub też Sierra Wireless 307KlonAdam pisze:to jak
Ciekawe podejście - jak nie dla mnie to dla nikogoKlonAdam pisze:Niech zrobią antenę w moim mieście (20tys. mieszkańców) a nie robią technologie dla nikogo.
Nie był bym taki pewien,czy ma HSPA+KlonAdam pisze:Acer Netbook Aspire One D250 HSPA
Za to dla mnie jest cały czas "ready".Patryk pisze:Ciekawe podejście - jak nie dla mnie to dla nikogo
Sektory 4,5 i 6 ?ja.michal pisze:Dodałem info do bazy BTSów, ale odesłał mi maila gość od tego i powiedział, że to nie nowy nodeB tylko kolejna nośna.
To rzeczywiście może być trzecia nośna,jeśli numer sektora to 8 (w notacji dziesiętnej oczywiscie - sierra wyświetla szesnastkowo,musisz przeliczyć CID).ja.michal pisze:8 mi się pojawiła.
Niestety nie mam.Patryk pisze:I jeśli mozesz,to wykonaj na AC881 komendę AT!GSTATUS? zarówno w trakcie aktywnego połączenia,jak i będąc rozłączonym (ale zalogowanym do sieci) i zapisz wartości "WCDMA channel".
Czyli jak Plus ma 6-sektorowego nodeB to jest to 2 nośna? Bo u mnie w Białymstoku każdy nodeB ma 6 sektorów... Ale i tak wieczorem net potrafi przymulić i coraz cieżej osiągnąć 2mbps...Patryk pisze:Sektory 4,5 i 6 ?
To druga nośna,Plus ją odpala na coraz to większej ilości stacji.
I to bardzo szczęśliwymja.michal pisze:YaHooo jest jej szczęśliwym posiadaczem.![]()
Dla ścisłości Plus nie ma HSUPA bo karta ma.YaHooo pisze:Szkoda tylko, że nie mam HSUPA.
Sprawdzałem w dwóch miejscach:ja.michal pisze:guteq, w jakich miejscach w Warszawie sprawdzałeś?
A mnie fascynują losy czwartej - tej "przeznaczonej" na TDD (choć raczej należałoby napisać "zmarnowanej" bo chyba będzie leżała odłogiem po wsze czasy...)Patryk pisze:Mnie za to ciekawi,czy puszczą HSPA+ na trzeciej nośnej,dotychczas nieużywanej przez wielką czwórkę...
Ja już się ślinię na myśl o AC503ja.michal pisze:YaHooo jest jej [AC881] szczęśliwym posiadaczem.
No tak, ale o tym większość forumowiczów wie, że ten modem ma HSUPADla ścisłości Plus nie ma HSUPA bo karta ma.![]()
To widzę, że coś w Białym słabo śmiga Plus...guteq pisze:za to w jednym z nich zwykłe HSPA pięknie śmigało - 6.15 Mbps
Ano, jest do czegoguteq pisze:Ja już się ślinię na myśl o AC503![]()
Marnuje się zarówno te 20 MHz,jak i 3/4 (jak nie wiecej) pasma uplinku w FDD...no ale cóż,UMTS został pomyślany przede wszystkim jako system telefonii.guteq pisze:A mnie fascynują losy czwartej - tej "przeznaczonej" na TDD