Witajcie ponownie
skoro już na 99% że moja umowa nie ma limitu, zaczynam rozważać doprowadzenie swojego internetu do ludzkich prędkości, w związku z czym pojawia się kilka pytań:
1) czy idea/orange może w jakiś sposób zweryfikować zapis regulaminu że karta sim i karta modemowa są nierozdzielnym zestawem?
2) czy da się wymienić sima w licencji gprs na sima 3g? jeśli tak, to ile to kosztuje
3) zainteresował mnie modem: Option GlobeTrotter GT MAX - hdspa, małe wymiary, dostępne nowe na allegro - ktoś testował?
4) ktoś poleci jakiś inny modem? ew w telefonie po bluetooth?
Pozdr
Licencja GPRS - przyśpieszamy?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Licencja GPRS - przyśpieszamy?
shim pisze:Witajcie ponownie
skoro już na 99% że moja umowa nie ma limitu, zaczynam rozważać doprowadzenie swojego internetu do ludzkich prędkości, w związku z czym pojawia się kilka pytań:
1) czy idea/orange może w jakiś sposób zweryfikować zapis regulaminu że karta sim i karta modemowa są nierozdzielnym zestawem?
2) czy da się wymienić sima w licencji gprs na sima 3g? jeśli tak, to ile to kosztuje
1. Może czy nie może, nie ważne. Wazne że tego nie robi. 90% ludzi, którzy mają taką umowę już dawno temu się przeisadło na modemy z EDGE i nikt z tego powodu problemów nie robi.
2. Jeśli wykonasz wszystko z odpowiednią starannością, nie wydasz się, to się da.
Procedura jest taka, że musisz pójść do salonu Orange i powiedzieć, że masz starego sima i potrzebujesz go wymienić na usima. WAŻNE: nie tłumacz się do czego Ci ten sim potrzebny ani nic, oni takich rzeczy wiedzieć nie muszą. Jeśli sam się nie wygadasz że to karta z licencji to nie powinni się skapnąć i wymienią Ci kartę.
Ile to kosztuje? Pewnie standardowo 60zł.
Back to the Future 

-
- Stały użytkownik forum
mnie to nic nie kosztowalo (promocja byla - darmowa wymiana na usim - tyle ze nie dotyczylo to licencji GPRS ale chyba sie nie zorientowali.Szadzik pisze:shim pisze: Ile to kosztuje? Pewnie standardowo 60zł.
Ogolnie pan chcial mi odmowic ("po co panu taka karta jak i tak moze pan korzystac tylko z gprs") a ja powiedzialem ze jak jest za darmo wymiana to wymienie bo kiedys zmienie na internet z umts a teraz i tak bedzie dzialac

Jesli chodzi o weryfikacje modemu to raczej tego <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> pod uwage nie biora - dzis zadzwonila do mnie babka z boku z ankieta - a jesli bym mial standardowy modem to bym nie mial mozliwosci odbierania polaczen...
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit

- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Szadzik pisze: Ile to kosztuje? Pewnie standardowo 60zł.
To samo zrobiłem i miałem nowego sima za free :-Dmnie to nic nie kosztowalo (promocja byla - darmowa wymiana na usim..

gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
-
- Użytkownik forum
Też mam umowe bez limitu, obecnie sobie beszczelnie ściągam dane przez EDGE, i zastanawiam sie nad przesiadką na UMTS (w co wlicza sie nadziej na niezbyt odległe w czasie pojawienie sie w Krakowie hsdpa) i w ziązku z tym mam pytanie. Jak oceniają działenie umts ci szcześliwcy którzy maja umowy bez limitu i już dokonali przesiadki?