[NEWS] Koniec internetowej prywatności?

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

[NEWS] Koniec internetowej prywatności?

Post autor: zDaleKi »

wiadomosci.gazeta.pl pisze:Policja i inne służby będą mogły praktycznie poza kontrolą nadzorować aktywność w Internecie - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Takie prawo da im jeden z przepisów nowelizacji ustawy hazardowej. Rząd chce przy okazji walki z e-hazardem, by wszystkie służby bez decyzji sądu mogły zażądać od operatora internetowego dostępu do danych użytkowników.
Źródło: wiadomosci.gazeta.pl
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
fiuzi
Stały użytkownik forum

Re: [NEWS] Koniec internetowej prywatności?

Post autor: fiuzi »

Czyżby powoli Polska stawała się państwem policyjnym :zdziwko:
blueconnect 500MB [EDGE] => Orange Freedom Pro 3GB [CDMA] => Orange Freedom Pro 10GB [CDMA] => T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]
zDaleKi

Przypominam też, że nie dyskutujemy tu na tematy polityczne. Zatem oczekujemy tylko na merytoryczną dyskusję czy takie rozwiązanie jest dobre czy nie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
fiuzi
Stały użytkownik forum

Przepraszam, ale to pierwsza myśl jaka mi się nasunęła...
Jeśli to przejdzie to wszelkie służby będą mogły inwigilować internautów do woli... A to chyba lekka przesada. Także wg mnie jest to rozwiązanie godne potępienia.
blueconnect 500MB [EDGE] => Orange Freedom Pro 3GB [CDMA] => Orange Freedom Pro 10GB [CDMA] => T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

BliSki pisze:Przypominam też, że nie dyskutujemy tu na tematy polityczne. Zatem oczekujemy tylko na merytoryczną dyskusję czy takie rozwiązanie jest dobre czy nie.
Nie widze w tej kwestii możliwości braku dyskusji na temat polityki. Jest to kwestia polityczna związana z internetem, więc albo temat można zamknąć albo pozwolić użytkownikom na zdrową dyskusje.

Cała sprawa wiąże się z tym iż system w jakim żyjemy prowadzi do totalitaryzmu i totalnej inwigilacji każdego obywatela, a do takich czynności internet jest wspaniałym narzędziem. Robi się ciężko :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ale Panowie spokojnie. Przecież nawet żeby chcieć obserwować ludzi w internecie, to pomyślmy ile to jest informacji dziennie. Przerobić te wszystkie dane jest niemożliwe w rok... Więc moim zdaniem to bardziej taki strach na wróble (ewentualnie furtka na przyszłość komputerów kwantowych, które mają większe moce).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Ale Panowie spokojnie. Przecież nawet żeby chcieć obserwować ludzi w internecie, to pomyślmy ile to jest informacji dziennie. Przerobić te wszystkie dane jest niemożliwe w rok...
Ale wystarczy, że się ktoś uprze... Jak to kiedyś było: dajcie mi człowieka a paragraf to już ja znajdę. Chyba co ceny abonamentu trzeba doliczyć cenę zagranicznego szyfrowanego proxy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Ale wystarczy, że się ktoś uprze...
Prawda. Lecz jak ktoś nie robi niczego nielegalnego w internecie to może spać spokojnie. Podobna sytuacja jest w monitoringu miejskim. Ciekaw jestem czy ci którzy się tutaj wypowiedzieli stanowczo przeciw nadzorowaniu internetu są przeciw monitoringowi miejskiemu...?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi

DJ1910 pisze:więc albo temat można zamknąć albo pozwolić użytkownikom na zdrową dyskusje.
I właśnie na taką zdrową dyskusję liczymy (czyli z jakimś wnioskami), dlatego pojawił się ten temat.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Prawda. Lecz jak ktoś nie robi niczego nielegalnego w internecie to może spać spokojnie.
No ale mogą zamknąć mnie za to co myślę o głowie państwa i dzielę się tym z kolegą w prywatnym mailu, który przestanie być prywatny.

W tym krótkim artykuliku jest jeszcze coś więcej:
wiadomosci.gazeta.pl pisze:Zmiany mają objąć również ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Ich swoboda może zostać ograniczona, jeżeli jest to niezbędne ze względu np. na ochronę zdrowia i moralności publicznej - czytamy w gazecie.
To już nie furtka tylko wielka brama do kolejnych zakazów, jeszcze trochę będziemy mieli internet jak w chinach. Koniec tematu z mojej strony bo już za daleko się w odchody zapędziłem.

Źródło: wiadomosci.gazeta.pl
Ostatnio zmieniony 2009-12-14, 21:26 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

Moim zdaniem to bezsensu... Najlepiej niech pozamykają wszystkich obywateli państwa i na tym się skończy... Jakby tak miało być to na każdego by coś znaleźli... Nawet na tego co nie robi nic nielegalnego.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Może lepiej coś zrobić, żeby ludzie nie mieli powodu łamać prawa w internecie? Żeby było społeczeństwo stać na to co jest pobierane? Wtedy dyskusja się zakończy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ja.michal pisze:Żeby było społeczeństwo stać na to co jest pobierane?
Nie mów,że nie stać :]

Ale to jest taka filozofia - do naskrobania byle bzdury trzeba koniecznie użyć MS Office,jak system to tylko XP Professional,gry się przechodzi w 1/5 na najniższym skillu i rzuca,w miesiącu ściąga się 10 filmów,z tego obejrzy może ze dwa,etc.
Piractwo było,jest i będzie,w dowolnym kraju o dowolnym stopniu zamożności społeczeństwa.

Co do reszty tematu - nie wypowiadam się,bo bez politykowania nie da rady.
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Post autor: kult_kazika »

To jest chore. Tym bardziej, że Internet stał się już częścią naszego życia. Po prostu infiltracja. Przykład z monitoringiem jest dla mnie wielce nagięty, gdyż monitoring miasta obejmuje jego część, zaś nikt z kamerą do miekszania Ci nie włazi i nie kontroluje tego co robisz. Ponadto śmiem przypuszczać, iż o ile w tej chwili nie jest to na porządku dziennym, to jeżeli ta ustawa się uprawomocni, dojdzie do sytuacji, gdzie wielcy obrońcy prawa będą handlować naszymi danymi. Obym się mylił...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:Nie mów,że nie stać :]
No nie wiem czy jest stać ludzie iść kupić w ciągu tygodnia 2 filmy po 100zł jeden czy do kina. Zwłaszcza jak ma się dzieciaki.
Ja tu nie usprawiedliwiam piractwa, ale nie można mówić, że stać na wszystko u nas ludzi. Cena CD w € i zł jest porównywalna z tym, że w Polsce się zł zarabia i trzeba się bardziej narobić, żeby taką CD zakupić.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:No ale mogą zamknąć mnie za to co myślę o głowie państwa i dzielę się tym z kolegą w prywatnym mailu, który przestanie być prywatny.
Tak, to możliwe. Jednak nie mogą za to Cię skazywać, bo piszesz to niejawnie. Że tak się wyrażę.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Przynajmniej gospodarka przyspieszy bo będzie potrzebny podwójny sprzęt do prowadzenia bezpiecznie "podwójnego życia" w sieci. :cfaniak:
Na początek maskowanie dysku :D
Ostatnio zmieniony 2009-12-14, 20:22 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

No nie wiem czy jest stać ludzie iść kupić w ciągu tygodnia 2 filmy po 100zł jeden
Dlatego wynaleziono coś takiego,jak wideoteka.

[ Dodano: 2009-12-14, 19:07 ]
ja.michal pisze:czy do kina. Zwłaszcza jak ma się dzieciaki.
Tutaj niestety masz 100% racji - w Polsce,w przeciwieństwie np.do Austrii,praktycznie nie istnieje instytucja zniżek dla rodzin,i to nawet do muzeów miejskich,i innych instytucji kulturalnych.
To jest wielki problem,i tylko niektóre samorządy próbują coś z tym zrobić.

[ Dodano: 2009-12-14, 19:08 ]
ja.michal pisze:Ja tu nie usprawiedliwiam piractwa, ale nie można mówić, że stać na wszystko u nas ludzi.
Na piwko i fajki stać - to trzeba kupić,bo z Internetu nie ściągniesz :]
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Warto gdyby karać ludzi, którzy ostro piratują w internecie - kontrola systemów, oprogramowania, ściągalności filmów itp. - i to karać na równi z kradzieżą "rzeczywistą" czyli kopia lepszego Windowsa = 700 zł -> płacisz za Windowsa, płacisz karę i masz wyrok, 2. raz - jw. ale idziesz do więzienia.
To jest dziś możliwe w internecie bez żadnych ustaw, wystarczy nakaz prokuratora i wejście do mieszkania.

Np. takie Dzieci Neo włażą na fora i chwalą się (w bliżej mało znanym języku CAPS LOCKOWYM) co to oni nie mają, jacy są wielcy, co oni potrafią zrobić w notatniku itp. A to że coś co robią i z czego korzystają jest nielegalne to kogo to obchodzi? Jakby na takie IP weszli niebiescy to by było ciekawie... wielki ryk i sr**ie w gacie.

A co do informacji o czytaniu poczty, to dane można zaszyfrować i potem przesyłać, więc treści poczty i tak nie skontrolują. Bo czy jest sens łamać jedno hasło brutal forcem prze kilka lat :rotfl: a jak ktoś wymyśli że archiwum ulega destrukcji przy trzeciej próbie złamania hasła?

Ja na całe szczęscie o takie rzeczy się nie obawiam. Wiem co mam, wiem skąd mam. Niech sobie kontrolują, mnie to nie przeszkadza - taka ich praca (pod warunkiem że oni też nie przeszkadzają).

---------

Słowa skierowane dla PIRATÓW (inaczej złodziei, dla których ta ustawa pewnie jest dedykowana): zasada jest prosta - nie stać cie - to nie korzystaj albo uzbieraj, poczekaj i kup. A jak się teraz śmiejesz to żeby ciebie też okradali - ale tylko kilka razy w miesiącu na drobne kwoty od 50 do 200 zł. I nie miej do nikogo pretensji.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ra-v, ostre słowa.
Pamiętaj,że mało kto jest w 100% święty :] ,a tępić trzeba przede wszystkim osoby zarabiające na tym procederze - dawniej sprzedawało się CD-Rki na giełdzie,a teraz trzepie się kasę na RS.

Co do kar,to przesadziłes stanowczo - nie bez powodu chyba we wszystkich systemach prawnych łamanie praw autorskich nie jest równoznaczne z kradzieżą mienia.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

Właściwie to jeżeli władzę chciałyby tak zamykać ludzi w areszcie, to wystarczyło by przejść po ludzkich domach i przejrzeć twarde dyski, płyty CD... To by w zupełności wystarczyło... W Polsce może 1/3 osób używa pirackiego systemu operacyjnego, gra w pirackie gry oraz ogląda pirackie filmy i słucha pirackiej muzyki... Jak dla mnie to nie ma człowieka świętego.. A tak w ogóle, to niby po co robią internet, np. 6mb/s? Żeby przeglądać internet? :rotfl: Ludzie po to biorą internet na takim łączu żeby móc szybko pobierać pliki... Do przeglądania witryn internetowych w zupełności wystarczy internet 256-512mb/s.

Takie jest moje zdanie...

Pozdrawiam! ;)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:Na piwko i fajki stać - to trzeba kupić,bo z Internetu nie ściągniesz :]
To inna sprawa. :]
ra-v pisze:płacisz karę i masz wyrok, 2. raz - jw. ale idziesz do więzienia.
Taa i utrzymanie więźnia z naszej kasy. :] Utrzymanie więźnia ostatnie wzrosło i wynosi koło 2700zł miesięcznie. :]
Dalej obstajesz za rozwiązaniem wsadzania do więzienia?

I jeszcze jedno. Zacytuję to:
wiadomosci.gazeta.pl pisze:
Policja i inne służby będą mogły praktycznie poza kontrolą nadzorować aktywność w Internecie - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Takie prawo da im jeden z przepisów nowelizacji ustawy hazardowej. Rząd chce przy okazji walki z e-hazardem, by wszystkie służby bez decyzji sądu mogły zażądać od operatora internetowego dostępu do danych użytkowników.
Kolejny dziennikarski "news". Media podają wybiórczo informacje. Nikt nie przedstawia całości treści i z czego wynika dostęp do danych bez zgody sądu. Dadzą takie info wybiórcze i halo wszyscy się burzą a jak się poczyta trochę to może się okazać, że to nie takie głupie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Właściwie to jeżeli władzę chciałyby tak zamykać ludzi w areszcie, to wystarczyło by przejść po ludzkich domach i przejrzeć twarde dyski, płyty CD...
Władze nie chcą nikogo zamykać w więzieniach z błahych powodów,a tym bardziej za piractwo.
Już teraz w ZK panuje straszny "overbooking".
Kary finansowe - to najlepsze i najdotkliwsze rozwiązanie,ale tylko w przypadkach ekstremalnych (których niestety nie brakuje).

[ Dodano: 2009-12-14, 20:20 ]
ja.michal pisze:Kolejny dziennikarski "news".
Poza tym - podobne pomysły wypływały już nieraz w przeszłości,zaczynając od obowiązku logowania całego ruchu internetowego :rotfl: - i zawsze upadały.
Jednak Polska to kraj europejski,to nie ChRL czy nawet Rosja.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak przy okazji. Wiecie ile w całej Norwegii w zeszłym roku było w sumie osób zamkniętych w zakładach karnych?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Wiecie ile w całej Norwegii w zeszłym roku było w sumie osób zamkniętych w zakładach karnych?
Strzelam - kilkaset osób,z tego 1/3 to obcokrajowcy ? :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

17 osób. Ile obcokrajowców nie wiem.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:17 osób.
:szok:
A ciekawe,ilu jest w ciut większym ludnościowo od Norwegii województwie śląskim :rotfl: (w sensie - mieszkańców województwa,miejsce osadzenia nieistotne).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Też się zdziwiłem jak się o tym dowiedziałem.

W sumie w Polsce jest ponad 85 000 osadzonych. Ile na jaki region nie wiem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Na początek maskowanie dysku :D
No niezłe, że tak powiem :)
Patryk pisze:ra-v, ostre słowa.
Bardzo ostre. Jednak należy też zwrócić uwagę, na to, że taki Windows nie byłby tak popularny jeśli ludzie by nie piracili, a wybierali darmowe rozwiązania jak Linux. Właśnie dlatego przez pewien czas (do WinXP) Microsoft nie tępił za bardzo piractwa. Bo teraz ludzie przywiązani do Windows kupują legalne kopie systemu ;)
Procio pisze:Do przeglądania witryn internetowych w zupełności wystarczy internet 256-512mb/s.
Nie do końca się z tym zgodzę (jeśli miałeś na myśli kb/s). Strony są coraz cięższe, a my mamy coraz mniej czasu. Kto by chciał czekać aż mu się załaduje animacja we Flash'u zajmująca jakieś 1MB z prędkością 256kb/s? Nikt...
Awatar użytkownika
fiuzi
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Kto by chciał czekać aż mu się załaduje animacja we Flash'u zajmująca jakieś 1MB z prędkością 256kb/s?
No ale do tej animacji wcale nie trzeba pasma szerokości 6mbps ;)
Idąc dalej tym tym tropem, to gdyby nie piractwo, to po co były by te wszystkie dyski po kilkaset Gigabajtów, odtwarzacze mp3, czy odtwarzacze DVD z wbudowanymi dekoderami DivX/Xvid :] przecież rodzinny album zajmuję najwyżej do 1.5 GB, a filmy z komunii czy wesela teraz montują jako standardowe DVD :D Logicznie myślący człowiek wie też do czego służy DAEMON Tools, którego raczej znajdziemy na większości komputerów...
ODPOWIEDZ