CDMA w Orange Free Optimum

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: CDMA w Orange Free Optimum

Post autor: guteq »

bamboocha pisze:Podobno można wymienić kartę sim na "dualna" za darmo i wystarczy się zaopatrzyć w modem CDMA aby śmigać na w miarę normalnym necie?
Yep, można - przetrenowane na sobie samym ;) tylko musisz mieć minimum OFP Optimum (75 zł/mies) bo przy niższych taryfach nie ma dostępu do CDMA (też przećwiczyłem to na sobie :hyhy: )
Pozdro,
GutEQ
bamboocha
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bamboocha »

No z lapkiem bo akurat był potrzebny a ze taniej był abo to dodatkowy +.
A jaki modem CDMA albo GSM/CDMA polecacie?
I. Orange Free Premium + XU870 + Maxdata Eco 4510IW
II. PLAY Online 5GB (niestety) + E156g + stacjonarka
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

bamboocha pisze:A jaki modem CDMA albo GSM/CDMA polecacie?
2w1 AnyData ADU635-WA !!!

Ja aktualnie posiadam ten modem . W mieście dziala w HSPA PRĘDKOŚĆ OK. 5Mb/s .A na wsi zalezy od odległości od nadajnika CDMA .Ja mam w odleglości 500m i predkośc CDMA wynosi średnio 2,8Mb/s :ok: A nie jak w EDGE 150Kb/s :papa:

Polecam
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

John82 pisze:Ja mam w odleglości 500m i predkośc CDMA wynosi średnio 2,8Mb/s :ok: A nie jak w EDGE 150Kb/s :papa:

Polecam
Czyli wyciagasz maximum,Ty masz podpisana umowe bezterminowa?
bamboocha

A ta AnyData ADU635-WA ma EDGE?? Bo u mnie w miescie nie ma 3g jest tylko cdma i gprs/edge
John82
Stały użytkownik forum

Czyli wyciagasz maximum,Ty masz podpisana umowe bezterminowa?
Maximum to jest teoretycznie 3,1Mb/s . A unmowę mam na czas nieokreślony ale w Multimo .(działa po Orange)

AnyData ADU-635WA działa w standardach Gsm : GPRS,EDGE,UMTS,HSDPA I CDMA .Jest to dualny modem obsługujący wszystkie te technologie w jednym .
bamboocha

To dobrze bo gdzieś czytałem ze jakiś modem ma gprs/umts i cdma bez edge. Ale jak tak to super tylko szkoda ze ten modem taki drogi... 400zl to trochę dużo, 200-250zl jeszcze mógłbym dać bez problemu. A tak to muszę poczekać z miesiąc lub dwa.

A dualna karta bez problemu będzie działać mi w XU870??
John82
Stały użytkownik forum

bamboocha pisze:To dobrze bo gdzieś czytałem ze jakiś modem ma gprs/umts i cdma bez edge. Ale jak tak to super tylko szkoda ze ten modem taki drogi... 400zl to trochę dużo, 200-250zl jeszcze mógłbym dać bez problemu. A tak to muszę poczekać z miesiąc lub dwa.

A dualna karta bez problemu będzie działać mi w XU870??
Można na Allegro kupić za 300zl. Karta powinna dzaiałać ale tylko w GPRS,EDGE I HSDPA . Bo on nie ma modułu CDMA
broker2004
Użytkownik forum

Post autor: broker2004 »

a ja mam pytanie takowe... Czy jeśli teraz mam na próbę Axesstela w orange freedompro to po jego oddaniu mogę również wziąść na kolejną próbę teraz modem Adu w ofercie orange free optimum za 75 zł abonamentu?:) Lub jeszcze lepiej... Czy przed końcem tej obecnej póby mogę zawrzeć kolejną umowę ( z możliwością rezygnacji po miesiącu) w orange free?? Kombinuję tak straszliwie dlatego że:
-3 giga to kicha
-nie mam pewnosc czy adu-635 będzie miał tak samo dobry zasięg, czy ewentualnie po zakupieniu anteny będzie chodził porównywalnie jak axesstel... Bo jak nie to te 7 czy 8 giga i tak mi nie przyda się...
-jeśli się adu-535 by nie sprawdził a ja zrezygnuję z Axesstela to przy zawieraniu nawej umowy (zmienily sie ceny modemow w tym miesiacu) bede musial zaplacic o 200 zł wiecej za modem niż poprzednio:/

Więc jak to jest?:)
P.S. Chciałem wymienić teraz ten modem Axesstel na Anydata na 1 dzień ale się nie zgodzili...
ściany, ściany:/
Panama

Post autor: Panama »

broker2004 pisze:a ja mam pytanie takowe... Czy jeśli teraz mam na próbę Axesstela w orange freedompro to po jego oddaniu mogę również wziąść na kolejną próbę teraz modem Adu w ofercie orange free optimum za 75 zł abonamentu?:) Lub jeszcze lepiej... Czy przed końcem tej obecnej póby mogę zawrzeć kolejną umowę ( z możliwością rezygnacji po miesiącu) w orange free?? Kombinuję tak straszliwie dlatego że:
-3 giga to kicha
-nie mam pewnosc czy adu-635 będzie miał tak samo dobry zasięg, czy ewentualnie po zakupieniu anteny będzie chodził porównywalnie jak axesstel... Bo jak nie to te 7 czy 8 giga i tak mi nie przyda się...
-jeśli się adu-535 by nie sprawdził a ja zrezygnuję z Axesstela to przy zawieraniu nawej umowy (zmienily sie ceny modemow w tym miesiacu) bede musial zaplacic o 200 zł wiecej za modem niż poprzednio:/

Więc jak to jest?:)
P.S. Chciałem wymienić teraz ten modem Axesstel na Anydata na 1 dzień ale się nie zgodzili...
Możliwość zawsze jest, ale branie kolejnego kontraktu może pociągnąć za sobą konieczność wpłaty depozytu w kwocie 300zł.
N
ajlepiej jest przyjść do salonu i sprawdzić, to nic nie kosztuje.

Z
nam osobę która bierze regularnie cdma na przemian z Orange Free na próbę i nie musi wpłacać depo.

P
ozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-12-01, 21:50 ]
Proszę pisać uwzględniając zasady pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-12-01, 21:48 przez Panama, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Biurowiec
Użytkownik forum

Post autor: Biurowiec »

Broker powinni dac bez problemu Ci Free na probe. Freedom ma ten plus, ze tam nie ma limitu predkosci (czyli dziala do 3.6Mbps). Moim zdaniem jednak lepiej wziac mobilny net. Dlatego ze jest mobilny i dlatego ze nowe limity w tej ofercie sa zadowalajace. I to bardzo. Sprawdz jeszcze na stronie Orange, moze bedzie Ci sie bardziej oplacalo kupic przez neta.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Biurowiec pisze:Freedom ma ten plus, ze tam nie ma limitu predkosci (czyli dziala do 3.6Mbps)
Freedom to usługa ADSL po kablach (podobna do neostrady).
Freedom Pro to CDMA
Free to net mobilny przez GSM/UMTS/CDMA w zależności od abonamentu
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Biurowiec
Użytkownik forum

Post autor: Biurowiec »

wojteks pisze:[....]
Freedom to usługa ADSL po kablach (podobna do neostrady).
Freedom Pro to CDMA
Free to net mobilny przez GSM/UMTS/CDMA w zależności od abonamentu
Dokladnie o tym wiem. Odnosilem sie do poprzednich postow, gdzie pisano wlasnie o freedom pro i free. Co do freedomu, to wiem tyle ze w tym tygodniu dali nowy cennik.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-12-03, 19:33 ]
Wycinam cytat wielopoziomowy.
Ostatnio zmieniony 2009-12-03, 19:29 przez Biurowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
broker2004
Użytkownik forum

Post autor: broker2004 »

Więc...
Udało się wziąść orange free na próbę posiadając jednocześnie orange freedom pro;)
Co prawda potrzebna była jakaś ręczna weryfikacja i mogłem odebrać umowę i modem dopiero za kilka godzin ;)
No i teraz najważniejsze - PORÓWNANIE DZIAŁANIA!
Testowałem wczoraj przez mniej więcej godzinkę za pomocą różnych testerów, wielokrotnych prób, pobierania tego samego pliku i td... na tej zasadzie:
-ten sam komputer
-na przemian łączyłem się przez wifi z axesstelem lub przez usb z anytada.
-testowałem tylko cdma ponieważ tam tylko taki zasięg jest (dziś przetestuje 3g w wawie)

WYNIKI: 4:0 dla Axesstela
- lepszy zasięg
- lepszy ping: Axesstel ~90, Anydata ~130
- większa prędkość: plik 11mb: Axesstel 1minuta20 sekund, Anydata 2 minuty 30 sekund.
- większa funkcjonalność: możliwość podłączenia kilku kompów, wifi, brak jakichkolwiek potrzebnych aplikacji do łączenia w Axesstelu...
-Nie spodziewałem się że różnica w osiągach będzie aż tak znaczna:(

No cóż, jadę zaraz do dipola z tym Adu dobrać konektor i antenę, dam znać o efektach jak pojadę na wieś w poniedziałek;) Ale jakoś nie jestem optymistycznie nastawiony bo antena przy Axesstelu nic nie pomagała, wręcz pogarszała pingi. No a ten cały ADU niby teraz ma zasięgu 4 kreski na 6 więc ja po prostu nie rozumiem czemu działa duuużo wolniej:/

[ Dodano: 2009-12-04, 19:02 ]
No to mogę już napisać że w Wawie na żoliborzu ten sam 11mb pliczek na UMTS sciąga się w 40 sekund;)
A CDMA wykrywa ale po połączeniu na pingu ma 75% pakietów zgubionych więc darowałem sobie:)
ściany, ściany:/
Enrike4

Post autor: Enrike4 »

A próbowałeś uruchomić najpierw proxy, a potem modem?

[ Dodano: 2009-12-08, 15:59 ]
adamo1224 pisze:valadi07, Witaj Valdi,niedawno pisalem do Ciebie co do udostepnienia polaczenia konsoli modemem adu 635 wa,jakos mi to nie wychodzi,mam dwa pytania,co trzeba wpisac w konsoli w default ruter i czy w tym programie proxy trzeba cos ustawiac? robie tak-lacze sie modemem adu w aplikacji z orange w wcdma,wlaczam proxy w trybie konsole na start,konsola widzi ip a nie widzi sygnalu z internetu,czy jest konieczne moze wpisanie tego portu w przegladarce firefox? Nie za bardzo sie na tym znam bo mam kompa praktycznie do poczty i do udostepniania polaczenia konsoli,bardzo prosze o odp,dzieki i pozdrawiam,wszystko w karcie sieciowej i konsoli wpisalem tak jak napisales,pozdro

A próbowałeś uruchomić najpierw proxy, a potem modem?
kshaq6
Użytkownik forum

Post autor: kshaq6 »

Mam standardowe orange freedom pro, chce kopic orange free platinum, przez neta aby mieć 36 GB, z modemem CDMA za 1 zł, chce przemienić modemy gdyż używam internetu na 2 komputery, czy AnyData będzie działać na freedom pro ? Niebawem sąsiadowi skończy się umowa na nędzny blueconnect z limitem 0,5 GB i podpisze z nim cesje, chce sobie kupić dwie anteny gdyż mam modem przy oknie PCV i tłumi już słaby zasięg moje odczyty to EVDO 95dbm i diversity 98dbm. Jestem zadowolony z tego internetu, ale wszystko psuje limit, myślę że 36 GB wystarczy przy 3 GB wystarcza mi tak 4-6 dni wychodzi trochę mniej jak 1GB na dzień więc spokojnie wystarczy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kshaq6 pisze:chce sobie kupić dwie anteny gdyż mam modem przy oknie PCV i tłumi już słaby zasięg moje odczyty to EVDO 95dbm i diversity 98dbm
Spokojnie wystarczy 1 antena podłączona do jednego ze złącz. Diversity przy antenie zewnętrznej jest bez znaczenia.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

A właśnie ciekawi mnie czy druga antena by polepszyła zasięg :hyhy: .
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Oficer pisze:A właśnie ciekawi mnie czy druga antena by polepszyła zasięg
Już 15002900 razy było pisane - nie polepszy,to jest diversity !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ale można dać 2 identyczne anteny na jeden BTS i wtedy powinno lecieć download na jednej a upload a drugiej chodź to chyba mija się z celem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ja.michal pisze:wtedy powinno lecieć download na jednej a upload a drugiej
Nie bardzo. Upload i download wymagają nadawania a to zapewne tylko jedno z wyjść antenowych zapewnia. jedno złącze jest RX/TX a drugie (diversity) jest tylko RX.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No może tak, ale to by wyszło na to samo jeśli chodzi o anteny bo przecież jak nie masz kierunkowej to są dwa baty jednakowe.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ja.michal pisze:i wtedy powinno lecieć download na jednej a upload a drugiej
Leżę :rotfl:
To jest FDD,czyli dupleks częstotliwościowy - nadajesz na innej częstotliwości,niż odbierasz,i do tego wystarczy jeden transreceiver,byle się nie odczulał zbytnio swoim nadajnikiem.
I wszystkie terminale radiokomunikacyjne mają jedno radio (poza "samoróbkami" by nasza kochana TP w rodzaju dwóch Icomów na VHF zapakowanych do obudowy starego RSŁA - wtedy na dwóch radyjkach simpleksowych możesz gadać w dupleksie).

A dodatkowe anteny w UE typu telefony GSM i pochodne czy modemy stosuje się tylko i wyłącznie do polepszenia (wątpliwego) RX,co ma sens tylko w przypadku anten innych niż kierunkowe,o niewielkich zyskach energetycznych.

[ Dodano: 2009-12-13, 21:38 ]
wojteks pisze:Upload i download wymagają nadawania
I tu trzeba rozróżnić up/download i up/downlink ;)
Awatar użytkownika
czarenty6587
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: czarenty6587 »

Mogłby ktos wstawic zdj anteny zewnętrznej dołączonej w zestawie modemu ADU 635 ?? I ile ta antena poprawia sygnał i prędkość DOWNLOAD ? Porównywał ktos kiedyś z anteną i bez anteny jak modem się sprawdza?
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Było o tym na forum-poszukaj ;) Ta antena zewnątrzna to taki ''bacik'' jak spotyka się na samochodach :D Jeden kolega też tu na forum pisał o porównaniu ADU z Axssestel-i ten drugi okazał się lepszy :hyhy:
kafe46
Użytkownik forum

Post autor: kafe46 »

witam. wie ktoś może kiedy przyjdzie mi rachunek za orange optimum zamówione przez internet i na jaką kwotę będzie ten rachunek? niby pierwsze dwa miechy po zecie liczą, ale za aktywacje powinni jeszcze zdaje się policzyć.
precz z limitami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Awatar użytkownika
slawol35
Użytkownik forum

Post autor: slawol35 »

Przy zamówieniach złozonych przez internet faktura tylko elektryczna do pobrania , listonosz Ci jej nie przyniesie . Musisz sie zalogowac i sobie pobrac :)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-12-24, 20:19 ]
Na Forum piszemy zgodnie z zasadami ortografii i gramatyki!
Ostatnio zmieniony 2009-12-24, 20:19 przez slawol35, łącznie zmieniany 1 raz.
kafe46
Użytkownik forum

Post autor: kafe46 »

hmm. tylko że za chiny ludowe nie mogę się na orange zalogować. albo wyskakuje mi że login lub hasło błędne albo że będę mógł jutro po godzinie 00.00, i tak już od tygodnia :roll:
precz z limitami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Awatar użytkownika
czarenty6587
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: czarenty6587 »

Witam. Nie wiecie jak to jest jak się przedłuża umowe z Orange Frre Standart na Orange Free Optimum. Umowe podpisywałem 2 lata temu gdzies w połowie lutego, a zamierzam przedłużyć 28 grudnia. Dostane odrazu modem, a kiedy bede mógł korzystac z CDMA i 7 gb limitu? aktywacja jest odrazu?
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

czarenty6587 pisze:Nie wiecie jak to jest jak się przedłuża umowe z Orange Frre Standart na Orange Free Optimum.
Będziesz musiał pójść do salonu, wymienić kartę sim na tzw. "dualną".
Nowa oferta będzie aktywna od okresu rozliczeniowego, który rozpoczyna się po wygaśnięciu starej umowy.

Przez telefon, internet można dostać lepsze warunki, ale nie da się wymienić karty SIM.
ODPOWIEDZ