iPlus i jego IP
Moderator: Moderatorzy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: iPlus i jego IP
212.2...mi to wygląda na Plusa z APN Optimizer albo prędzej mBank/Gadu/Carrefour i inne MVNO - oni dostają z tej puli adresy,i tu całkiem możliwe,że jest NAT.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A ja widzę, że u mnie nie ma NAT'u http://img200.imageshack.us/img200/7356/natjz.png
Więc nie wiem od czego to zależy. A może ja.michal Tobie jeszcze Plus nie włączył standardowego zewnętrznego IP? Bo z tego co było na forum, to na początku było się za NAT'em. Bo nawet nie było takiego niepełnego zewnętrznego IP.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Patryk, no to możliwe, że wirtualni mają wewnętrzne bo jest na gadu. Mojego iPlusa ma kumpel aktualnie. Napiszę mu, żeby sprawdził bo mogli, jak YaHooo pisze, wyłączyć całkowicie zewnętrzny po dezaktywacji dynamicznego zewnętrznego.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Gdyby każdy chciał mieć zewnętrzne IP to trzeba by było zastosować wyłącznie IPv6, bo dla IPv4 adresy już dawno by się skończyły.
A użytkownicy Plusa pewnie łączą się z netem przy pomocy routerów Plusa, które rozpoznają każdego użytkownika korzystającego z tego routera na podstawie np. MAC lub innego "ID". To może być coś w stylu internetu osiedlowego z kablówki, tylko tam są trochę inne zasady.
Ja już dawno zauważyłem, że jest jakaś kombinacja z tymi IP - 1) nie dochodzą pingi, logowanie ssh itp. 2) "trochę" mały zakres adresów IP
A użytkownicy Plusa pewnie łączą się z netem przy pomocy routerów Plusa, które rozpoznają każdego użytkownika korzystającego z tego routera na podstawie np. MAC lub innego "ID". To może być coś w stylu internetu osiedlowego z kablówki, tylko tam są trochę inne zasady.
Ja już dawno zauważyłem, że jest jakaś kombinacja z tymi IP - 1) nie dochodzą pingi, logowanie ssh itp. 2) "trochę" mały zakres adresów IP
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po numerze MSISDN prawdopodobnie bo można zmienić terminal i samą kartę sim na nową i nadal rozlicza wg danego numeru MSISDN.ra-v pisze:rozpoznają każdego użytkownika korzystającego z tego routera na podstawie np. MAC lub innego "ID"
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jest wina tego, że domyślnie operator blokuje ruch inicjowany z internetu w kierunku usera.ra-v pisze:1) nie dochodzą pingi
Pozdrawiam YaHooo 

- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To ja pociągnę tą teorię dalejja.michal pisze:Po numerze MSISDN prawdopodobnie bo można zmienić terminal i samą kartę sim na nową i nadal rozlicza wg danego numeru MSISDN.

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
guteq, to nie bardzo chyba.
IMSI (ang. International Mobile Subscriber Identity) to unikalny numer przypisany do każdej karty SIM. Czyli wymiana karty sim i IMSI jest inny.
MSISDN (Mobile Subscriber ISDN) to numer abonenta sieci komórkowej. Zmiana MSISDN to koszt chyba 300zł co pokazuje, że u operatora cyrk mały to zmienić.
Wydaje mi się, że jednak MSISDN to główny numer identyfikacyjny.
IMSI (ang. International Mobile Subscriber Identity) to unikalny numer przypisany do każdej karty SIM. Czyli wymiana karty sim i IMSI jest inny.
MSISDN (Mobile Subscriber ISDN) to numer abonenta sieci komórkowej. Zmiana MSISDN to koszt chyba 300zł co pokazuje, że u operatora cyrk mały to zmienić.
Wydaje mi się, że jednak MSISDN to główny numer identyfikacyjny.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Chyba masz rację. Poza tym jak się zmieni karta SIM (a numer zostaje stary) to nie trzeba by było w systemie nic zmieniaćja.michal pisze:Zmiana MSISDN to koszt chyba 300zł co pokazuje, że u operatora cyrk mały to zmienić.

Pozdrawiam YaHooo 

- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To jest prawda...ja.michal pisze:IMSI (ang. International Mobile Subscriber Identity) to unikalny numer...
...a to już nie.ja.michal pisze:przypisany do każdej karty SIM.
IMSI unikalnie identyfikuje abonenta, a nie kartę. Karta identyfikowana jest przez tzw. ICC ID (popularnie: "numer seryjny" karty SIM zaczynający się od 89 48 xx gdzie xx to MNC operatora), natomiast abonenta identyfikuje IMSI, przechowywany w aplikacji SIM na karcie (bo SIM/USIM/CSIM to są aplikacje zapisane na karcie typu Smart Card, którą popularnie nazywamy "kartą SIM").
Zauważcie, że do jednego IMSI może być przypisane kilka kart SIM (patrz usługa Era Tandem).
Z drugiej strony możliwe jest też przypisanie kilku numerów MSISDN do jednej karty SIM (a poprawniej: do jednego IMSI) - usługa niestety nie jest sprzedawana w Polsce, nazywa się ALS (Alternate Line Service) i jest udokumentowana w specyfikacji 3GPP T3-000450 w sposób następujący:
Kod: Zaznacz cały
ALS provides the MS with the capability of associating two alternate lines with one IMSI. A user will be able to make and receive calls on either line as desired and will be billed separately for calls on each line. Each line will be associated with a separate directory number (MSISDN) and separate subscription profile.
----> The principle of [ ALS ] network operation is to associate a series of MSISDNs against a single IMSI. <----
Nie, zaporowa cena tylko pokazuje że operatorom bardzo zależy, by ludzie nie zmieniali numerówja.michal pisze:Zmiana MSISDN to koszt chyba 300zł co pokazuje, że u operatora cyrk mały to zmienić

Poza tym to zmiana numeru wcale nie jest tak droga, zmieniałem niedawno numer na swoim iPlusie, żeby był podobny do numeru głosowego - zapłaciłem 50 zł a nie 300

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czy, aby na pewno? W Erze chyba można mieć 2 numery na jednym telefonie? Stacjonarny + komórkę. Nie wiem tylko czy to to.guteq pisze:usługa niestety nie jest sprzedawana w Polsce
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To ja już się przyznaję, że nie wiem nicguteq pisze:Zauważcie, że do jednego IMSI może być przypisane kilka kart SIM (patrz usługa Era Tandem).

Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W temacie indentyfikacji klientów korzystających z GGSN ("routera",bramy pomiędzy siecią GPRS/UMTS a siecią IP,np.Internetem),to odbywa się ona oczywiście po IMSI i Tymczasowym IMSI (T-IMSI).
Numer MSISDN jest na poziomie sieci mało kiedy wykorzystywany do czegokolwiek,poza samymi procedurami nawiązywania połączeń w domenie komutacji łączy.
Numer MSISDN jest na poziomie sieci mało kiedy wykorzystywany do czegokolwiek,poza samymi procedurami nawiązywania połączeń w domenie komutacji łączy.