Motorola A835 jako modem UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Motorola A835 jako modem UMTS
Witam
Kupiłem motkę A835 w celu używania jako modem UMTS (warszawa). No i zaczęły się schody. Telefon na Grochowie pokazuje tylko sieć 2,5G. Gdy jadę do centrum pokazuje się 3G ale nigdzie nie mogę wtedy zadzwonić.Gdy dalej się przemieszczam i zgubi zasięg 3G to już <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie ma sieci. Muszę wtedy w ustawieniach ustawić wyszukiwanie sieci i wtedy łapie 2,5G. Czy ktoś wie co z tym da się zrobić i czy na Grochowie rzeczywiście nie ma zasięgu UMTS? Dodam tylko,że fon pochodzi z sieci "3", ma eng menu i zdjętego simlocka oczywiście. Moja karta to PlusGSM.Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Slawoj
Kupiłem motkę A835 w celu używania jako modem UMTS (warszawa). No i zaczęły się schody. Telefon na Grochowie pokazuje tylko sieć 2,5G. Gdy jadę do centrum pokazuje się 3G ale nigdzie nie mogę wtedy zadzwonić.Gdy dalej się przemieszczam i zgubi zasięg 3G to już <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie ma sieci. Muszę wtedy w ustawieniach ustawić wyszukiwanie sieci i wtedy łapie 2,5G. Czy ktoś wie co z tym da się zrobić i czy na Grochowie rzeczywiście nie ma zasięgu UMTS? Dodam tylko,że fon pochodzi z sieci "3", ma eng menu i zdjętego simlocka oczywiście. Moja karta to PlusGSM.Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Slawoj
Re: Motorola A835 jako modem UMTS
mam ten sam problem z A925. Co ciekawe widzi Erę, a Idei i plusa w ogóle nie. Jest błąd: Niewłaściwa karta SIM. Zasada jest jedna: warto trzymać się producentów telefonów którzy budowali sieć, u nas są to producenci europejscy. Do iplusa polecam Nokie (6650, ok 400 pln na allegro, chodzi super), do Ery Siemensa i Eryka (i600), Idei - też np Nokię. Z Motkami i Necami są problemy.
-
Moja motka widzi pozostałe sieci a ponadto ten model jest dostępny w ofercie PLUSgsm a więc powinna współpracować.
Musi chodzic ze wszystkimi telefonami
Wszystko musi chodzic ze wszystkimi telefonami. Jest ustalony standard. Przy tej Motce bo pochodzi z sieci 3, masz ustawienia APN w telefonie na tą siec 3, i dlatego sie nie wdzwaniasz do sieci. Pienienes przestawic (lub dopisac) APN na Ere, plusa lub Orange (infos są na innych forumach zapewne) Dla ery jest to: APN: erainternet; nazwa i haslo: erainternet. Masz to opisane na stronach Ery, czy BT, (inaczej troche sie konfiguruje Sonyericcsona, ale to tez jest napisane na stropnch Ery). Jezeli telefon pochodzi z UK 3, to pewnie masz: three.co.uk. Tez mialem Nokie z UMTS ale z Włoch i chodzilo. co do sieci 2.5G i 3G, to nie wiem dlaczego cos nie gra, musisz sie pytac biura obslugi sieci. Czasem jest wgrane oprogramowanie takie ze nie da sie zmieniac konfiguracji sieci w telefonie, pomimo zdjetego Simlocka, tzreba podegrac suchy czysty soft. Ten problem jest np. z NEC 313, nie da sie zmienic konfiguracji ani dodac, ani wyedytowac ustawien APN z sieci UK 3G, nawet po podegraniu softu. Jak sobie z tym poradzic to nie wiem, moze ktos sie zna na tych NEC-ach?
http://nec3g.roxr.com/forum/viewforum.php?forum_id=6 tu jest o necie w necach, i tu http://lenet.one.pl/~b0b3k/nec/viewforum.php?f=3 i tu http://nec3g.info/index.php?name=PNphpB ... 21d88325ea
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
sprobuj z antena kierunkowa Pozdrawiam
-
Dzwoniłem dzisiaj w tej sprawie do serwisu motoroli (adres i tel podany przez konsultantkę PLUSA) w serwisie pan był, bardzo miły ale powiedział, że z tym telefonem nie miał nigdy okazji się spotkac a ponadto był zaskoczony że w Warszawie działa UMTS
Czy ktoś wie gdzie w stolicy jest jakiś spec od tych telefonów bo już nie wiem co zrobić. Problem jes cały czas taki, że nie mam zasięgu 3G(a jest, bo jak wymusze w setupie tylko sieć UMTS to ją łapie po czym gubi i nie ma nic tylko numery alarmowe 112) Wracam w setupie do ustawień auto i każe wyszukiwać sieć to często(ale nie zawsze) loguje się tylko, że 2.5G. Następnie jadę do centrum Wawy to sam się przełącza na 3G ale nie mogę wtedy wykonać połączenia. Ciekawostką jest, że z przeglądarki wap mogę wtedy korzystać i szybko stronki się ładują. Następnie gubi sieć i zaczynam od nowa.....Kurcze i jak ja tego fona wykorzystam do internetu przez UMTS?
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Tomekłódź
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Odkope wątek. Używa ktoś tego fona jako modem UMTS. Jeżeli tak to jak się sprawuje?
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s 

Rozwiązanie jest jedno a objawy typowe: Niestety PlusGSM coś namieszał w swojej sieci UMTS a efekt jest taki że telefony z softem z sieci "3" nie będą działać prawidłowo. Sam byłem zdziwiony gdy moja A835 po pół roku działania w UMTS Ery nie chciała współpracować z Plusem. Rozwiazanie jest jedno: wymień soft na taki który pochodzi z saieci innej niż "3" np Vodafone UK. Robi sie to bardzo prosto a jedyny minus tej operacji to założenie sie Simlocka który trzeba ściągnąć. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na forum
Http://www.matrax.net
Moja A835 po tych zabiegach śmiga aż miło jako modem UMTS w Simdacie i nie ma z nią żadnych problemów. Dopłączony Mobile Phone Tools sam ustawia połaczenie GPRS w zależnosci od włożonej karty SIM, właściwie nic nie trzeba robić.
Pozdrawiam.
Http://www.matrax.net
Moja A835 po tych zabiegach śmiga aż miło jako modem UMTS w Simdacie i nie ma z nią żadnych problemów. Dopłączony Mobile Phone Tools sam ustawia połaczenie GPRS w zależnosci od włożonej karty SIM, właściwie nic nie trzeba robić.
Pozdrawiam.
-
- Stały użytkownik forum
To chyba jakis zart. Owszem chodza plotki ze siec "3" w nowych telefonachagnyra pisze:Rozwiązanie jest jedno a objawy typowe: Niestety PlusGSM coś namieszał w swojej sieci UMTS a efekt jest taki że telefony z softem z sieci "3" nie będą działać prawidłowo. Sam byłem zdziwiony gdy moja A835 po pół roku działania w UMTS Ery nie chciała współpracować z Plusem. Rozwiazanie jest jedno: wymień soft na taki który pochodzi z saieci innej niż "3" np Vodafone UK. Robi sie to bardzo prosto a jedyny minus tej operacji to założenie sie Simlocka który trzeba ściągnąć. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na forum
zalozyla jakis trigger softwarowy ktory wymusza zalogowanie sie do sieci 3
w jakims czasie. Ale nie dotyczy do starych motek.
Druga przyczyna jaka mi przychodzi do glowy to zmiana release-u platformy UMTS na niezgodna z wersja 99 ale wtedy to N6650 tez b y miala podobny problem i nie sadze aby to byl ten problem.
Moja A835 dziala choc ma inny soft z PL Menu
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jak to możliwe ?robbo2k pisze:Druga przyczyna jaka mi przychodzi do glowy to zmiana release-u platformy UMTS na niezgodna z wersja 99 ...
A ja jednak nadal uważam że to wina softu z "3". Zajżyjcie na forum do którego link wrzuciłem w poprzednim sofcie tam ten temat jest bardzo szeroko omówiony, preoblem dotyczył różnyxch modeli Motoroli 3G. Zawsze pomagało wgranie softu z sieci innej niż "3" tak też było w moim przypadku. Soft "VodaFone UK" działa bez provbblemu, wcześniejszy powodował że będąc zalogowanym do sieci UMTS Plusa nie można było nic zrobic. Co ciekawe w Erze i Orange takiego problemu nie było.
-
- Stały użytkownik forum
Relaesesy czyli takie wresje rozwojowe UMTS wychodza co jakis czas ibob pisze:Jak to możliwe ?
czesciowa SA NIEZGODNE ze soba. Przyklad w release 99 szerokosc kanalu to 5MHz, w wersji "4" pojawily sie juz kanaly 1,5MHz w trybie FDD (jako alternatywa).
Poki co nie w Polsce. Wiec jasne jest ze stary telefon moze tego nie obsłużyć. w wersji 4 lub 5 pojawil sie tez HSDPA choc to jest raczej dodatek.
W wypadku Motoroli wydaje mi sie ze siec "3" po "exporcie" tysiecy sluchawek do Polski wprowadzil jakis "myk" w sofcie ze telefon musi sie odwolac do sieci macierzystej inaczej sie deaktywuje. Na dowod tego jest fakt ze przywiezione sluchawki z UK dzialaja DOBRZE w PLUSIE dopiero po jakims czasie przestaja. Ten sam myk jest podobno z "3" z Wloch. Problem nie dotyczy sluchawek Refrubished importowanych masowo z poltoraroku temu
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez robbo2k, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam
Dałem sobie spokój z motką. Próbowałem różnych metod, pożyczałem drugą motkę od kolesia i taki sam problem z połączeniem do netu. Co prawda kilka razy udało mi się załapać na transmisje 3G i śmigało aż miło mimo, iż na wyświetlaczu pokazywał, że zgubił sieć. W warszawie po zalogowaniu (wymuszonym w ustawieniach aparatu) do sieci UMTS nie można wykonywać żadnych rozmów ani odbierać a po chwili gubi sieć. Będąc w Poznaniu ku mojemu zdziwieniu telefon sam się logował w 3G, nie gubił sieci i można było normalnie korzystać z fona(nie wiem jak internet) Ręce opadają. Pozdrawiam
Dałem sobie spokój z motką. Próbowałem różnych metod, pożyczałem drugą motkę od kolesia i taki sam problem z połączeniem do netu. Co prawda kilka razy udało mi się załapać na transmisje 3G i śmigało aż miło mimo, iż na wyświetlaczu pokazywał, że zgubił sieć. W warszawie po zalogowaniu (wymuszonym w ustawieniach aparatu) do sieci UMTS nie można wykonywać żadnych rozmów ani odbierać a po chwili gubi sieć. Będąc w Poznaniu ku mojemu zdziwieniu telefon sam się logował w 3G, nie gubił sieci i można było normalnie korzystać z fona(nie wiem jak internet) Ręce opadają. Pozdrawiam
-
Kupiłem ten tel. specjalnie żeby wykorzystywać go jako modem. Niestety mam z nim taki sam problem. Ma ktoś może (ewentualnie wie gdzie można znaleźć) flexa vodafone do tego telefonu? Przeszukałem chyba wszystko co można było i bez rezultatuagnyra pisze:Rozwiązanie jest jedno a objawy typowe: Niestety PlusGSM coś namieszał w swojej sieci UMTS a efekt jest taki że telefony z softem z sieci "3" nie będą działać prawidłowo. Sam byłem zdziwiony gdy moja A835 po pół roku działania w UMTS Ery nie chciała współpracować z Plusem. Rozwiazanie jest jedno: wymień soft na taki który pochodzi z saieci innej niż "3" np Vodafone UK. Robi sie to bardzo prosto a jedyny minus tej operacji to założenie sie Simlocka który trzeba ściągnąć.

EDIT:
Problem poniekąd rozwiązany, wrzuciłem jakiś znaleziony w necie flex. Jakoś się łączy, strasznie długo trwa pobranie adresu IP, tak jakby serwer nie odpowiadał, zazwyczaj po kilku/kilkunastu żądaniach otrzymuje jednak informację o przydzielonym IP. Ustawiłem ipcp-max-configure na 30 (korzystam z linuksowego ppp), domyślnie było 10 (przez co po 10-ciu próbach dawał sobie spokój) i się łączy za każdym razem, z tym, że czasami trzeba z minutę poczekać, najważniejsze że działa

Jak już się połączy to chodzi bez żadnych problemów, nie ma zacięć, transfer dość stabilny, sięga do 40 kB/s.
Tak się zastanawiam czy to wina telefonu, czy systemu Plusa. Przy łączeniu się Motorolą V235 (GPRS/EDGE) informacja o IP jest przesyłana od razu. Nie mam niestety innego telefonu z UMTS'em, żeby to sprawdzić.