Licencja GPRS - przyśpieszamy?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
shim
Początkujący użytkownik forum

Licencja GPRS - przyśpieszamy?

Post autor: shim »

Witajcie ponownie

skoro już na 99% że moja umowa nie ma limitu, zaczynam rozważać doprowadzenie swojego internetu do ludzkich prędkości, w związku z czym pojawia się kilka pytań:

1) czy idea/orange może w jakiś sposób zweryfikować zapis regulaminu że karta sim i karta modemowa są nierozdzielnym zestawem?

2) czy da się wymienić sima w licencji gprs na sima 3g? jeśli tak, to ile to kosztuje

3) zainteresował mnie modem: Option GlobeTrotter GT MAX - hdspa, małe wymiary, dostępne nowe na allegro - ktoś testował?

4) ktoś poleci jakiś inny modem? ew w telefonie po bluetooth?

Pozdr
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Licencja GPRS - przyśpieszamy?

Post autor: Szadzik »

shim pisze:Witajcie ponownie

skoro już na 99% że moja umowa nie ma limitu, zaczynam rozważać doprowadzenie swojego internetu do ludzkich prędkości, w związku z czym pojawia się kilka pytań:

1) czy idea/orange może w jakiś sposób zweryfikować zapis regulaminu że karta sim i karta modemowa są nierozdzielnym zestawem?

2) czy da się wymienić sima w licencji gprs na sima 3g? jeśli tak, to ile to kosztuje

1. Może czy nie może, nie ważne. Wazne że tego nie robi. 90% ludzi, którzy mają taką umowę już dawno temu się przeisadło na modemy z EDGE i nikt z tego powodu problemów nie robi.

2. Jeśli wykonasz wszystko z odpowiednią starannością, nie wydasz się, to się da.
Procedura jest taka, że musisz pójść do salonu Orange i powiedzieć, że masz starego sima i potrzebujesz go wymienić na usima. WAŻNE: nie tłumacz się do czego Ci ten sim potrzebny ani nic, oni takich rzeczy wiedzieć nie muszą. Jeśli sam się nie wygadasz że to karta z licencji to nie powinni się skapnąć i wymienią Ci kartę.
Ile to kosztuje? Pewnie standardowo 60zł.
Back to the Future ;)
MooNTER
Stały użytkownik forum

Post autor: MooNTER »

Szadzik pisze:
shim pisze: Ile to kosztuje? Pewnie standardowo 60zł.
mnie to nic nie kosztowalo (promocja byla - darmowa wymiana na usim - tyle ze nie dotyczylo to licencji GPRS ale chyba sie nie zorientowali.
Ogolnie pan chcial mi odmowic ("po co panu taka karta jak i tak moze pan korzystac tylko z gprs") a ja powiedzialem ze jak jest za darmo wymiana to wymienie bo kiedys zmienie na internet z umts a teraz i tak bedzie dzialac :)
Jesli chodzi o weryfikacje modemu to raczej tego <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> pod uwage nie biora - dzis zadzwonila do mnie babka z boku z ankieta - a jesli bym mial standardowy modem to bym nie mial mozliwosci odbierania polaczen...
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit :)
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

Szadzik pisze: Ile to kosztuje? Pewnie standardowo 60zł.
mnie to nic nie kosztowalo (promocja byla - darmowa wymiana na usim..
To samo zrobiłem i miałem nowego sima za free :-D :!:
assasyn
Użytkownik forum

Post autor: assasyn »

Też mam umowe bez limitu, obecnie sobie beszczelnie ściągam dane przez EDGE, i zastanawiam sie nad przesiadką na UMTS (w co wlicza sie nadziej na niezbyt odległe w czasie pojawienie sie w Krakowie hsdpa) i w ziązku z tym mam pytanie. Jak oceniają działenie umts ci szcześliwcy którzy maja umowy bez limitu i już dokonali przesiadki?
ODPOWIEDZ