Rozdzielenie Blue connect - modem w komórce

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawelgiant
Początkujący użytkownik forum

Rozdzielenie Blue connect - modem w komórce

Post autor: pawelgiant »

Witam

Mam neostade z której uzytkowania chciałbym zrezygnowac głownie zpowodu koniecznosci placenia za ab. tel.

Chciałbym przejsc na blue connect - wykupujac usłygę chyba za 79 netto - otrzymuje karte sim. - karta ta sluzylaby mi tylko do netu ewentuanie do pda .
mam 2 kompy - teraz rozdzielam net za pomoca asmaxa

Czy mozliwe jest zastosowanie komórki jako modemu i rozdzielenie netu na kompy np podlaczenie komórki do routera ???

dzieki za pomoc
robbo2k
Stały użytkownik forum

Re: Rozdzielenie Blue connect - modem w komórce

Post autor: robbo2k »

pawelgiant pisze:Witam

Czy mozliwe jest zastosowanie komórki jako modemu i rozdzielenie netu na kompy np podlaczenie komórki do routera ???

dzieki za pomoc

Proponuje Linksys WRT54G3G, masz nie dosc ze router UMTS/WAN
to jeszcze WI-fi + switch 4 portowy
agnyra

Post autor: agnyra »

Router 3G byłby najlepszy ale to dość droga zabawka. Chyba najprościej można to zrobić łącząc dwa komputery ze sobą a jeden z nich ustawiając jako brame, i do niego podłączając telefon.
dtech
Stały użytkownik forum

Post autor: dtech »

Ze swojej strony dodam ze router jest bardzo fajnym rozwiązaniem i działa idealnie.
Teraz tylko czekać na HSDPA :)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Zastanów się jeszcze. Będziesz miał wysoki abonament i nie dostaniesz ani modemu ani telefonu po niższej cenie. To jest tzw."oferta dla frajerów".Było o tym sporo na forum.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Będziesz miał wysoki abonament
96 zeta brutto
nie dostaniesz ani modemu ani telefonu
Może wykorzystać swój telefon jesli ma modem z UMTS
To jest tzw."oferta dla frajerów"
Wielkie dzięki jestem frajerem bo to mam.
A tak to co masz przeciwko takiej ofercie.Ona jest tylko na 12 miechów a nie na dwa lata.Lepiej było zaproponować simdatę.Bez abonamentu bez problemów.Mi już za trzy miechy kończy się umowa i zobaczymy co zaproponują.Jeśli zrezygnuję to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie wezmę iPlusa bo mam kiepski zasięg.Może Orange?Nie wiem.A to że ta oferta ma 2 GB mnie wystarcza bo głównie internet wykorzystuje do surfowania po sieci i od czasu do czasu sciagania jakiejś muzy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jaco pisze:A to że ta oferta ma 2 GB ...
To jest argument.Poza tym często tym, którzy mają tzw. wysoki abonament nie tną nawet po przekroczeniu tego limitu (można spotkać się z tym na forum).
Argument trzeci:
Jaco pisze:Ona jest tylko na 12 miechów a nie na dwa lata.
A także czwarty:
Kupujesz sobie jaki chcesz model telefonu czy modemu a nie taki jaki jest w promocji.
Po piąte:
Podpisując na dwa lata umowę i tak w niej spłacisz sprzęt bo przecież nie jest tak naprawdę za złotówkę.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Nie denerwuj się Jaco. Przecież wiadomo o co chodzi. Jak to jest jedyna możliwość bo np.jest zasięg UMTS, albo inni operatorzy nawalają to owszem. Ale powiedz dlaczego Plus daje taką samą umowę i abonament za 60 brutto?

"Oferta dla frajerów"- to mocne określenie, ale to jest taka przenośnia. Jeśli musiałeś wziąć "ofertę dla frajerów" to nie znaczy, że jesteś frajerem.Wyluzuj.

Simdata wychodzi kilka razy drożej niż abonament, przeliczając na MB.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze:Simdata wychodzi kilka razy drożej niż abonament, przeliczając na MB.
To też jest fakt.A nawet ciężko to policzyć jeśli ktoś ściąga na abonamencie wiele giga jednostek i operator nie przycina prędkości. 8)
@Ufo atakuje, znasz @Jaco z tego forum i wiesz przecież ,że nie jest obrażalski. :D
Awatar użytkownika
klisza
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: klisza »

Jakoś nie pamiętam żeby na forum "wiele razy" krytykowano tą ofertę. Poza tym jest to aktualnie najbardziej opłacalna oferta przeliczając limit/abonament.
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

bob pisze: @Ufo atakuje, znasz @Jaco z tego forum i wiesz przecież ,że nie jest obrażalski. :D
No właśnie nabralem wątpliwości. Może tak już jest, że ludzie jak już coś wybiorą lub kupiom to są święcie przekonani, że to jest najlepsze, najkorzystniejsze,najtańsze,najdoskonalsze i w ogóle nie ma lepszego rozwiązania. Sam czasami się na tym przyłapuje.
To tylko taka hipoteza. Żeby znowu ktoś się nie obraził. :D
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Ja wam napisze dlaczego ta oferta jest dla "frajerow" po pierwsze za skandal uwazam umowe terminowa nawet na rok jesli operator- w tym przypadku era nic nie substydiuje abonentowi :!: - dostaje do reki gola karte sim :D - po drugie kara umowna za zerwnie tej umowy jest dragicznie wysoka :!: w Plusie i Orange analogiczne umowy sa bezterminowe i bez zobowiazan :) Powiem wprost jesli ktos ma dobry zasieg Plusa i Orange a mimo to wybiera ta oferte Ery Blue 79 to jest jednak "frajerem" ;) Nie mowiac juz o tym ze Era nie daje prawdziwego Blueconnect jako usluge dodatkowa do juz istniejacych aktywacji - to swiadczy zle o Erze i tyle :evil:
Awatar użytkownika
pimosz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pimosz »

Plusie i Orange analogiczne umowy sa bezterminowe i bez zobowiazan Smile
Raczej są kary za przedwczesne zerwanie umowy :cry:
pawelgiant
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pawelgiant »

Dzieki za rady chyba zostanę poki co przy neo ( przynajmnie do czasu az nie bedzie lepszej alternatywy)
Ale racja ze era daje ciała tym ze nie mozna dokupic blue do istniejacego abonamentu
a chetnie bym cos takiego zakupil i korzystal z sieci np przez pda
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

szalony pisze:Ja wam napisze dlaczego ta oferta jest dla "frajerow"...
Tobie to nie pasuje innym TAK to nie powód ,żeby tych innych obrażać.Najpierw bierzecie te tanie rozwiązania a potem płaczecie jak to tną i jakie to niesprawiedliwe a reszta ,która płaci trochę więcej i ma przyzwoity internet nazywasz frajerami.Według mnie sam nim jesteś.
Awatar użytkownika
JacekG
Stały użytkownik forum

Post autor: JacekG »

Rok temu zakupiłem BC, pamiętam jak na początku roku czekałem na router WRT54G3G i nie zawiodłem się, teraz chce sprzedać swojego Merlina U630 i za moment będę się cieszył HSDPA albo i lepiej przez HotSpota. Mam wysoki abonament w Erze i nie ma problemu z przekroczeniem 2G, mimo że z łącza korzystają jednocześnie 3 komputery po WiFi.
Odnośnie frajerstwa, to powiem, że nie czuję się :D
tylko zapytam ile w tpsa kosztuje adsl 2Mb/s albo dostęp do WiFi 54Mb/s ??
BTS_CID2299 Merlin XU 870 WRT54G3G
ODPOWIEDZ