Karta WiFi w laptopie nie działa

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RainMan
Początkujący użytkownik forum

Karta WiFi w laptopie nie działa

Post autor: RainMan »

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Mam laptopa Toshiba Satellite L300-1A3. Mam w nim 2 systemy - Vista (wbudowany), XP(sam postawiłem). Od roku wszystko działało bez zarzutu. Teraz Windows nie widzi karty Wifi (Realtek RT8187B).

Problem wyskoczył, gdy próbowałem podłączyć się do uczelnianej sieci komputerowej (jestem doktorantem) i zmieniłem ustawienia sieci LAN - adres IP, serwery DNS i "Network Address" karty sieciowej. Po restarcie wyskoczyło mi "znaleziono nowy sprzęt" - znalazł sprzęt o nazwie "USB2.0 WLAN Adapter". Nie da się zainstalować do tego sterowników (nie działa łączenie z netem, wskazywanie sterownika ręcznie itp.). Zainstalowanie sterownika do Realteka też nic nie daje - cały czas w menedżerze urządzeń mam "USB2.0 WLAN Adapter" z wykrzyknikiem, natomiast Realtek nigdzie się nie pojawia - jak poniżej:

Obrazek

Naturalnie przez to nie działa mi bezprzewodowy net, co jest sporym problemem. Dodam, że ustawienia które zmieniłem wróciły już do poprzedniego stanu.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Karta WiFi w laptopie nie działa

Post autor: KrissTofferr »

RainMan, Czy próbowałeś aplikacji przywrócenia systemu?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Nie masz jakiegoś klawisza funkcyjnego do włączania karty wifi lub przełącznika na obudowie lapka?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ja bym spróbował odpalić jakiegoś Linux'a LiveCD i sprawdził czy on widzi kartę. Można też rozebrać laptopa i sprawdzić, czy karta nie wysunęła się ze slotu i temu może komputer mieć problemy z jej wykryciem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
RainMan

dzięki za odpowiedzi.

KrissTofferr: bronię się przed tym rękami i nogami bo przywracanie systemu zawsze jest nieco bolesne. Ale problem występuje w obu systemach więc nie wiem czy to kwestia błędu systemu.

Jaco: :rotfl: pewnie że mam...aż takim noobem to nie jestem...przełącznik cały czas w pozycji on. zresztą, nawet jak jest na off to nie powinno mieć to znaczenia - po prostu w systemie karta powinna być wyłączona (tak było do tej pory). Tymczasem jej nie ma wcale.

YaHooo: spróbuję z Linuxem jak tylko się dobiorę do jakiejś instalki. Laptopa wolę nie rozbierać, mam jeszcze gwarancję, jak się okaże że to jednak sprzętowy defekt to go oddam do serwisu...
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

RainMan, Pobierz USBDeview.
Uruchom:
usbdeview.exe /shtml listausb.htm
Załącz plik htm.
RainMan

KrissTofferr: załączam pdfa, html nie mogę.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

W USBDeview, zaznacz:
"Realtek RTL8187B bezprzewodowe 802.11b/g 54Mbps USB 2.0 karta sieciowa"
z menu kontekstowego wybierz: "open in regedit", pozostaw regedit otwarty,
wróć do USBDeview, z menu kontekstowego wybierz: "uninstall selected devices".
W regedit odśwież widok (F5), upewnij się czy wykasowano klucz rejestru który był ostatnio otwarty.

Na partycji systemowej wyszukaj i usuń wszystkie pliki *.INF zawierające tekst: PID_8197
Uruchom ponownie system.

Pobierz i zainstaluj Windows driver auto installation program (zip)

Pozostaje pytanie - dlaczego na obydwu zainstalowanych systemach windows nie można uaktualnić konfiguracji. Może dużo wcześniej na obydwu zrobiłeś to samo, np. zainstalowałeś to samo oprogramowanie lub aktualizację sterowników.
RainMan

dzięki KrissTofferr!! :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Jeszcze muszę uzupełnienić ten temat bo rozmowę kontynuowaliśmy na PW.

W informacji wyświetlonej przez USBDeview widać że urządzenie
"Realtek RTL8187B bezprzewodowe 802.11b/g 54Mbps USB 2.0 karta sieciowa"
ma identyfikator sprzętowy VendorId = 0BDA oraz identyfikator ProductID = 8197.
Czyli że podczas instalacji sterowników dla tego urządzenia potrzebny jest plik .INF zawierający wpis:
USB\VID_0BDA&PID_8197
Okazało się że w plikach pobranych ze strony internetowej Realtek'a nie ma plików INF
z takim wpisem a tylko z podobnymi wpisami. Sprawdziłem że w sterownikach dla Windows 7 jest już właściwy wpis w pliku INF i nie ma przy tym rozróżnienia na pliki binarne sterowników. Dlatego w plikach INF dla Windows XP wystarczy podmienić któryś wpis urządzenia na taki który opisuje nasze urządzenie:
replaces.exe *.INF VID_0BDA&PID_8187 VID_0BDA&PID_8197 -i -o -s

Aktualizację sterownika najlepiej przeprowadzić podając ręcznie lokalizację sterownika
("określona lokalizacja") czyli wskazać na folder zawierający pliki .INF i SYS (dla naszej wersji systemu).
RainMan

dzięki KrissTofferr za uzupełnienie tematu.

ja jeszcze dodam, że po wykonaniu procedury naprawczej w XP (i tylko w XP), problem okazał się rozwiązany również na Viście (tam nie zrobiłem nic). Nie mam pojęcia jak to możliwe - chyba że oba systemy korzystają ze wspólnych plików.
ODPOWIEDZ